DOGAJANJE V LETU 2010
   

Razdelitev koledarjev po gospodinjstvih 24. 12. 2010 do 31. 12. 2010

Tudi v letošnjem letu smo izdelali društveni koledar in ga razdelili po vseh gospodinjstvih v občini Kostel. Pri razdelitvi sodeluje 14 gasilcev, ki so razdeljeni v 7 skupin. Vsaka skupina razdeli koledarje v določenem delu občine.
slikeni
   

INTERVENCIJA - Požar na nestanovanjskem objektu (Fara) 27. 12. 2010

Iz ReCo so sporočili, da so krajani naselja Fara opazli dim, ki se dviga iz gospodarskega poslopja (skedenj) na hišni številki 9. Na kraj domnevnega požara so prispela tri vozila in 15 gasilcev. Na gospodarskem poslopju ni bilo opaznega dima. Ker je bilo poslopje zaklenjeno s pomočjo "žabice", smo le to odstranili in vstopili v poslopje. Po natančnem pregledu smo ugotovili, da ni nobene nevarnosti. Policisti, ki so prispeli na kraj dogodka so naredili zapisnik in zapečatili vrata.
slikeni
   

INTERVENCIJA - Ukrepi ob poplavah (Grgelj) 7. 12. 2010

Iz ReCo smo bili obveščeni, da naj bi naraščanje reke Kolpe ogrožalo hišo v naselju Grgelj. Na kraj poplavljanja smo se odpravili z dvema voziloma. Kolpa je v tem času že poplavila cesto Fara - Dol zato se z vodili nismo mogli približati ogroženi hiši. Pot smo nadaljevali peš. Med tem smo obvestili komunalno podjetje in policijo o potrebi po zapori ceste. Ko smo prispeli do ogrožene hiše smo ugotovili, da voda le te še ni dosegla. Lastniku smo pomagali sprazniti garažne prostore in nanositi protipoplavne vreče pred vhod poslopja. Sodelovali so 4 gasilci.
slikeni
   

Zaključno srečanje gasilk GZ Kočevje 27. 11. 2010 v Fari

Komisija za članice pri GZ Kočevje in PGD Vas-Fara sta v dvorani v Fari pripravili zaključno srečanje gasilk GZ Kočevje. Srečanja se je udeležilo več kot 60 članic iz PGD Livold, PGD Dolga vas, PGD Šalka vas, PGD Klinja vas in PGD Vas-Fara. Članice so pripravile nadvse zanimiv program, ki ga je spretno povezoval Tomi Gavranič. Na začetku so udeleženke pozdravili: predsednik domačega društva Matija Zdravič, poveljnik GZ Kočevje Bojan Kocjan in predsednica Komisije za članice Romana Marinč. Po nagovoru je sledila ustvarjalna delavnica, kjer so udeleženke izdelovale novoletne voščilnice. Članice PGD Livold in PGD Vas - Fara so v nadaljevanju zaigrale štiri nepozabne skeče, ki so nas nasmejali do solz. Poveljnik PGD Vas - Fara Aleš Cimprič je predstavil potek in izvedbo vaje Potok 2010. Seveda pa članice niso pozabile na zabavne družabne igre. V skupnem seštevku vseh iger so zmagale tekmovalke PGD Dolga vas. Po bogatem kulturno zabavnem programu je sledila pogostitev in zabava dolgo v noč. Glavni koordinator v okviru društva pa je bila Andreja Zdravič ob pomoči vseh ostalih članic. Bravo punce!
srecanjegasilk
   

Pionirji so izdelovali gasilske plakate 17. in 24. 11. 2010

Naše društvo je v letošnjem letu organizator zaključnega srečanja gasilk GZ Kočevje. V prireditev smo vključili tudi naše najmlajše gasilce. V okviru gasilskega krožka so v prostorih gasilskega društva risali, barvali in izdelovali plakate na gasilsko tematiko. Z njimi nameravamo okrasiti prireditveni prostor. Voditeljici delavnic sta bili Petra Malnar Dolšak in Ana Pleše.
plakati
   

Kviz gasilske mladine - regijsko tekmovanje 20. 11. 2010

Regijski kviz je potekal na podružnični osnovni šoli Dolenja vas v Delenji vasi. Kviz je gostila GZ Ribnica. Mi pa smo z ostalimi ekipami zastopali GZ Kočevje. Kljub veliki konkurenci so starejši pionirji (Žiga Selan, Simon Vršnik, Jure Selan) zasedli odlično 9. mesto. Čestitamo!
kviz
   

Kviz gasilske mladine - občinsko tekmovanje 6. 11. 2010

V soboto je na OŠ Ob Rinži potekal še 6. kviz gasilske mladine. Kviza se udeležimo vsako leto in tako smo se ga tudi letos. Sodelovali smo z štirimi ekipami. Ekipo starejših pionirjev in tremi ekipami mlajših pionirjev. Za mlajše pionirje in pionirke je bil to gasilski "krst" saj so se le po enem mesecu članstva prvič udeležili kakršnega koli tekmovanja. Veeno so se odlično odrezali in dali ostalim vedeti, da bodo v bodoče posegali po najvišjih mestih. Starejši pionirji pa so zasedli odlično drugo mesto in se tako uvrstili na regijsko tekmovanje.
kviz
   

VAJA - POTOK 2010 22. 10. 2010

Vsako leto sosednja društva sodelujemo in pripravimo v oktobru mesecu požarne varnosti večjo skupno vajo. V letošnjem letu je organizacijo skupne vaje prevzelo naše društvo. Cilj vaje je bilo pogasiti gorečo stavbo v vasi Potok. Pri sami vaji je sodelovalo 5 društev (PGD Vas-Fara, PGD Morava, PGD Kočevska reka, PGD Osilnica, PGD Kočevje) z 8 vozili (36 gasilcev). Vajo si je ogledal tudi župan občine Kostel Valentin Južnič, poveljnik GZ Kočevje Bojan Kocjan, predsednik GZ Kočevje Anton Fajfar in tajnik GZ Kočevje Milan Simičič. Vaja je v celoti celoti uspela in dokazala, da imamo visoko usposobjlene operativne gasilce. Več o vaji si lahko preberete v ločenem prispevku.
vajapotok
   

VAJA - Evakuacija OŠ Fara in vrtca Fara 21. 10. 2010

Kot vsako leto do sedaj, smo tudi letos v oktobru mesecu požarne varnosti pripravili in izvedli vajo evakuacije iz OŠ Fara in vrtca Fara. Potek in izvajanje evakuacije so do sedaj do dobra spoznali že vsi, tako učitelji kot učenci. Prav zaradi tega je bila vaja uspešno izvedena, kljub temu, da je bila v celoti nenapovedana. Z vajo je bila seznanjena le ravnateljica šole. Po zaključeni vaji je poveljnik Aleš Cimprič učencem in učiteljem šole predstavil gašenje z gasilnikom. Po demonstracijo so najpogumnejši učenci poskusili gasiti z gasilnikom. Vaje se je udeležilo 5 gasilcev z dvema voziloma.
evakuacija1011
   

VAJA - priprave na vajo Potok 2010 (Potok) 13. 10. 2010

V vasi Potok smo se setali s predstavniki PGD Morava, PGD Osilnica in PGD Kočevska reka. Na kratko smo jim predstavili kako smo si zamislili izvedbo vaje Potok 2010 in kaj pričakujemo od katerega društva. Skupaj smo določili datum in uro izvedbe vaje. Predstavniki pa so dodali še kakšno svojo zamisel in predlog.

nislike
   

REDARSKA SLUŽBA - otvoritev vodovoda (Rajšele) 1. 10. 2010

Tudi pri otvoritvi novega vodovoda v vasici Rajšele smo pomagali s požarno stražo in redarsko službo. Sodelovalo je 6 gasilcev z enim vozilom.

nislike
   

DELOVNA AKCIJA - čiščenje zamašenih prepustov 20. 9. 2010

Z občine Kostel smo dobili obvestilo, da so v naselju Oskrt in na cesti Banja loka - Friškova draga - Žaga zamašeni prepusti. Organizirali smo delovno akcijo, katere se je udeležilo 7 gasilcev. Odšli smo z dvema voziloma GV-1 in GVC 24/50. V dobrih petih urah smo očistili polovico vseh prepustov. Ostala polovica bo morala počakati naslednje leto.
slikeni
   

INTERVENCIJA - Poplave na Kočevskem 18. in 19. 9. 2010

V času obilnega deževja je reka Kolpa narasla in prestopila svoje bregove. Celotno društvo je bilo dva dni v pripravljenosti, če bi bilo potrebno posredovati in pomagati ljudem. Zaradi poplavljanja Kolpe je bila zaprta cesta Fara - Dol in cesta Pirče - Osilnica. Na srečo hiše in prebivalci niso bili ogroženi. Dve ekipi pa sta kljub temu dva dni spremljali dogajanje na terenu. Tako smo vse skupaj opravili okoli 682 delovnih ur.
slikeni
   

REDARSKA SLUŽBA - otvoritev obnovljenega vhoda pošte (Potok) 8. 9. 2010

Pri otvoritvi obnovljene voda pošte v Potoku smo pomagali s požarno stražo in redarsko službo. Usmerjali smo promet in razvrščali avtomobile na začasnem parkirišču. Sodelovala so 3 gasilca z 1 vozilom.

redarji
   

Vpis mladih gasilcev - Pionirjev 8. 9. 2010

Tudi letos smo izvedli vpis novih članov in članic oziroma pionirjev in pionirk. Vsem učencem OŠ Fara smo razdelili prijavnice in vabilo na vpis, ki je potekal v sredo ob 18:00 v prostorih gasilnega doma. Vpisalo se je sedem pionirjev in pionirk. Vaje bodo potekajo ob sredah od 17:00 do 18:00 vsakih 14 dni.
slikeni
   

REDARSKA SLUŽBA - otvoritev vodovoda (Planina) 3. 9. 2010

Pri otvoritvi novega vodovoda v naselju Planina smo sodelovali s požarno stražo in redarsko službo. Usmerjali smo promet in avomobile razvrščali na začasnem parkirišču. Sodelovalo je 8 gasilcev s 3 vozili.

nislike
   

DELOVNA AKCIJA - čiščenje ruševin cerkvice (Ajbel) 24. 8. 2010

V letošnjem letu se bo pričela obnova porušene cerkve v naselju Ajbelj. Pred pričetkom obnove je bilo potrebno vse še stoječe zidove dobro očistiti in sprati z vodo. V 4 urah čiščenja nam je to tudi uspelo. Sodelovalo je 5 gasilcev z 2 voziloma.

nislike
   

Gasilska oddaja "NA POMOČ" 17. 8. 2010

Kot že verjetno veste je vsak tretji torek v mesecu na radiu UNIVOX gasilska oddaja "NA POMOČ". V teh oddajah poleg vsega povezanega z gasilci, posamezna PGD predstavljajo svoja društva. Tako je bilo v mesecu avgustu za predstavitev na vrsti naše društvo. Društvo so predstavljali: predsednik Matija Zdravič, poveljnik Aleš Cimprič in predstavnica članic Andreja Zdravič. Posnetek celotne oddaje najdete na tej povezavi. ODDAJA "NA POMOČ"
slikeni
   

REDARSKA SLUŽBA - Tamburanje va Kostele, Velika maša (Fara) 15. 8. 2010

Redaska služba in požarna straža je v drugem dnevu Tamburanja va Kostele razdeljena na dva dela. Dopldanski, kjer pomagamo z urejanjamje prometa in zapiranjem ceste v času povorke, ki poteka od cerkve do prireditvenega prostora. Popoldanski, ker poskrbimo, da so vsa vozila, ki se udeležijo veselice ustrezno in varno parkirana na za to določenih prostorih. Seveda poskrbimo za ustrezno parkiranje tudi v dopoldanskem času. V dopoldanskem in popoldanskem času je sodelovalo po 6 gasilcev z 1 vozilom.

nislike
   

REDARSKA SLUŽBA - Tamburanje va Kostele (Fara) 14. 8. 2010

Kot vsako telo smo tudi letos na Tamburanju va Kostele sodelovali in pomagali s požarno stražo in redarsko službo. Usmerjanje in urejanju prometa ter razvrščanje na začasnem parkirišču. Sodelovalo je 6 gasilcev z 1 vozilom.

nislike
   

VAJA - Kočevsko jezero 14.8.2010

Tudi letos je GZ kočevje pripravila vajo-tekmovanje kjer posamezna PGD preverijo svojo usposobljenost in opremo. Letošnja vaja je potekala na bregovih Kočevskega jezera. Vaje smo se udeležili z dvema ekipama (člani in članice). Imeli smo srečo saj smo nastopili prvi, ko je še sijalo Sonce in je bil teren suh. Obe ekipi sta se izkazali saj sodniki niso imeli pripomb. Sama vaja pa je potekala takole: Po znaku za start (gasilci so v vozilu) enota izstopi iz vozila in opravi taktično vajo z odvzemom vode iz jezera (brežina glavne plaže) ter zbije dve tarči. Vaja je končana, ko sta zbiti obe tarči.
vaja
   

VAJA - redne vaje operativnih članov in članic 13. 8. 2010

Tudi v letošnjem letu člani in članice niso počivali. Redno so obiskovali vaje, ki so potekale enkrat mesečno (po potrebi tudi večkrat) in urili svoje veščine. Združene vaje tako članov in članic pa so potekale v petek kot priprava na mokro vajo Kočevsko jezero 2010 v organizaciji GZ Kočevje. UH, a je vroče! Sredi avgusta v zaščitnih oblekah.
vaje clani
   

REDARSKA SLUŽBA - občinski praznik (Vas) 26. 6. 2010

Gasilci sodelujemo tudi na najrazličnejših prireditvah v občini. Pomagamo s požarno stražo kakor tudi z redarsko službo. V redarski službi pomagamo pri usmerjanju in urejanju prometa ter razvrščanjem na začasnih parkiriščih.. Tudi občinski praznik ni izjema. Sodelovalo je 7 gasilcev z 2 voziloma.

nislike
   

Nabava vozila Mercedes in odvoz na nadgradnjo 23. 6. 2010

Zaradi dotrajanosti in zavidljive starosti smo se odločili, da staro GVC 24/50 zamenjamo z novo. V ta namen smo v letošnjem letu kupili vozilo Mercedes Actros in 6000 literno cisterno iz nerjaveče pločevine prokrom ("rostfraj"). Vse skupaj smo odpeljali na nadgradno gospodu Marjanu Oblaku. Novo cisterno pričakujemo v naslednjem letu 2011, ko bo tudi svečani prevzem.

novacist
   

Gasilska orientacija - regijsko tekmovanje 12. 6. 2010

Na najbolj vročo soboto v mesecu je bilo v Račni (GZ Grosuplje) organizirano 2. regijsko tekmovanje v orientaciji za pionirje in mladince. Mlajši pionirji PGD Vas-Fara (Gašper Bizjak, Jure Bizjak in Jan Pečnik) so v hudi konkurenci zasedli odlično 9. mesto. Tudi tu je ekipo na celotni poti spremljal Denis Mušič. Čestitamo!
orientacijaR
   

Gasilska orientacija - občinsko tekmovanje 29. 5. 2010

V organizaciji MK GZ Kočevje in PGD Livold je letos v kraju Livold potekalo 2. tekmovanje v gasilski orientaciji. Tekmovanja se je udeležila ekipa mlajših pionirjev (Gašper Bizjal, Jan Pečnik, Jure Bizjak). Osvojili so odlično prvo mesto in se tako uvrstili na regijsko tekmovanje v gasilski orientaciji. Ker se mlajši pionirjij, na progo ne smejo podati sami, jih je na celotni poti spremljal Denis Mušič.
orientacijaO
   

VAJA - Evakuacija OŠ Fara in vrtca Fara 25. 5. 2010

Malce z zamudo je bila evakuacija OŠ in vrtca Fara v tem šolskem letu namesto oktobra izvedena šele maja. Da bi bila sama vaja izvedena čim bolj realno smo uporabili dimno bombo, ki je celotno šolo napolnila z gostim dimom. Odziv učiteljev, vzgojiteljic in učencev je bil primeren in vaja je v celoti uspela. Po vaji je sledil ogled gasilskih vozil in demonstracija gašenja s pomočjo visokega tlaka. Tudi najpogumnejši učenci so poskusili pogasiti manjši požar. Vaje se je udeležilo pet gasilcev s štirimi vozili.
evakuacija0910
   

REDARSKA SLUŽBA - otvoritev obnovljene cerkve (Podstene) 16. 5. 2010

Pri otvoritvi obnovljene cerkve v Podstenah smo pomagali s požarno stražo in redarsko službo. Usmerjanje in urejanju prometa ter razvrščanje na začasnem parkirišču. Sodelovalo je 6 gasilcev z 2 voziloma.

nislike
   

POŽARNA STRAŽA - Kresovanje (Fara - Nova sela) 30. 4. 2010

Na predvečer praznika dela se po vsej Sloveniji prižigajo kresovi in prav tako v naši občini. Da bi kresovanje potekalo nemoteno in varno smo gasilci prisotni s požarno stražo pri vsakem večjem kresovanju. Tako so po 3 gasilci in 1 vozilo prisotni na kresovanju v Fari in Novih selih.

nislike
   

Podelitev nagrad Civilne zaščite 9. 3. 2010

V torek smo se na Škofljici udeležili prireditve ob svečani podelitvi priznanj Civilne zaščite. Med letošnjimi nagrajenci sta bila dva naša člana. Bronasti znak CZ je prejel poveljnik Aleš Cimprič, Srebrni znak CZ pa podpovelnik in povelnik občinskega štaba CZ Milan Preložnik. ČESTITAMO!
cz
   

INTERVENCIJA - Požar na nestanovanjskem objektu (Pirče) 15. 2. 2010

Ob 22:13 uri smo bili obveščeni o požaru na pomožnem objektu v Pirčah. Prvo vozilo je na kraj požara prispelo ob 22:25. Ogen je bil v polnem razmahu. Lesena stavba pa že skoraj v celoti pogorela. Zaščitili in ohlajali smo okoliške stavbe na objektu pa podrli nosilne tramove. Pogorišče smo premetali in v celoti pogasili. Z intervencijo smo zaključili ob 00:29. Sodelovala so 4 vozila in 16 gasilcev.
slikeni
   

Občni zbor PGD Vas-Fara 12. 2. 2010

V petek je v jedilnici OŠ Fara potekal vsakoletni občni zbor PGD Vas-Fara. Nič posebnega boste rekli. Mogoče res ne, ga bo pa zaznamovalo kar nekaj dogodkov. Občnega zbora se je udeležil častni član in rojak poveljnik GZ Slovenije Matjaž Klarič. Po mnogih letih je občni zbor zopet potekal v uniformah in kar je najlepše, prostori so postali pretesni. Ker je bilo tudi obdobje pusta, nas je obiskala žabja desetina.
slikeni