DOGAJANJE V LETU 2012
   

INTERVENCIJA - Poplava zaradi dviga podtalnice (Vas) 15. 12. 2012

Iz ReCo smo bili obveščeni o poplavljeni kleti v hiši št. 21 v naselju Vas. Na kraj intervencije smo odšli s trmi vozili in 13 gasilci. Ugotovili smo, da je v poplavljeni kleti okoli 0,5 m vode. Vodo smo izčrpali s pomočjo potopnih črpalk in klet počistili. Razmočeno opremo in predmete, ki so se nahajali v kleti pa prenesli v garažne prostore. Z intervencijo smo zaključili ob 22:30 ure.
inter
   

IZOBRAŽEVANJE - Tečaj za vodjo skupine (Šalka vas) 8. 12. -- 22. 12. 2012

V prostorih PGD Šalka vas se je 8. 12. 2012 pričel Tečaj za vodjo skupine. Iz našega društva so se tečaja udeležili trije gasilci. Natančneje dva gasilca in ena gasilka. Vsi trije so tečaj redno obiskovali in ga tudi uspešno opravili. Tako smo v letošnjem letu poleg večjega števila gasilcev (opravili Nadaljevalni tečaj za gasilca) dobili tudi tri "VIŠJE GASILCE". ČESTITAMO!
tecaj
   

CELOLETNA DELOVNA AKCIJA - Prevoz pitne vode (občina Kostel) 2012

Gasilci PGD Vas-Fara izvajamo prevoze prevoze pitne vode skozi celo leto še posebej pa v sušnih poletnih mesecih. Naša AC 30/60 zmore prepeljati 6000 litrov sveže kostelske vode in ne bom se veliko zmotil, če vam povem, da smo jo letos odpeljali več kot 70 krat. V 99% prevozov je za njenim volanom sedel Mirko Zdravič, pomagala pa sva mu Matija Zdravič in Aleš Cimprič. Razmere povezane s pomanjkanjem pitne vode se v občini Kostel vsako leto vidno izboljšujejo. Še vedno pa bodo ostali kraji, ki nas bodo nujno potrebovali in mi bomo tu, da jim to pomoč nudimo.

prevozvode
   

VAJE - Redne vaje PIONIRJEV, MLADINCEV in PRIPRAVNIKOV (Vas) 2012

Dobivamo se vsako sredo in neutrudno treniramo od 17.00 do 18:00 ure. Velikokrat tudi potegnemo ali se zmenimo še za kakšen dodatni dan. Same vaje imamo razdeljene na dva dela: SPOMLADANSKI DEL (od 15. aprila do 15. julija) in JESENSKI DEL (od 15. avgusta do 15. novembra oz. decembra). V spomladansem delu se pripravljamo na gasilsko orientacijo in pisanje testov za pridobitev preventivnih značk Preprečujmo požare. V jesenskem delu pa se pripravljamo na gasilski kviz in izbirno gasilsko tekmovanje. Njihovo trdo delo je vsako leto nagrajeno z več in več medaljami in priznanji. Upam, da bodo tako nadaljevali tudi v naslednjem letu. Za celotno njihovo znanje in uspehe pa so poleg zagretih mladih gasilcev, krivi tudi njihovi mentorji, ki jim ni žal časa prebitega z njimi. Glavni krivci za to so: Petra Malnar Dolšak, Ana Pleše, Mirko Zdravič in Aleš Cimprič. Vsem skupaj čestitam za vse njihove uspehe in jim želim še uspešnejše nadaljevanje v novem letu 2013.
vaje
   

TEKMOVANJE - 7. regijski kviz gasilske mladine (Stara Cerkev) 10. 11. 2012

Komisija za mladino gasilske regije Ljubljana II je v soboto izvedla regijski KVIZ gasilske mladine. Domačin letošnjega KVIZA je bila GZ Kočevje, ki je tekmovanje pripravila v OŠ Stara Cerkev. Kot že veste smo se tekmovanja udeležil s štirimi ekipami. Spremljali so jih njihovi mentorji, fotografi in navijači. Kdo vse je bil to, si lahko ogledate na sliki. Tekmovanje je potekalo v odličnem vzdušju in odlični organizaciji. Vse naloge smo prestali brez zapletov ali kazenskih točk. Konkurenca je bila zelo velika, znanje še večje in le sreča je odločala o nadaljni uvrstitvi. Ta nam ni bila najbolj naklonjena, vendar smo z doseženimi rezultati popolnoma zadovoljni. Trudili se bomo, da jih v naslednjem letu še izboljšamo. Ob vrnitvi domov smo se ustavili v Kaptolu v gostilni Pri Grofu, ker je naše mlade gasilce čakala prava mala zabava in pogostitev. Mesta, ki smo jih zasedli: Pionirji 1 - 8. mesto, Pionirji 2 - 13. mesto, Mladinci - 10. mesto, Pripravniki - 6. mesto. Še enkrat čestitamo! Seveda je bil Joži zopet znami in poskrbel, da smo varno prišli domov.
kviz
   

DELOVNA AKCIJA - Poslikava gasilskega doma (Vas) 9. 11. 2012

V enem izmed prejšnjih člankov sem vam obljubil, da se bomo v novembru lotili poslikave doma in izdelave napisov. Besedo smo držali. Seveda se poslikave in napisov nismo lotili sami, ampak smo to delo prepustili profesionalcem iz podjetja Printlab. Kako so opravili svoje delo in kakšen je sedaj izgled doma se ne da opisati v tem članku. Enostavno se boste morali postaviti pred dom in si ga ogledati.
tekmovanje
   

TEKMOVANJE - 8. občinski kviz gasilske mladine (Stara Cerkev) 27. 10. 2012

Komisija za mladino pri GZ Kočevje je v soboto v OŠ Stara Cerkev uspešno organizirala 8. KVIZ gasilske mladine. Mladi gasilci so se pomerili v dveh praktičnih vajah in štirih teoretičnih nalogah. Tri najboljše ekipe v posamezni kategoriji so se uvrstile na regijski gasilski KVIZ, ki bo 10. novembra 2012 prav tako v OŠ Stara Cerkev. Letošnjega kviza smo se udeležili s štirimi ekipami (2 ekipi pionirjev, 1 ekipa mladincev in 1 ekipa pripravnikov). Na tekmovanje smo se odpeljali z avtobusom s katerim je upravljal, sedaj že naš stalni šofer Joži Rauh. Rezultat je presegel vsa pričakovanja saj smo vsi okoli svojih vratov obesili medalje. ČESTITAMO tekmovalcem in mentorjem!
   Pionirji 1 - prvo mesto in zlata medalja
   Pionirji 2 - tretje mesto in bronasta medalja
   Mladinci - tretje mesto in bronasta medalja
   Pripravniki - prvo mesto in zlata medalja
kviz
kviz
   

VAJA - Skupna vaja štirih društev (Kočevska reka) 26. 10. 2012

Že vrsto let v mesecu oktobru skupaj s PGD Morava, PGD Kočevska Reka in PGD Osilnica pripravljano skupno akcijo gašenja in reševanja z namenom boljše operativne pripravljenosti in boljšega meddruštvenega sodelovanja. Letošnji organizator akcije je bilo PGD Kočevska Reka v sodelovanju s podjetjem Snežnik. Cil letošnje vaje je bilo gašenje in reševanje ponesrečencev iz poslovnih in proizvodnih objektov na "Žagi" v Kočevski Reki. Same vaje smo se udeležili s 4 vozili, 9 gasilci operativci in dvema fotografinjama. Razdeljeni smo bili v 2 skupini:
 • AC 30/60 in GV-1: izvedli so dva hitra napada in položili cevovod za napajanje avtocisterne
 • GVGP-1 in PV-1: izvedli hitri notranji napad z reševanjem ponesrečenca in njegov prenos z nosili do reševalnega vozila
Tudi v tem letu smo bili z samo izvedbo in organizacijo vaje zelo zadovoljni. Iz leta v leto se bolje poznamo in s tem tudi bolje sodelujemo. Vaj in trenigov ni nikoli preveč, zato se bomo dobili tudi prihodnje leto in ponovno izmenjali svoje izkušnje.
vaja
vaja
   

TEKMOVANJE - FIRE COMBAT (Kočevje) 20. 10. 2012

V letošnjem letu je Kočevje gostilo finale ognjenih fantov iz cele Slovenije. Na hokejskem igrišču v Gaju so se pomerili v disciplini gasilskih dvojk. Več o tem tekmovanju si lahko preberete na uradni spletni strani. Na tekmovanju kot društvo nismo sodelovali, smo pa si ga z veseljem ogledali. Kdor je ogled zamudil mu v naslednjem letu to vsekakor priporočam. Mogoče bo koga ogled spodbudil in se še sam preizkusi na tem tekmovanju.
tekmovanje
   

DELOVNA AKCIJA S PIKNIKOM - Obnova gasilskega doma (Vas) 6. 10. 2012

V letošnjem letu smo se lotili temeljitejše obnove gasilskega doma. Naj v nekaj kratkih točkah naštejem kaj vse je bilo postorjeno:
 1. Odstranitev starih lesenih dvokrilnih vrat.
 2. Razširitev vstopne odprtine za cca. 30 cm.
 3. Postavitev novih lamelnih dvižnih vrat.
 4. Postavitev novih stikal in razsvetljave.
 5. Temeljito čiščenje vseh prostorov v gasilskem domu.
 6. Mazanje in loščenje talnih površin v domu.
 7. Zgladitev vseh razpok in neravnin, ki so nastale pri razbijanju in drugih posegih.
 8. Beljenje in barvanje celotne fasade.
 9. Barvanje oken in vrat.
 10. Popravilo in obnova že dotrajanih gasilskih klopi.
 11. Postavitev stenskih nosilcev za zastave.
 12. Rezanje in izdelava kanalov za boljše prileganje vrat.
V novembru bomo nadaljevali s poslikavo doma in izdelavo napisov na vratih. Pri celotni delovni akciji je sodelovalo 19 gasilcev in gasilk. Vsi izmučeni vendar veseli, da smo uspeli izpolniti zadane cilje smo dan nadaljevali s prijetnim piknikom in druženjem pozno v noč. Kdor ni prišel mu je lahko žal. Ob tej priložnosti bi se še enkrat zahvalil vsem, ki so kakorkoli prispevali k obnovi našega gasilskega doma.
obnova
obnova
   

SVEČANOST - 130 let PGD Stara Cerkev (Stara Cerkev) 25. 8. 2012

Prostovoljno gasilsko društvo Stara Cerkev letos obeležuje 130 let svojega delovanja. Ob tej priložnosti so pripravili praznovanje in blagoslov prenovljenega gasilskega doma. Praznovanje se je udeležil predsednik GZS Anton Koren. Kot se spodobi smo se z večjo delegacijo in praporščakom udeleži njihovega praznovanja. Praznovanja se je udeležilo 7 gasilcev in gasilk.
proslava
   

Redarska služba - Tamburanje va Kostele (Fara) 14. - 15. 8. 2012

Vsak, ki obišče prireditev Tamburanje va Kostele ve, da s tukajšnjimi redarji ni dobro "češenj zobat". Tako prireditev vedno poteka brez kakršnih koli incidentov, avtomobili so lično zloženi in prostora nikoli ne primanjkuje. Vsakodnevno je bilo na prireditvenem prostoru prisotnih od 6 do 8 gasilcev in gasilk z vozilom GVGP-1.
redarji
   

TEKMOVANJE - Kostelske igre brez meja (Fara) 14. 8. 2012

Tudi letos smo sestavili dve nepremagljivi ekipi, ki sta samozavestno nastopili na enem najzahtevnejših tekmovanj v Sloveniji - Kostelskih igrah brez meja. Gasilci 1 (lani v oranžnih majčkah, letos pa v prečudovitih rumenih) so v vsakem trenutku igre blesteli pred Gasilci 2 (lani v modrih majčkah, letos pa v nekih čudnih zelenih) in jih puščali daleč, daleč zadaj. Ker pa na tem svetu ni pravice in so Gasilci 2 imeli podkupljene sodnike so bili v končnem seštevku, enako kot lani, spet pred Gasilci 1. Vendar se mi ne predamo tako zlahka in smo jim napovedali še trši boj v letu 2013. Smo bili pa vsaj manj mokri.
igre
   

INTERVENCIJA - Požar v naravi (Osilnica - Belica) 19. 8. - 25. 8. 2012

Na območju nad vasjo Belica v občini Osilnica se je nekako v trikotniku Belica - Dragarski Vrh - Taborska stena razbohotil gozdni požar. Požar kjer je na začetku gorel borov gozd in podrast na površini 150 X 300 metrov na nedostopnem in prepadnem terenu se je kmalu razširil na širše področje. Poleg gasilcev iz vse Slovenije in sosednje Hrvaške sta pri gašenju sodelovala tudi dva helikopterja Slovenske vojske. Podrobnosti in razsežnosti gašenja lahko preberete v dnevnih časopisih ali na strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Kot društvo smo pri gašenju sodelovali od prvega pa do zadnjega dne.
 • 19. 8. 2012 - Ogled požara v poznih večernih urah in izdelava strategije gašenja (2 člana)
 • 20. 8. 2012 - Prevoz vode do helikopterskega bazena v Dragarjih in ogled celotnega področja (2 člana + AC 30/60, 3 člani + PV-1)
 • 21. 8. 2012 - Prevoz vode do helikopterskega bazena v Dragarjih (3 člani + AC 30/60)
 • 22. 8. 2012 - Prevoz vode do helikopterskega bazena v Dragarjih (2 člana + AC 30/60)
 • 23. 8. 2012 - Gašenje gozdnega požara nad naseljem Belica (10 članov + AC 30/60, GVGP-1, PV-1)
 • 24. 8. 2012 - Gašenje gozdnega požara nad naseljem Belica (13 članov + AC 30/60, GVGP-1, PV-1, GV-1)
 • 25. 8. 2012 - Prevoz vode do Taborske stene (1 člana + AC 30/60)
Požar je bil po dobrem tednu dni ob pomoči večjih količin dežja le pogašen. Pri tem ocenjujemo, da so naša vozila skupaj opravila oziroma bila na terenu 116 delovnih ur in pri tem prevozila 1131 kilometrov. Vsi člani, ki so pri intervenciji sodelovali so k gašenje prispevali 317 prostovoljnih ur. Pri tem bi izpostavil dva člana, ki sta na intervenciji preživela polnih 6 dni.
Požar Planina
osilnica
osilnica
   

DELOVNA AKCIJA - Čiščenje "šterne" (Stružnica) 23. 7. 2012

V krajih katere še ni dosegel vodovod so še vedno v uporabi "ŠTERNE". Kljub različnim filtrom (v šterno se namreč steka kapnica) se v njej kaj kmalu nabere najrazličnejše "nesnage" v obliki usedlin. Nekateri jo očistijo sami, drugim na pomoč priskočimo gasilci. Tokrat smo čistili "šterno" na Stružnici. Najprej smo izčrpali vso preostalo vodo in kolikor je bilo mogoče najrazličnejših usedlin. Kar je ostalo, smo odstranili ročno z vedrom in lopato. Sledilo je čiščenje s pomočjo visokega tlaka in ponovno izčrpavanje. Ko se je "šterna" bleščala od čistosti, smo v njo še natočili 6000 litrov sveže vode. Do kraja kjer se "šterna" nahaja, vodi dolga prašna makadamska pot. Tako smo celotno delovno akcijo zaključili s pranjem vozil. Pri celotnem delu je sodelovalo 5 gasilcev s tremi vozili.
struznica
   

SVEČANOST - Gasilski slavolok (Fara) 21. 7. 2012

V soboto sta poročila dolgoletna in aktivna člana našega društva Monika Zdravič in Boštjan Ožanič. V ta namen smo jim člani društva pripravili "vodni špalir" ali "vodni slavolok".

Mladoporočencema pa PGD Vas-Fara želi veliko sreče, ljubezni,... ter na mnoga leta.
slavolok
   

SVEČANOST - Postavitev smrekic (Dren - Kuželj) 19. 7. 2012

Ob štirih popoldne smo se dobili z enim jasnim ciljem. Postaviti štiri mlaje; poročila se bosta sovaščana in dolgoletna člana društva Monika in Boštjan. Ne vem zakaj, ampak imam občutek, da se ponavljam. A veste kakšen problem je bilo zopet v Kostelu najti štiri lepe smreke. Upam, da je to v tem letu zadnjič. Ker pa za gasilce ni ovir smo jih po "tednu" dni iskanja le našli. Sledilo je ... . To že itak veste. Novost pa je ta, da smo tokrat imeli pnevmatsko kladivo in luknje so kopale deklice. Kaj moremo, če je pa poleti vroče in si neprestano žejen. Skratka, skupaj nam je spet uspelo. A ja. Kakšna slika več je v galeriji slik.
smrekice
   

SVEČANOST - 100 let PGD Dolga vas - Kočevje (Dolga vas) 30. 6. 2012

Prostovoljno gasilsko društvo Dolga vas letos obeležuje sto let svojega delovanja. Ob tej priložnosti so pripravili praznovanje,na katerem so razvili nov prapor in prevzeli novo vozilo GVV-1 Renault Mascott. Kot se spodobi smo se z večjo delegacijo in praporščakom udeleži njihovega praznovanja. Praznovanja se je udeležilo 8 gasilcev in gasilk.
100DV
   

POŽARNA STRAŽA - Kresovanje ob Dnevu državnosti (Kaptol) 23. 6. 2012

Praznovanje v čast Dneva Državnosti, ki je potekalo v Kaptolu se je zaključilo s prižigom kresa. Kres je svečano prižgal akademik Matjaž Kmecelj. Gasilci smo bili prisotni s požarno stražo, tako, da je bila varnost vseh prisotnih in okoliške narave zagotovljena. Sodelovalo je 7 gasilcev s tremi vozili
kreskaptol
   

REDARSKA SLUŽBA - Proslava ob Dnevu državnosti (Kaptol, Ajbel) 23. 6. 2012

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je v Ajblju in Kaptolu pripravilo prireditev v čast Dnevu državnosti. Začelo se je ob 11. uri z mašo za domovino, ki je potekala pred cerkvico Božjega odrešenika v Ajblju. Po maši je bila krajša prireditev na kateri je bil slavnostni govorec Evropski poslanec dr. Milan Zver. Prireditev se je nadaljevala pred gostilno Pri Grofu s koncertom Simfoničnega orkestra Konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane. V sklopu praznovanja je bil predstavljen velik glasbeni projekt ''Šopek domovini Sloveniji''. V popoldanskih in večernih urah pa je potekal še zabavni program s številnimi glasbenimi izvajalci. Skozi celotno prireditev smo bili prisotni tudi gasilci. Poleg urejanja prometa na parkiriščih smo opravljali tudi najrazličnejša druga opravila: prevoz vode, postavitev in pospravljanje stolov in miz, postavitev senčnikov, ... Tako smo bili na samem prizorišču prisotni od 8:00 do 00:30 ponoči (~17 ur). Sodelovalo je 16 gasilcev in gasilk s štirimi vozili. To je bil do sedaj najdaljši in najobsežmejši projekt pri katerem smo sodelovali. Vendar smo ga skupaj uspešno opravili.
kaptol
   

REDARSKA SLUŽBA - Koncert Prifarskih muzikantov (Fara) 23. 6. 2012

V soboto je v sklopu DNEVA COSTELLE, ki ga prireja polnilnica vode Costela potekal že peti kolesarski maraton COSTELLA 2012. Sam maraton je spremljalo veliko vsporednih dogajanj in seveda ogromne količine vode Costella. Po zaključku DNEVA COSTELLE je sledil koncert Prifarskih muzikantov. Tudi tokrat smo gasilci poskrbeli za varnost vseh prisotnih in njihovih jeklenih konjičkov.
koncert
   

REDARSKA SLUŽBA - Proslava ob občinskem prazniku (Fara) 22. 6. 2012

Občina kostel 24. junija praznuje svoj svoj praznik (PRVA PISNA OMEMBA KOSTELA - LETA 1336). Osrednja prireditev je potekala v petek. Poleg različnih govorov in kulturnega programa je bil najpomembnejši dogodek letošnjega praznovanja svečani podpis pobratenja med občinama Kostel in Punat z otoka Krka. Gasilci smo kot vedno ob taki priložnosti poskrbeli z redarsko službo za varno parkiranje vseh udeležencev. Sodelovali so 4 gasilci in eno vozilo.
listina
   

DELOVNA AKCIJA - Priprava prizorišča proslave (Kaptol) 20. 6. 2012

Veliko krajev v Sloveniji izvaja takšne ali drugačne prireditve v čast Dneva državnosti. Pred vsako prireditvijo pa je potrebno počistiti in pripraviti prireditveni prostor. V ta namen smo gasilci PGD Vas-Fara očitili "umili" prireditveni prostor v Kaptolu in postavili kres, ki bo prireditev zaključil. Pri čiščenju in postavitvi kresa je sodelovalo 7 prostovoljnih gasilcev, ki so svoje delo opravili v borih 4 urah.
kaptol
   

Gasilska orientacija - regijsko (Zdenska vas) 16. 6. 2012

Že vroče jutro je napovedovalo, da bo danes napeta in vroča tekma v neusmiljenem drvenjnu po gozdnati pokrajini v okolici Zdenske vasi. Na asfaltnem poligonu se je nagnetlo 62 ekip v šestih kategorijah. Med njimi tudi dve naši: PIONIRKE (Ana, Zaja, Janja in mentorica Petra) in GASILCI PRIPRAVNIKI (Žiga, Simon, Jure in mentor Aleš). Po uvodnem pozdravu sta sledili začetni vaji: Vaja z vedrovko (P) in Postavitev orodja za trodelni napad (GP). Šele po uspešno opravljeni vaji je sledil štart orientacijskega teka. Pripravniki so štartali 28. na 5 km dolgi progi, Pionirke pa 42. na 2 km dolgi progi. Za razliko od Gasilcev pripravnikov je s Pionirkami tekla tudi mentorica Petra. Po 50 minutah teka je bilo vsega konec in sledila je zaslužena malica. V nestrpnem pričakovanju rezultatov smo se zabavali s tekmovanjem v počasni vožnji s kolesom, lokostrelstvom in zanimivim prikazom dela policijskih psov. Ko se je temperatura dvignila nad 34 °C, je sledil postroj in razglasitev rezultatov. Pionirke so v svoji kategoriji zasedle odlično 7. mesto, Gasilci pripravniki pa 9. mesto. V počasni vožnji s kolesom pa je pripravnik Jure Selan zasedel 3. mesto. Končno smo si lahko privoščili oddih v senci in slastno Pizzo. Vsem sodelujočim bi ob tej priložnosti še enkrat čestital na uspehih in se jim zahvalil za ves njihov vloženi trud.
orientacija
   

REDARSKA SLUŽBA - Otvoritev vodovoda (Vrh pri Fari) 14. 6. 2012

V sodelovanju z vaško skupnostjo VRH je Občina Kostel priredila slovesnost ob zaključku izgradnje vodovoda v naseljih Vrh, Oskrt, Gotenc, Poden, Dren, Colnarji in Delač. Prireditev je potekala na Vrhu pri Lukčevi domačiji. Gasilci smo bili prisotni z redarsko službo. Sodelovali so štiri gasilci in eno vozilo.
vodovod
   

Gasilska orientacija - občinsko (Mahovnik) 10. 6. 2012

Gasilska orientacija je eno zanimivejših gasilskih tekmovanj, katerega se mladi gasilci zelo radi udeležujejo. Mladi gasilci PGD Vas-Fara pri tem niso nobena izjema. Tekmovanja, ki je letos potekalo v okolici Mahovnika se je udeležilo kar 5 ekip (ekipa Pionirk, 2 ekipi Pionirjev, ekipa Mladincev in ekipa Gasilcev pripravnikov). Na tekmovanje smo se odpeljali kar z avtobusom. Glede na število tekmovalcev smo mlade gasilce spremljali štiri mentorji - Ana Pleše, Petra Malnar Dolšak, Bojana Selan in moja malenkost Aleš Cimprič. Res, da je slika na desni majhna vendar je kljub temu videti, da večina tekmovalcev nosi medalje. Rezultati pa so bili naslednji: Pionirke - 2. mesto in uvrstitev na regijsko tekmovanje, Pionirji - 5. in 8. mesto, Mladinci - 3. mesto in Pripravniki - 2. mesto in uvrstitev na regijsko tekmovanje. Ob tej priložnosti bi čestital vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem na izjemnem trudu in doseženih rezultatih. Nadaljevanje sledi naslednjo soboto, ko sporočimo rezultate regijskega tekmovanja.
orintacija
   

IZOBRAŽEVANJE - Praktične vaje na Igu (Ig) 2. 6. 2012

V soboto so se 4 naši operativci udeležili celodnevnega praktičnega izobraževanja v Centru za zaščito in reševanje na Igu. Svoje znanje so preizkušali in dopolnjevali na najrazličnejših poligonih in vadbenih objektih kot so: Požarna hiša, Gasilski poligon, Steza za praktično delo z dihalnimi aparati, Visoka ruševina, 15 m stolp, Ruševinski poligon, ... . Domov so so vrnili rahlo izmučeni vendar polni novih znanj, ki jih bodo s pridom izkoristili v morebitnih prihodnjih intervencijah. S takšni izobraževanji bomo nadaljevali tudi v prihodnje.
ig
   

SVEČANOST + VAJA -- 130 let DVD Brod na Kupi (BnK) 20. 5. 2012

Dobrovoljno vatrogasno društvo Brod na Kupi je to nedeljo praznovalo zavidljivih 130 let delovanja. V počastitev tako velikega jubileja so pripravili svečani občni zbor, svečani mimohod gasilskih vozil in prikazno vajo gašenja in reševanja iz objekta. Na vaji so sodelovali člani DVD Brod na Kupi, člani JVP Delnice, člani PGD Kočevje z avtolestvijo in člani PGD Vas-Fara. Z naše strani je v vaji sodelovalo 6 gasilcev operativcev z dvema voziloma. Po uspešno izvedeni vaji je sledelo prijetno druženje ob hrani in pijači.
Vajo si v celoti lahko ogledate TUKAJ.
Brod
   

POŽARNA STRAŽA - Kresovanje (Fara - Nova sela) 30. 4. 2012

Ob vsaki večji prireditvi oz. prireditvi s potencialno nevarnostjo požara je nujna prisotnost gasilcev, tako s požarno stražo kot z redarsko službo. Ena takih prireditev je prav gotovo tudi kresovanje. Kot vsako leto sta bila tudi letos v naši občini pripravljena dva kresovanja - v Novih selih in Fari. Na obeh prireditvenih prostorih je bilo prisotnih 6 gasilcev in vozilo. K sreči njihova intervencija tudi letos ni bila potrebna.
kres
   

SVEČANOST - Gasilski slavolok (Fara) 28. 4. 2012

V soboto sta poročila dolgoletna in aktivna člana našega društva Andreja Zdravič in Anton Baurer. V ta namen smo jim člani društva pripravili "vodni špalir" ali "vodni slavolok". Kako pa je vse skupaj izgledalo si lahko ogledate v naši galeriji.

Mladoporočencema pa PGD Vas-Fara želi veliko sreče, ljubezni,... ter na mnoga leta.
slavolok
   

SVEČANOST - Postavitev smrekic (Vas - Dren) 26. 4. 2012

Ob štirih popoldne smo se dobili z enim jasnim ciljem. Postaviti štiri mlaje; poročila se bosta sovaščana in dolgoletna člana društva Andreja in Toni. (Predhodnje dogajanje: V gozdu smo >našli< dvakrat po dve primerni smreki, ju posekali, prepeljali do Lojza in olupili.) Smrečice smo prekrasno okrasili in se skupaj z njimi sprevili na voz. Pot do prizorišča brm, brm, juhuhu, brm, brm, ... Potem ja. Potem je bilo treba skopati luknje. Sprva je izgledalo brezupno, a s primernim orodjem in še primernejšo tehniko smo bili kmalu en meter globoko. Mlaji so bili ob skupnem trudu v luknji brez težav. Presenetljivo gladko. Nato smo dodali še napis in ga pritrdili, dovolj visoko, se razume. Potem. Potem pa ni za javnost.
smrekice
   

REDARSKA SLUŽBA - Čistilna akcija (Pirče) 17. 3. 2012

V želji, da projekt Očistimo Slovenijo 2012 postane zares povezovalen na vseh nivojih ter da pod svojim okriljem združi države, ki si prizadevajo za skupen cilj je društvo Ekologi brez meja 17. marca 2012 pripravilo simbolično preliminarno akcijo čiščenja mejnega območja med Slovenijo in Hrvaško, in sicer na mejnem prehodu Petrina - Brod na Kupi. V akciji so sodelovali tako hrvaški kot slovenski prostovoljci. Po čiščenje obeh strani meja in samega mejnega prehoda je sledil kratek program, ki ga je vodil ambasador projekta Očisitimo Slovenijo 2012 Marko Potrč. Med samim čiščenjem so potekale likovno ustvarjalne delavnice kjer so sodelovali šolarji iz obeh strani meja (OŠ Fara in OŠ Frana Krste Frankopana). Gasilci pa smo kot vedno poskrbeli za varnost vseh udeležencev. Sodelovalo je 8 gasilcev z dvema voziloma.
redarstvo
   

Podelitev nagrad Civilne zaščite (Šmartno pri Litiji) 6. 3. 2012

 V torek 6. 3. smo se odpeljali v Šmartno pri Litiji kjer je potekala prireditev ob podelitvi priznanj, ki jih podeljuje Civilna zaščita. Ob tej priložnosti se spomnimo najprizadevnejših gasilcev in ostalih pripadnikov Civilne zaščite, ki so se v preteklem letu največ storilii na področju zaščite in reševanja. V našem društvu smo imeli v letu 2011 dva taka člana. Bronasti znak CZ je prejel Bojan Ožanič, Srebrni znak CZ pa Mirko Zdravič. ČESTITAMO!
cz
   

INTERVENCIJA - Požar v naravi (Planina) 3. 3. 2012

Iz ReCo smo bili obveščeni o travniškem požaru v naselju Planina. Izvozili smo s 4 vozili. Ko smo prispeli na kraj dogodka smo ugotovili, da se je zaradi vetra ogenj močno razširil in poleg travnikov zajel večji del gozdne podrasti in grmičevja. Ker je področje izredno strmo, ogenj pa se je hitro širil smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina je pričela z gašenjem v vznožju hriba in se je pomikala proti vrhu, druga pa se je odpelja na vrh in pričela gasiti od zgoraj navzdol. Za gašenje smo uporabljali požarne metle, nahrbtne brente in dve vozili: GVGP-1 in AC 30/60. Po dobrih dveh urah smo uspeli požar omejiti in pogasiti. Sledil je natančen pregled celotnega prostora in gasitev manjših žarišč. Po pregledu je na požarišču ostala požarna straža, ostali pa smo se vrnili v dom. Ker po treh urah ni bilo več nobenih znakov nevarnosti smo prenehali z požarno stražo. Na intervenciji je sodelovalo 20 gasilcev operativcev, 4 domačini in 2 policista.
Požar Planina
   

OBČNI ZBOR (Fara) 17. 2. 2012

 Tudi letos je občni zbor društva potekal v šolski telovadnici OŠ Fara. Verjetno že vsak izmed vas ve, kako občni zbor poteka, zato ne bom izgubljal besed z njegovim opisovanjem, ampak bom navedel le nekaj najpomembnejših točk.
 • KULTURNO UMETNIŠKI PROGRAM - Izvrsten skeč v izvedbi domačih članic in članov.
 • Sprejem novega statuta društva.
 • Podelitev napredovanj vsem gasilcem, ki so v letošnjem letu opravili osnovni in nadaljevalni tečaj za gasilca in s tem postali "tapravi" gasilci.
 • Podelitev preventivnih značk - Preprečujmo požare našim prizadevnim "MALIM GASILCEM".
 • Izvrstna kulinarična ponudba in postrežba.
 • Predstavitev društva in njegoveda delovanja skozi slikovno projekcijo.
Čestitam vsem prejemnikom priznanj in napredovanj.
občni
   

Gasilska oddaja "NA POMOČ" 17. 1. 2012

Vsak tretji torek v mesecu na radiu UNIVOX poteka gasilska oddaja "NA POMOČ". V teh oddajah poleg vsega povezanega z gasilci, posamezna PGD predstavljajo svoja društva. Tako je bilo v mesecu januarju za predstavitev na vrsti naše društvo. Društvo so predstavljali: predsednik Matija Zdravič, poveljnik Aleš Cimprič in predstavnica članic Andreja Zdravič. Teme, ki so bile v oddaji predstavljene: kronologija društva, delo operative, članic in mladine, dimniški požari.
ntg
   

IZOBRAŽEVANJE - Nadaljevalni tečaj za gasilca (Vas) December, Januar, Februar

GZ Kočevje je skupaj s PGD Vas-Fara organizirala Nadaljevalni tečaj za gasilca. Tečaja so se udeležili pripravniki PGD Vas-Fara in PGD Predgrad. Skupaj je bilo prijavljenih 41 tečajnikov. Od prijavljenih tečajnikov je tečaj redno obiskovalo 29 pripravnikov. Vsi udeleženi pripravniki so tečaj uspešno opravili. ČESTITAMO!
ntg