DOGAJANJE V LETU 2013
   

DELOVNA AKCIJA - Čiščenje kamere (Colnarji) 3. 12. 2013

V dogovoru z Dužbo za avtoceste v Republiki Sloveniji - DARS smo očistili kamero in vse pripadajoče merilne naprave na cesti G2 - 106 Livold - Fara v kraju Colnarji. Pri čiščenju so sodelovali štirje gasilci in AC 30/60. Zaradi nepreglednega cestišča in nevarnosti naleta smo predhodno zavarovali kraj delovne akcije.

kamera
   

IZOBRAŽEVANJE - Tečaj specialnosti DIHALNE NAPRAVE (IG) 28. - 29. 11. 2013

V četrtek in petek je v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu potekal tečaj specialnosti DIHALNE NAPRAVE. Vsak slušatelj, ki tečaj uspešno opravi pridobi specialnost NOSILEC DIHALNEGA APARATA. Iz našega društva sta se tečaja udeležila dva slušatelja: Gregor Debevc in Siniša Bauer. Oba sta tečaj uspešno opravila. ČESTITAMO!

ida
   

TEKMOVANJE - 12. državni kviz gasilske mladine (Kidričevo) 23. 11. 2013

Pa je prišel dan, ki smo ga tako težko pričakovali. Še bolj kot samo tekmovanje, so naši mali gasilci komaj dočakali prihod novih delovnih oblek, ki jih je Krojaštvo Rožman šivalo samo za njih. Obleka pa ni bila vse. S svojim vsestranskim delom in učenjem so si prislužili tudi čin PIONIR. Tako popolnoma opremljeni smo se že ob 5:30 z našim stalnim šoferjem Jožijem in njegovim avtobusom, odpeljeli proti naselju Kidričevo, kjer je na OŠ Borisa Kidriča potekal 12. državni kviz gasilske mladine.

Za vse, ki niste prebrali prejšnih člankov naj povem, da smo se tekmovanja udeležili z dvema pionirskima ekipama:
PGD VAS-FARA 1 - Ana Južnič, Zaja Cimprič, Janja Pečnik in mentorica Petra Dolšak Malnar
PGD VAS-FARA 2 - Jan Cimprič, Jure Kalan, Matej Dolšak
in mentorica Ana Pleše

Naj na kratko opišem kako je potekalo tekmovanje v naši kategoriji:

Po prihodu v Kidričevo sta se obe ekipi prijavili pri KOMISIJI A. Tu smo dobili vse potrebno gradivo in malico. Po prijavi smo na tribunah organizirali bazni tabor in počakali na slovesno otvoritev tekmovanja. Po otvoritvi sta obe ekipi odšli na pisanje pisnih testov: DRŽI-NE DRŽI, ZGODOVINA GASILSTVA in POŽARNA PREVENTIVA. Za pisanje testov so imeli na razpolago 30 minut (10 minut za posamezen test). Sledila so GASILSKA ZNANJA. Ta del poteka podobno kot pri Malih sivih celicah, kjer voditelj postavlja trditve oz. opise od 5 proti 0, ti pa moraš ugotovite kateri predmet oziroma pojem opisuje. Ugotoviti je bilo potrebno 10 gesel. Tako, znanja je bilo dovolj. Na vrsti je bil praktični del. Vsi so se najprej preizkusili v ŠTAFETNEM VEZANJU VOZLOV in nato še POIŠČI SVOJ PAR. Uradnega dela tekmovanja je bilo s tem konec. Sledilo je vzporedno tekmovanje v metanju obročkov v številčna polja.
Vsi izmučeni so se pionirčki končno lahko oddahnili in si privoščili okusno kosilo. Ker je bilo še kar nekaj časa do razglasitve rezulatov smo si lahko ogledali predstavitve, ki so jih za vse obiskovalce pripravili: vojaki, policisti, poklicni gasilci in vodniki reševalnih psov. Ob 14:30 je sledil postroj vseh tekmovalcev in razglasitev rezultatov.
Najprej so razglasili najboljšo ekipo na vzporednem tekmovanju v metanju obročkov. Nismo mogli verjeti svojim ušesom. Zmagala je ekipa PGD VAS-FARA 1. Za nagrado so društvu prislužili še dve popolnoma novi delovni obleki.
Sledila razglasitev uradnih rezultatov. Ekipa PGD VAS-FARA 2 je osvojila odlično 21. mesto, ekipa PGD VAS-FARA 2 pa še boljše 9. mesto. Naj povem še, da je v našo kategoriji nastopilo kar 33 ekip. Rezultati so fenomenali zato obema ekipama še enkrat ČESTITAM.

Sledilo je pospravljanje baznega tabora, odhod do avtobusa in ponovno dolga vožnja domov. Seveda pa brez TROJANSKIH KROFOV ni šlo. Poleg mentoric so naše male gasilce spremljali in spodbujali: Aleš, Miha, Marjan in Bojan.

Vsa tekmovanja v letošnjem letu so tako zaključena. Sledi daljši počitek, nato pa novim zmagam nasproti.

kviz
kviz
kviz
drzavni
   

INTERVENCIJA - Požar v stanovanjskem objektu (JAKŠIČI) 14. 11. 2013

Kratek naziv: Požar v stanovanjskem objektu - Jakšiči 9
Aktiviranje: 15:59 uri
Zaključek intervencije: 18:31 uri
Sodelovalo: 30 gasilcev in 4 vozila (GV-1, GVGP-1, AC 30/60, PV-1)
Opis poteka intervencije: Iz ReCo smo bili obveščeni o požaru na stanovanjskem objektu v Jakšičih. Izvozili smo s 4 vozili. Ko smo prišli na kraj dogodka smo ugotovili, da je požar že zajel sobo, hodnik, kuhinjo in del ostrešja. Izvedli smo 6 zunanjih napadov (AC 30/60 + hidrantno omrežje) in 1 notranji napad (GVGP-1). Zaradi varnosti smo odstranili jeklenko in s pomočjo elektra prekinili električni vod. Z MB 8/8 smo iz bližnjega zajetja zagotavljali napajanje AC 30/60 in GVGP-1. V dveh urah je bil požar pogašen. Prezračili in pregledali smo prostore ter pogasili posamezna manjša žarišča. Po odhodu je varovanje objekta prevzela policija.

int4
   

TEKMOVANJE - 8. regijski kviz gasilske mladine (Videm) 9. 11. 2013

Po neverjetnem uspehu na občinskem kvizu smo se udeležili 8. regijskega kviza s 3 ekipami: dvema ekipama pionirjev in eno ekipo gasilcev pripravnikov. Tudi tokrat so tekmovalce spremljali njihovi mentorji: Ana, Petra, Mirko, Aleš in nabolj zvest navijač Matija. Dosegli smo naslednje rezultate:

PIONIRJI
1. mesto: PGD VAS-FARA 2 (Jan, Jure, Matej) mentorica: Ana Pleše
2. mesto: PGD VAS-FARA 1 (Zaja, Janja, Ana) mentorica: Petra Dolšak Malnar


GASILCI PRIPRAVNIKI
7. mesto: PGD VAS-FARA 3 (Žiga, Simon, Jure)

Prvič v zgodovini društva smo dosegli rezultat, ki nam ga lahko zavida marsikdo. Kar dve ekipi sta se uvrstili na državni kviz.
ČESTITAMO!

kviz regija
kviz regija
kviz
   

VAJA - Članice in člani (Fara - OŠ Fara) 8. 11. 2013

POTEK VAJE
Gori v kuhinji OŠ Fara. V jedilnici se nahaja nezavestna oseba. Zaradi močnega vetra in možnosti širjenja požara se poled PGD VAS-FARA aktivirajo še vsa sosednja društva (PGD Osilnica, PGD Kočevska Reka, PGD Morava in DVD Brod na Kupi).

Naloga PGD Vas-Fara
PV-1 - Izvoz poveljniškega vozila, ki prvo prispe na požarišče. Vzpostavitev poveljniškega mesta, sprejemnega mesta in varovanja ceste.
GV-1 - Prevoz moštva na požarišče. Zagotavlja napajanje AC 30/60 in GVGP1 ter prenos ponesrečenca z nosili.
AC 30/60 - Z dvema hitrima napadoma gasi jedilnico in vhod v OŠ Fara.
GVGP-1 - S hitrim napadom gasi notranjost jedilnice in zagotovi prenos ponesrečenca iz jedilnice.

Pri sami vaji je sodelovalo 23 članov in članic.

Del vsake vaje so tudi fotografi. Tokrat sta fotoaparat vihtela Toni Bauer in Boštjan Ožanič.

vajafara
fara
   

VAJA - Člani (Kočevska Reka - Žaga) 30. 10. 2013

POTEK VAJE
V kotlovnici podjetja Snežnik v popoldanskem času izbruhne požar. V stavbi ostane ujet zaposlen delavec. Požar opazijo ostali zaposleni, ki pokličejo na številko 112 in zaprosijo za pomoč. Na kraj požara prva prispe PGD Kočevska Reka, ki center zaprosi za pomoč sosednjih društev. ReCO alarmira PGD Morava, PGD Vas-Fara in PGD Livold.

Naloga PGD Vas-Fara
PGD Vas-Fara na kraj nesreče prispe s tremi vozi: AC 30/60, GV-1 in PV-1 in moštvom 8 gasilcev. S pomočjo AC 30/60 izvedejo dva zunanja napada in gasijo spodnji zunanji del kotlovnice. Ostala vozila služijo za prevoz moštva.

Del vsake vaje so tudi fotografi. Tokrat je fotoaparat vihtela Barbara Zdravič.

sneznik
   

TEKMOVANJE - 9. občinski kviz gasilske mladine (Stara Cerkev) 26. 10. 2013

Mladi gasilci pri kvizu nastopijo v treh kategorijah - pionirji (pionirke), mladinci (mladinke) in gasilci pripravniki (pripravnice). Na naslednjo stopnjo se uvrstijo le tri najboljše ekipe v posamezni kategoriji. V vsaki ekipi tekmujejo trije tekmovalci. Na kvizu se tekmovalci spopadejo s teoretičnimi vsebinami in praktičnimi vajami. V teoretični del sodijo: DRŽI/NE DRŽI, ZGODOVINA GASILSTVA, POŽARNA PREVENTIVA IN GASILSKA ZNANJA (vse kategorije). V praktičnem delu pa se pomerijo v: ŠTAFETNEM VEZANJU VOZLOV (pionirji in mladinci), POIŠČI SVOJ PAR (pionirji), SKLOPI, IZBERI IN NAJDI (mladinci), ŠTAFETNO VEZANJE ORODJA (pripravniki) in SPAJANJE CEVI NA TROJAK (pripravniki).

Na tekmovanju ekipe spremljajo njihovi mentorji: Ana, Petra, Mirko in Aleš.

V letošnjem letu smo na 9. občinskem kvizu sodelovali s 5 ekipami: 3 ekipe pionirjev, 1 ekipa mladincev in 1 ekipa gasilcev pripravnikov. Dosegli smo naslednje rezultate:

PIONIRJI
1. mesto: PGD VAS-FARA 2 (Jan, Jure, Matej)
2. mesto: PGD VAS-FARA 1 (Zaja, Janja, Ana)

5. mesto: PGD VAS-FARA 3 (Žiga, Ajda, Lovro)

MLADINCI
4. mesto: PGD VAS-FARA 4 (Gašper, Jan, Aljaž)

GASILCI PRIPRAVNIKI
1. mesto: PGD VAS-FARA 5 (Žiga, Simon, Jure)

Ekipe, ki so zasedle 1. ali 2. mesto so se uvrstile na regijsko tekmovanje. Tako bomo na regijskem tekmovanju nastopili s kar tremi ekipami. ČESTITAMO!

kviz
kviz2
kviz
   

VAJA - Člani (Kočevska Reka - POŠ Kočevska Reka) 25. 10. 2013

POTEK VAJE
V podružnični šoli Kočevska Reka zagorita dve učilnici. Najprej učilnica v pritličju in nato še učilnica na prvem nadstropju. V vsaki izmed učilnic ostane ujet po en učenec. Požar opazijo zaposlene učiteljice, ki pokličejo na številko 112 in zaprosijo za pomoč. Na kraj požara prva prispe PGD Kočevska Reka, ki center zaprosi za pomoč sosednjih društev. ReCO alarmira PGD Morava in PGD Vas-Fara.

Naloga PGD Vas-Fara
PGD Vas-Fara na kraj nesreče prispe s štirimi vozili: AC 30/60, GV-1, GVGP-1 in PV-1 in moštvom 10 gasilcev. S pomočjo AC 30/60 izvedejo dva zunanja napada in gasijo levi zunanji del šole. S pomočjo GVGP-1 in IDA (izolirni dihalni aparati) izvedejo notranje reševanje ujetega in poškodovanega učenca v prvem nadstropju in ga z nosili prenesejo na varno. Ostala vozila služijo za prevoz moštva.

Del vsake vaje so tudi fotografi. Tokrat sta fotoaparat vihtela Boštjan Ožanič in Toni Bauer.

sola KR
   

VAJA - Članice (Kočevje - CŠOD Jurček) 18. 10. 2013

POTEK VAJE
Gori objekt Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Jurček. V času požara objekt nima obiskovalcev. Ogrožen je tudi sosednji objekt "lesena drvarnica". S smeri JV piha veter. Aktivirane so članice PGD Vas-Fara, PGD Klinja Vas, PGD Šalka vas, PGD Mahovnik, PGD Dolga vas in PGD Livold.

Naloga PGD Vas-Fara
Članice PGD Vas-Fara na kraj nesreče prispejo z dvemi vozili: GV-1 in GVM in moštvom 9 gasilk. Vodja intervencije jim dodeli napad čelne strani doma - sektor A. Pri tem so morale opraviti odvzem vode z MB iz naravnega vira (reka Rinža). Razvitje B cevovoda do vhoda na dvorišče objekta Jurček. Razvitje dveh napadalnih cevovodov v smeri vhoda v objekt Jurček. Gašenje čelne strani doma.

Del vsake vaje so tudi fotografi. Tokrat sta fotoaparat vihtela Aleš Cimprič in Toni Bauer.

jurcek
   

INTERVENCIJA - Požar v stanovanjskem objektu (KRKOVO) 14. 10. 2013

Kratek naziv: Požar v stanovanjskem objektu - Krkovo 5
Aktiviranje: 9:39 uri
Zaključek intervencije: 10:56 uri (Gasilska straža straža ni bila potrebna.)
Sodelovalo: 8 gasilcev in1 vozilo (GVGP-1)
Opis poteka intervencije: Ob prihodu na mesto dogodka smo ugotovili, da so zagoreli orehi, ki so padli na štedilnik. Zaradi velikega plamena so se vneli tudi bližnji elementi in leseni strop. Požar smo pogasili s hitrim napadom iz GVGP-1. Prostor smo v celoti izpraznili. Potrgali smo goreči strop, ga odstranili iz prostora in dodatno zalili z vodo.

int3
   

Piknik s podelitvijo prevntivnih značk (Nova sela) 8. 9. 2013

V mesecu maju je 12 pionirjev in pionirk pisalo teste za pridobitev gasilske preventivne značke. Večina teh pionirjev in pionirk nastopa prav tako na vseh gasilskih tekmovanjih, ki so izvedena v oviru GZ Kočevje ali širše. Tako smo se v društvu odločili, da izvedemo podelitev značk v okviru vsakoletnega piknika vseh aktivnih članov društva. Pred vsemi prisotnimi člani in članicami sta podelitev opravila predsednik Matija Zdravič in poveljnik Aleš Cimprič.

piknik
   

TEKMOVANJE - Memorial Matevža Haceta - članice in člani (Kočevje) 8. 9. 2013

Letošnjega tekmovanja za Memorial Matevža Haceta smo se udeležili z dvema destinama: ČLANICE A in ČLANI A. Vse desetine so se na tekmovanju med seboj pomerile v treh različnih disciplinah:

 • Taktična mokra vaja
 • Vaja razvrščanja
 • Teoretično testiranje
Končna razvrstitev pa je bila takšna: ČLANICE A: 2. mesto in ČLANI A: 3. mesto. ČESTITAMO NA DOSEŽENEM USPEHU! Žal pa nobena izmed ekip ni dosegla predpisane norme in se tako nista uvrstili na regijsko tekmovanje.
clanice
   

TEKMOVANJE - Memorial Matevža Haceta - Pionirji (Kočevje) 31. 8. 2013

Letošnjega tekmovanja za Memorial Matevža Haceta smo se udeležili z destino pionirjev. Vse desetine so se na tekmovanju med seboj pomerile v treh različnih disciplinah:

 • Vaja z vedrovko za pionirje in pionirke
 • Vaja razvrščanja za pionirje in pionirke
 • Štafeta s prenosom vode za pionirje in pionirke
Žal pa nam je malce ponagajala trema in smo tekmovanje zaključili na 6. mestu. ČESTITAMO NA DOSEŽENEM USPEHU! Žal ekipa ni dosegla predpisane norme in se tako ni uvrstila na regijsko tekmovanje.

pionirji
   

GASILSKI POGREB - Slovo Jože Rački (Fara) 1. 9. 2013

V nedeljo smo se poslovili od našega nastarejšega člana in nekdanjega poveljnika Jožeta Rački. Jože je bil član društva polnih 67 let. Naj mu bo lahka domača zemlja.

celada
   

REDARSKA SLUŽBA - Tamburanje va Kostele (Fara) 14 - 15. 8. 2013

Mislim, da o sami prireditvi ni potrebno izgubljati besed saj jo pozna že celotna Slovenija. Verjetno jo je večina Slovencev v letih njenega obstoja tudi obiskala. Da je vse potekalo v najlepšem redu in brez kakršnega koli incidenta, so poskrbele tri ekipe gasilcev, ki so vestno opravljale zadano redarsko službo in požarno stražo. Na prizorišču je bilo v celotnem času trajanja Tamburanja prisotno vozilo GVGP-1. Skupaj pa je pri vseh delih v obeh dneh sodelovalo 21 gasilcev in gasilk.

redarji
   

SVEČANOST - 650 let župnije Fara (Fara) 14. 8. 2013

Ob 650-letnici župnije Fara je potekalo kar nekaj najrazličnejših prireditev. Ena izmed njih je bila tudi procesija, ki je potekala od OŠ Fara do cerkve Marijinega vnebozetja. V tej procesiji so sodelovale štiri naše gasilke, ki so nosile Marijin kip.

gasilke
   

VAJE - Priprava na tekmovanje (Fara) 10. 8. 2013

Ker bo v mesecu septembru natančneje 8.9.2013 potekalo izbirno tekmovanje za Memorial Matevža Haceta se je potrebno v mesecu juliju in avgustu pripraviti in natrenirati celotno vajo. Na tem tekmovanju bomo nastopili z dvema ekipama: člani A in članice A. Obe ekipi se bosta z ostalimi pomerili v Taktični mokri vaji, Vaji razvrščanja in Teoretičnem testiranju. Žal pa nam čas ni najbolj naklonjen saj vaje potekajo v času letnih dopustov in sta ekipi le redkokdaj celotni. Upam, da se na tekmovanju dobro odrežemo in prinesemo kakšen pokal.

vaje
   

INTERVENCIJA - Tehnična pomoč pri padcu (SROBOTNIK OB KOLPI) 8. 8. 2013

Kratek naziv: Oseba z mostu padla v suho strugo potoka.
Aktiviranje: 13:58 uri
Zaključek intervencije: 15:55 uri
Sodelovalo: 11 gasilcev in 3 vozila (GV-1, GVGP-1, AC 30/60)
Opis poteka intervencije: Iz strani ReCO smo bili obveščeni, da je oseba padla v suho jamo. Ob prihodu na kraj nesreče smo ugotovili, da je oseba padla z mostu in se skotalila v suho strugo potoka. Pri tem je pridobila hude poškodbe glave. Skupaj z reševalci smo se spustili v suho strugo ter ponesrečenca oskrbeli in imobilizirali. Z nosili smo ga odnesi po suhi strugi do 150 metrov oddaljenega reševalnega vozila. Zaradi hudih poškod je bil naročen helikopter za prevoz v klinični center. Skupaj z reševalci smo se odpeljali do prvega primernega prostora za pristanek helikopterja, ki je bil oddaljen cca. 2 km. Počakali smo prihod helikopterja in ponesrečenca pomagali prenesti iz reševalnega vozila do helikopterja. Po odhodu helikopterja smo se vrnili v dom in zaključili z intervencijo.

int2
   

INTERVENCIJA - Požar v nestanovanjskem objektu (VRH PRI FARI) 19. 7. 2013

Kratek naziv: >Požar skednja
Aktiviranje: 0:43 uri
Zaključek intervencije: 3:00 uri
Sodelovalo: 12 gasilcev in 4 vozila (GV-1, GVGP-1, AC 30/60, PV-1)
Opis poteka intervencije:S strani ReCo smo bili obveščeni, da gori skedenj v naselju Vrh. Ob prihodu na kraj dogodka smo ugotovili, da je požar zajel celotno stavbo (polno razviti požar). Ogen smo uspešno pogasili. Ostala je le osnovna konstrukcija. Ker je obstajala nevarnost, da se podre smo jo s pomočjo motorne žage razžagali in podrli. Tleče grede, deske in skladovnico drv smo odstranili iz požarišča in še dodatno zalili z vodo. Ker je obstajal sum, da se je lastnik stavbe v času požara nahajal znotraj stavbe smo pregledali celotno požarišče. Ostankov nismo našli. Na požarišču je v družbi policistov ostala gasilska straža, ostali pa smo se vrnili v dom.

int1
   

DRUŽENJE - 2. pohod gasilk regije Ljubljana II. (Kočevje) 13. 7. 2013

Natančno ob osmi uri se je iz Podgorske ulice pričel 2. pohod gasilk regije ljubljana II. Po Grajski poti so se povzpele na Fridrihštajn, nadaljevale proti Mestnemu vrhu in zaključile pri koči pri Jelenovem studencu. Pri koči jih je pričakala topla malica in okrepčilo. Pohoda se je udeležilo 20 gasilk od tega dve (Petra in Ana) iz našega društva.

pohod gasilk
   

VAJA (SVEČANOST) - Vstop Hrvaške v Evropsko unijo (Petrina) 30. 6. 2013

Tako kot v prejšnjem prispevku smo tudi gasilci pripravili simbolični vstop Hrvaške v EU. Sama prireditev se je odvijala na mostu v Petrini, ki povezuje obe državi natančno ob polnoči. Na slovenski strani je predsednik GZ Kočevje Anton Fajfar predal evropsko zastavo predstavniku hrvaških gasilcev Liviu Andlar. Livio se je nato s pomočjo gasilske avtolestve dvignil 15 m visoko in se simbolično s pomočjo vrvi spustil na hrvaško stran mostu. Nato sta skupaj s predsednikom GZ Kočevje zastavo prenasla v Hrvaško. V času tega dogajanja so gasilci na slovenski in hrvaški strani mostu simbolično združili oz. prekrižali po štiri vodne curke. Po krajši slovesnosti je sledilo družabno srečanje. Na slovenski strani so sodelovala PGD Vas-Fara in PGD Kočevje na hrvaški pa DVD Brod na Kupi in DVD Delnice. Naše društvo je na prireditvi sodelovalo z 12 gasilci in tremi vozili (AC 30/60, PV-1, GV-1).

eu
   

REDARSKA SLUŽBA - Rotari klub (Petrina, Fara) 30. 6. 2013

V okviru vstopa Hrvaške v EU sta Rotary klub Rijeka in Rotary klub Kočevje na mejnem prehodu Petrina pripravili simbolično menjavo predsedniške verižice. Pri tem so bili prisotni predstavniki številnih klubov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Nemčije, Avstrije in Italije. Po zaključku primopredaje so nadaljevali druženje v šotoru v Fari. Gasilci PGD Vas-Fara smo bili zadolženi za redarsko službo in usmerjanje predstavnikov klubov do prizorišč v Petrini in Fari. Pri tem je sodelovalo 5 gasilcev z vozilom GV-1. Delo je bilo odlično opravljeno saj so vsi predstavniki pravočasno prispeli na vsa prizorišča.

rotari
   

SVEČANOST - 60 let PGD Osilnica (Osilnica) 29. 6. 2013

Prostovoljno gasilsko društvo Osilnica v letošnjem letu praznuje 60 let svojega obstoja in delovanja. Ob tej priložnosti so pripravili svečanost s prevzemom novega gasilskega priklopnika. Svečanosti, ki je bila organizirana v okviru njihove tradicionalne prireditve "Petruvu" so se udeležili predstavniki okoliških društev in GZ Kočevje. Kot se spodobi za sosednje društvo smo se tudi mi udeležili njihove svečanosti. Ob tej priložnosti nam je PGD Osilnica podelila tudi njihovo zahvalo. Svečanosti so se udeležili 4 gasilke in gasilci.

osilnica
   

REDARSKA SLUŽBA - MIK-Melodije Istre in Kvarnerja (Fara) 23. 6. 2013

Festival MIK je z 48-letno tradicijo eden najbolj znanih in edini potujoči festival na Hrvaškem, ki letos prvič prestopa mejo. Ob letošnjem vstopu Hrvaške v Evropsko unijo je Festival MIK zgodovinski dogodek obeležil s svojim prvim gostovanjem v Sloveniji, v občini Kostel. Seveda je bilo potrebno pri tako pomembnem dogodku dobro organizirati redarsko službo. Občina Kostel je to delo zaupala domačim gasilcem, ki so svoje delo opravili več kot profesionalno. Na sami preireditvi je sodelovalo 11 gasilcev z vozilom GVGP-1.

mik
   

GASILSKA ORIENTACIJA - regijsko (Mali Log) 15. 6. 2013

Letos je potekalo že 5. regijsko tekmovanje v gasilski orientaciji, ki bilo izvedeno v kraju Mali Log - GZ Loški Potok. Samo tekmovanje je organizirano v 6 kategorijah: pionirji in pionirke, mladinci in mladinke ter gasilci pripravniki in gasilke pripravnice. Skupaj je na tekmovanju nastopili 61 ekip. Naše društvo so na tekmovanju zastopale tri ekipe: pinirji, pionirke in mladinci. Pionirji in pionirke se na tek po naravi podajo v spremstvu mentorjev, vsi ostali pa samostojno. Na tekmovanju smo bili prisotni vsi štirje mentorji: Petra, Ana , Mirko in Aleš. Petra in Ana sta ekipi spremljala na progi, midva pa dajala moralno podporo. Pionirke (Ana, Zaja, Janja) so zasedle odlično in malce nesrečno 4. mesto, pionirji (Matej, Aljaž, Jure) 8. mesto in mladinci (Gašper, Jure, Jan) prav tako 8. mesto. Vsem še enkrat čestitam na njihovem uspehu in le tako naprej. Seveda smo se tudi sedaj na tekmovanje odpeljali z avtobusom in našim stalnim šoferjem Jožijem.

orientacija
   

REDARSKA SLUŽBA - Proslava ob občinskem prazniku (Fara) 14. 6. 2013

V občini Kostel je tekom leta veliko število najrazličnejših prireditev. Ena pomembnejših je tudi OBČINSKI PRAZNIK. Gasilci na vseh prireditvah izvajamo redarsko službo in požarno stražo. Tako smo tudi ob tej priložnosti poskrbeli z redarsko službo za varno parkiranje vseh udeležencev. Sodelovali so 4 gasilci z vozilom GVGP-1.

praznik
   

REDARSKA SLUŽBA - Varovanje kolesarske dirke (občina Kostel) 14. 6. 2013

Letošnja jubilejna 20. kolesarska dirka Po Sloveniji je potekala tudi skozi občino Kostel. Pri tem je bilo potrebno poskrbeti za varnost vseh nastopajočih kolesarjev in njihovih spremljevalnih ekip. Gasilci PGD Vas-Fara smo imeli nalogo zavarovati vsa križišča in odcepe na njihovi poti skozi občino. Pri tem je sodelovalo 17 gasilcev in gasilk ter dva vozila.

kolesarji
   

CELOLETNA DELOVNA AKCIJA - Prevoz pitne vode (občina Kostel) 2013

Vsako leto gasilci PGD Vas-Fara izvajamo prevoze pitne vode skozi celo leto še posebej pa v sušnih poletnih mesecih. Naša AC 30/60 zmore prepeljati 6000 litrov sveže kostelske vode. Razmere povezane s pomanjkanjem pitne vode se v občini Kostel vsako leto vidno izboljšujejo. Še vedno pa so in bodo ostali kraji, kjer bo potrebno posredovati in pogasiti žejo.

prevoz
   

VAJE - Redne vaje pionirjev in mladincev - orientacija (Vas) 12. 6. 2013

Do sedaj že veste, da imajo pionirji redne vaje ob sredah med 17:00 in 18:00 uro. Vsak sklop vaj je namenjen določenemu tekmovanju, ki se ga nameravamo udeležiti. Tako od aprila do junija treniramo za GASILSKO ORIENTACIJO. Poleg kondicije je pri tem tekmovanju potrebno tudi veliko spretnosti ter poznavanje uporabe kompasa in karte. V obdobju od avgusta do oktobra se pripravljamo na GASILSKI KVIZ. Pri tem tekmovanju stopi v ospredje njihovo znanje. V ostalem času pa se pripravljamo in treniramo discipline, ki jih morajo pionirji poznati na Izbirnem tekmovanju za memorial Matevža Haceta oziroma Izbirnem tekmovanju CTIF.

orientacija
   

DELOVNA AKCIJA - Čiščenje šolskega igrišča (Fara) 27. 5. 2013

Na prošno ravnatelja OŠ Fara Martina Marinča smo v popoldanskih urah očistili šolsko igrišče odvečnega blata, peska in listja. Hkrati smo čiščenje izkoristili za izobraževanje voznikov avtocisterne, ki se prejšnjega izobraževanja niso mogli udeležiti. Sodelovalo je 6 gasilcev z dvema voziloma - AC 30/60 in GVGP-1. Po našem odhodu je igrišče izgledalo kot novo.

igrisce
   

IZOBRAŽEVANJE - Voznik in strojnik AVTOCISTERNE (Vas - Fara) 18. 5. 2013

Z nakupom nove avtocisterne 30/60 se je pojavila tudi manjša težava. Kdo bo vozil in upravljal avtocisterno, če njenega šoferja slučajno ne bi bilo? Pregledali smo Vulkan in našli 12 operativnih gasilcev, ki premorejo izpit C kategorije. Za teh dvanajst aktivnih gasilcev smo pripravili interno izobraževanje, kjer se bodo seznanili z vsem, kar mora vedeti dober voznik avtocisterne. Prvo izobraževanje, ki je trajalo okoli 3 ure je vodil izkušeni "šofer" in pomočnik poveljnika za gasilsko tehniko Mirko Zdravič. Ker pa vsi vemo, da je eno srečanje več kot premalo, bo kmalu sledilo drugo.

vozniki
   

FOTOGRAFIRANJE - Gasilska izkaznica (Vas) 17. 5. 2013

V petek popoldne je med 16. in 18. uro v prostorih gasilskega doma potekalo fotografiranje za namen izdaje gasilske izkaznice. Fotografiranja se je udeležilo 41 gasilk in gasilcev. Vsi ostali so se odločili, da se bodo fotografirali osebno pri fotografu. Želja nam je, da na koncu pridobimo od 60 do 70 fotografij in prav toliko izkaznic.

gasilska izkaznica
   

DELOVNA AKCIJA - Čiščenje kamere (Colnarji) 15. 5. 2013

V dogovoru z Dužbo za avtoceste v Republiki Sloveniji - DARS smo očistili kamero na cesti G2 - 106 Livold - Fara v kraju Colnarji. Pri čiščenju sta sodelovala dva gasilca in AC 30/60. Zaradi nepreglednega cestišča in nevarnosti naleta smo predhodno zavarovali kraj delovne akcije.

kamera
   

TEKMOVANJE - Gasilska preventivna značka (Vas) 8. 5. 2013

Komaj smo dočakali, da je minilo dve leti. Tako je v letošnjem letu Mladinska komisija PGD Vas - Fara pripravila pisanje testov za pridobitev Gasilske preventivne značke - Preprečujmo požare. Mladi gasilci so se zbrali v prostorih PGD Vas - Fara in komaj čakali, da pokažejo svoje znanje in osvojijo bronasto, srebrno ali zlato značko. Svoje znanje je preizkušalo 12 mladih gasilk in gasilcev (6 - bronasta značka, 5 - srebrna značka, 1 - zlata značka). Rezultati bodo znani prihodnji teden, vendar ni dvoma, da so značko osvoji prav vsi. Vsem dobitnikom ČESTITAMO že v naprej.

znacka
   

POŽARNA STRAŽA - Kresovanje (Fara - Nova sela) 30. 4. 2013

Vse prireditve s kresovanjem predstavljajo potencialno nevarnostjo za nastanek požara in je nujna prisotnost gasilcev s požarno stražo. Kot vsako leto sta bila tudi letos v naši občini pripravljena dva kresovanja - v Novih selih in Fari. Na obeh prireditvenih prostorih je bilo prisotnih 5 gasilcev in vozilo. K sreči njihova intervencija ni bila potrebna.

Kres
   

OBČNI ZBORI - Februar - April 2013

Kot vsako leto, smo se tudi v tem tetu udeležili kar nekaj občnih zborov sosednjih prijateljskih društev.

 • Gasilska zveza Kočevje - 12. 4. 2013
 • JVP in DVD Delnice - 22. 3. 2013
 • PGD Osilnica - 16. 3. 2013
 • DVD Plešci - 2. 3. 2013
 • PGD Morava - 1. 3. 2013
 • PGD Kočevska Reka - 23. 2. 2013
 • DVD Brod na Kupi - 20. 12. 2012
zveza
   

Podelitev priznanj CIVILNE ZAŠČITE (Logatec) 5. 3. 2013

V torek 5. 3. smo se odpeljali v Logatec kjer je potekala prireditev ob podelitvi priznanj, ki jih podeljuje Civilna zaščita. Ob tej priložnosti se spomnimo na pripadnike Civilne zaščite, ki so se v preteklem letu storilii nekaj več na področju zaščite in reševanja. V našem društvu smo imeli v letu 2012 enega takega člana. Srebrni znak CZ je prejel Anton Bauer. ČESTITAMO!

toni cz
   

OBČNI ZBOR (Fara) 15. 2. 2013

Tudi letos je občni zbor društva potekal v šolski telovadnici OŠ Fara. Verjetno že vsak izmed vas ve, kako občni zbor poteka, zato ne bom izgubljal besed z njegovim opisovanjem, ampak bom navedel le nekaj najpomembnejših točk.
 • VOLITVE ORGANOV IN FUNKCIONARJEV ZA MANDATNO OBDOBJE 2013 DO 2018 (Predsednik: Matija Zdravič, Poveljnik: Aleš Cimprič) več >>
 • Podelitev napredovanj gasilcem in gasilkam, ki so v letu 2012 opravili tečaj za vodjo skupine - čin VIŠJI GASILEC. (Miha Južnič, Alen Kolenc, Božica Skok)
 • Podelitev ODLIKOVANJ.
  • PRIZNANJE GASILSKE ZVEZE III. stopnje - Ana Pleše, Petra Dolšak Malnar, Andreja Zdravič Bauer, Anton Bauer.
  • GASILSKA PLAMENICA II. stopnje - Mirko Zdravič.
  • GASILSKA PLAMENICA I. stopnje - Milan Preložnik.
 • Podelitev značk za dolgoletno delo. (Miha Južnič - 10 let, Matija Jurkovič - 40 let, Josip Kolenc - 50 let)
 • Izvrstna kulinarična ponudba in postrežba.
 • Predstavitev društva in njegoveda delovanja skozi slikovno projekcijo.
Čestitam vsem novo izvoljenim funkcionarjem, prejemnikom odlikovanj, značk in napredovanj.
obcni zbor
obcni zbor
obcni zbor
   

IZOBRAŽEVANJE - Tečaj za vodjo enote (Šalka vas) Januar - Junij 2013

Cilj usposabljanja je gasilca usposobiti za izvajanje nalog vodenja enote. Tečajniki dopolnijo svoje znanje s področja zakonodaje. Seznanijo se z osnovami vzgoje in usposabljanja gasilskega kadra. Učni program zajema tudi osnove vodenja gasilske intervencije. Po končanem usposabljanju je tečajnik usposobljen za vodjo enote in dobi naziv NIŽJI GASILSKI ČASTNIK. Naše društvo je na usposabljanje poslalo tri operativne gasilce (Alojz Klobučar, Bojan Ožanič, Boštjan Ožanič). Verjamemo, da bodo tečaj opravili z odliko.

ngc