DOGAJANJE V LETU 2014
   

VAJA - Člani (Kočevska Reka) 25. 11. 2014

POTEK VAJE
Požar je zajel mehanične delavnice v Kočevski Reki. V delavnicah je bila ujeta in poškodovana ena oseba. Okoli delavnic je prišlo do izpada električnega omrežja. Vodja obrata pokliče ReCO, kateri alarmira PGD Kočevsa Reka, PGD Morava in PGD Vas-Fara.

Naloga PGD Vas-Fara: Varovanje večjega kupa obrabljenih gum in cisterne olja na zadnji strani mehaničnih delavnic.
SODELOVALO: 10 gasilcev, 2 fotografa in 3 vozila (PV-1, GVGP-1, AC 30/60)

dimniški
   

IZOBRAŽEVANJE - Tečaj specialnosti DIHALNE NAPRAVE (IG) 19. - 20. 11. 2014

V sredo in četrtek je v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu potekal tečaj specialnosti DIHALNE NAPRAVE. Vsak slušatelj, ki tečaj uspešno opravi pridobi specialnost NOSILEC DIHALNEGA APARATA. Iz našega društva sta se tečaja udeležila dva slušatelja: Miha Arko in Gregor Skender.

ida
   

TEKMOVANJE - 9. regijski kviz gasilske mladine (Stična) 15. 11. 2014

Tudi v letošnjem letu smo se udeležili 9. regijskega kviza s 3 ekipami: dvema ekipama pionirjev in eno ekipo mladincev. Tekmovalce so spremljali njihovi mentorji: Ana, Mirko, Aleš in nabolj zvest navijač in fotograf Matija. Ker se nas je v tem letu držala kar velika smola smo dosegli naslednje rezultate:

PIONIRJI
7. mesto: PGD VAS-FARA 1 (Jan, Jure, Matej) mentor: Mirko Zdravič
9. mesto: PGD VAS-FARA 2 (Lovro, Žiga, Lucija) mentor: Aleš Cimprič


MLADINCI
10. mesto: PGD VAS-FARA 3 (Ana, Janja, Zaja) mentorica: Ana Pleše

Z rezultati smo vseeno zelo zadovoljni in vsem tekmovalcem in mentorjem iskreno čestitamo.

kviz
   

PREDSTAVITEV - Dan odprtih vrat GZ Kočevje (Kočevje) 8. 11. 2014

Gasilska zveza Kočevje je 8. novembra pred Športno dvorano Kočevje organizirala DAN ODPRTIH VRAT. Predstavljeno je bilo 28 gasilskih vozil iz 16 PGD v GZ Kočevje, oprema za štabno vodenje, prvo pomoč, reševanje ob visokih voda, reševanje iz vode, oprema za gašenje požarov v naravnem okolju, logistična oprema za samooskrbo operativnih enot na terenu in družabne gasilske igre za mlade obiskovalce. Dneva smo se udeležili z dvemi vozi - PV1 in GVGP-1 in 4 gasilci.

kviz
   

TEKMOVANJE - 10. občinski kviz gasilske mladine (Stara Cerkev) 25. 10. 2014

Tudi v letu 2014 smo se udeležili gasilskega kviza, kjer se mladi nadebudni gasilci spopadajo tako s teoretičnim kakor tudi s praktičnim znanjem. V teoretični del sodijo: DRŽI/NE DRŽI, PRVA POMOČ, POŽARNA PREVENTIVA IN GASILSKA ZNANJA. V praktičnem delu pa se pomerijo v: ŠTAFETNEM VEZANJU VOZLOV, POIŠČI SVOJ PAR, SKLOPI, IZBERI IN NAJDI.

Na tekmovanju so ekipe spremljali njihovi mentorji: Ana, Mirko in Aleš in navijač: Matija.

V letošnjem letu smo na 10. občinskem kvizu sodelovali s 5 ekipami: 3 ekipe pionirjev in 2 ekipi mladincev. Dosegli smo naslednje rezultate:

PIONIRJI
1. mesto: PGD VAS-FARA 1 (Jan, Jure, Matej)
2. mesto: PGD VAS-FARA 2 (Lovro, Žiga, Lucija)

8. mesto: PGD VAS-FARA 3 (Tjaša, Filip, Timijan)

MLADINCI
3. mesto: PGD VAS-FARA 1 (Ana, Zaja, Janja)
4. mesto: PGD VAS-FARA 2 (Jan, Matic, Ajda)

Ekipe, ki so zasedle 1., 2. ali 3. mesto so se uvrstile na regijsko tekmovanje. Tako bomo na regijskem tekmovanju nastopili s kar tremi ekipami. ČESTITAMO!

kviz

   

PREDSTAVITEV - Tehnični dan GZ Kočevje (Kočevje - jezero) 24. 10. 2014

Gasilska zveza Kočevje je v petek 24.oktobra v okviru aktivnosti v mesecu požarne varnosti organizirala tehnični dan za preverjanje operativne pripravljenosti PGD v GZ Kočevje. Dopoldne se je pri gasilskem domu PGD LIK Kočevje opravil servis visokotlačnih črpalk v vseh gasilskih vozilih GVV-1, popoldne je bilo ob Kočevskem jezeru preverjanje delovanja prenosnih motornih brizgaln, pretočnih črpalk, UKV radijskih zvez ter ostale opreme za gašenje in reševanje. V okviru tehničnega dne je bila tudi predstavitev reševalnega plovila in prikaz gašenja začetnih požarov z gasilnikom. Pregleda operativne pripravljenosti se je skupaj udeležilo 86 gasilcev-operativcev iz 15. PGD v GZ Kočevje. Splošna ugotovitev je bila, da je operativna pripravljenost v Gasilski zvezi Kočevje dobra, gasilska vozila, črpalke in ostala oprema je bila izpravna in primerno vzdrževana.

dimniški
   

INTERVENCIJA - Poplave meteorne vode (Vas) 22. 10. 2014

Kratek naziv: Poplava meteorne vode - črpanje
Aktiviranje: 10:28 uri
Zaključek intervencije: 11:55 uri
Sodelovalo: 8 gasilcev in 1 vozilo (GV-1)
Opis poteka intervencije: S strani ReCO smo bili obveščeni, da naj bi v naselju Vas v hiši št. 21 meteorna voda zalila klet. Ko smo prispeli na kraj dogodka, smo ugotovili, da je v kleti cca. 20 cm vode. Vodo smo izčrpali s pomočjo potopne črpalke in pomagali pri odstraniti ogroženih predmetov iz prostora. Po izčrpanju vode smo ugotovi, da nova voda ne prodira več zato smo zaključili z intervencijo.

dimniški
   

VAJA - Reševanje in gašenje ŠKRILJ 2014 (Škrilj) 18. 10. 2014

V mesecu požarne varnosti je bila v soboto večja vaja reševanja in gašenja na vojaškem objektu na Škrtilju. Namen vaje je bilo preveriti civilno in vojaško sodelovanje v primeru masovne nesreče na objetih SV. Aktivno je sodelovalo 76 pripadnikov različnih enot v sistemu zaščite in reševanja: gasilci iz GZ Kočevje (Štab GZK, PGD Kočevje, PGD Kočevska Reka, PGD Morava, PGD Vas-Fara, PGD Livold, PGD Dolga vas-Kočevje in PGD LIK Kočevje), reševalci ZD Kočevje in pripadniki SV s helikoptersko enoto. Vajo so si ogledali minister za obrambo Janko Veber, načelnik Generalštaba brigadir dr. Andrej Osterman, generalni direktor URSZR Darko But, župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič, poveljnik GZ Slovenije Franci Petek in poveljnik OŠCZ Kočevje Antun Gašparac. Vaje smo se udeležili z vozilom AC 30/60 in tremi gasilci.

dimniški
   

VAJA - Članice (Kočevje) 10. 10. 2014

V okviru programa v mesecu požarne varnosti so članice GZ Kočevje izvedle večjo meddruštveno vajo gašenja in reševanja na objekt Društva upokojencev Kočevje. Gasilke so vajo opravile popolnoma samostojno (načrtovanje, vodenje, zunanji in notranji napad, obramba, odvzem požarne vode iz reke Rinže, prva pomoč, radijske zveze, varovanje in organizacija prehrane). Skupaj je sodelovalo 40 gasilk iz sedmih PGD Mahovnik, Klinja vas, Šalka vas, Dolga vas-Kočevje, Vas-Fara, Livold in LIK Kočevje). Članice so ponovno dokazale, da imajo dovolj strokovnega znanja in ostalih sposobnosti za izvedbo tudi zahtevnejših nalog izvajanja javne gasilske službe. Vaje se je udeležilo 9 naših članic z vozilom GV-1. Članice so izvedle odvzem vode iz reke Rinže in dva napada z gašenjem zadnjega dela gorečega objekta. Postopek ekipe je bil izveden brezhibno in se lahko kosa s kakršno koli moško ekipo.

dimniški
   

HUMANITARNOST - Humanitarna akcija za Zvezo prijateljev mladine (Kostel) 19. in 20. 9. 2014

KAJ SMO ZBIRALI: otroška, ženska in moška oblačila vseh vrst, obutev v paru, igrače iz tekstila, posteljnino, rjuhe, prte, zavese, torbe, nahrbtnike, rute in seveda tudi šolske potrebščine. Zbiral se je tudi tekstil, ki ni dovolj kvaliteten za nadaljnjo uporabo.
KAJ SMO POČELI: Članice so ves čist tekstil zložile v PVC vrečke in kartonske škatle. Tekstil, ki ni dovolj kvaliteten za nadaljno uporabo so sortirale ločeno in bo predelan v krpe za čiščenje v industriji. Prav tako so sortirale in zložile vse ostalo kar so prinesli občani občine Kostel.
KOLIKO: Doniranega je bilo toliko, da je bil celoten hodnik v gasilnem domu neprehoden cca. 86 vreč (120 litrov).

dimniški
   

SVEČANOST - 80 let PGD Morava (Morava) 13. 9. 2014

Svečanosti ob 80 let PGD Morava smo se udeležili s praporom in 6 gasilci in gasilkami.

slike ni
   

SVEČANOST - 65 let LD Banja Loka Kostel (Banja Loka) 6. 9. 2014

Svečanosti ob 65 let LD Banja Loka Kostel smo se udeležili s 4 gasilci in gasilkami

slike ni
   

IZOBRAŽEVANJE - Strokovna ekskurzija gasilskih veterank in veteranov 3. 9. 2014

Komisija za veterane pri GZ Kočevje je organizirala strokovno ekskurzijo za starejše gasilke in gasilce. Udeležba je bila dobra, strokovne ekskurzije se je udeležilo 76 veterank in veteranov iz dvanajstih PGD v GZ Kočevje. Udeleženci so si z zanimanjem ogledali Park vojaške zgodovine v Pivki in Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki. Ekskurzije se je udeležil 1 član našega društva.

slike ni
   

REDARSKA SLUŽBA - Blagoslov obnovljene cerkve Božjega Odrešenika (Ajbelj) 24. 8. 2014

V nedeljo, 24. avgusta 2014, je naš kostelski rojak, nadškof msgr. dr. Ivan Jurkovič, apostolski nuncij v Rusiji, blagoslovil obnovljeno podružnično cerkev Božjega Odrešenika v Ajblju. Prvotno cerkev iz 17. stoletja so, 28. julija 1956, >neznanci< v nočnih urah polili z bencinom in zažgali. Leta 2010 se je pričelo obnavljati ruševine, pravzaprav zidati skoraj novo cerkev, v letu 2014 pa so bila obnovitvena dela končana. Na dan blagoslova, Jernejevo nedeljo, je napolnila prostor pred cerkvijo množica domačih faranov, mnogih Kostelcev, ki so razseljeni vsepovsod ter veliko drugih, ki so spremljali obred blagoslovitve cerkve in oltarja ter se veselili novo obnovljenega svetišča. Seveda smo bili ob taki množici ljudi prisotni tudi gasilci, ki smo poskrbeli za red in varnost.

ajbel
   

REDARSKA SLUŽBA - Tamburanje va Kostele (Fara) 14 - 16. 8. 2014

Da je vse potekalo v najlepšem redu in brez kakršnega koli incidenta, so poskrbele tri ekipe gasilcev, ki so vestno opravljale zadano redarsko službo in požarno stražo. Na prizorišču je bilo v celotnem času trajanja Tamburanja prisotno vozilo GVGP-1. Skupaj pa je pri vseh delih sodelovalo 21 gasilcev in gasilk.

tamburanje
   

INTERVENCIJA - Preventivni pregled hiše po požaru (Grivac) 13. 8. 2014

Kratek naziv: Preventivni pregled hiše po požaru
Aktiviranje: 14:50 uri
Zaključek intervencije: 16:00 uri
Sodelovalo: 9 gasilcev in 3 vozila (GVGP-1, AC 30/60, PV-1)
Opis poteka intervencije: S strani ReCO smo bili obveščeni, da naj bi pred približno 2 urama v vasi Grivec v hiši št. 15 razneslo žarnico in pri tem prišlo do požara. Stanovalka naj bi ogenj pogasila, pri tem pa utrpela opekline. Domači naj bi jo odpeljali v oskrbo v Delnice na Hrvaško. Ko smo prispeli na kraj dogodka, smo ugotovi, da je požar v celoti pogašen. Gorele so obleke in lesena stenska in zidna obloga. Stanovalci so požar pogasili s pomočjo gasilnika. Žarnica naj bi visela na obešalniku med oblekami v majhnem prostoru pod stopnicami. Ker je bila žarnica cela, predvidevamo, da je prišlo do kratkega stika pri tem je zagorela izolacija kabla in z njo tudi obleke, ki so jo obdajale. Celoten prostor smo natančno pregledali. Po odmiku lesene obloge smo ugotovili, da ni več nobene nevarnosti.

dimniški
   

INTERVENCIJA - Požarna straža (Glad Loka) 7. 8. 2014

Kratek naziv: Požarna straža pri kurjenju vej
Aktiviranje: 14:10 uri
Zaključek intervencije: 19:00 uri
Sodelovalo: 9 gasilcev in 3 vozila (GV-1, GVGP-1, AC 30/60)
Opis poteka intervencije: Cestno podjetje je ob cesti Osilnica - Petrina sekalo veje in urejalo cestišče. Vse veje so pripeljali na velik kup cca. 30x10 metrov. Gasilci PGD Vas Fara smo kup zažgali in ob požarišču vršili požarno stražo. Kup je pogorel v celoti. Škode na okoliških travnikih in drevesih ni bilo.

dimniški
   

SVEČANOST - 120 let PGD Stari trg ob Kolpi (Stari trg ob Kolpi) 2. 8. 2014

V Starem trgu ob Kolpi so proslavili 120-letnico obstoja njihovega Prostovoljnega gasilskega društva. O delu gasilcev, njihovi zgodovini in predvsem pomembni vlogi, ki jo imajo danes, so na slovesnosti govorili predsednik Gasilske zveze Slovenije Jošt Jakša, ki je bil tudi slavnostni govornik, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But in drugi. Podelili so tudi več priznanj. PGD Stari trg ob Kolpi, ki je drugo najstarejše gasilsko društvo v črnomaljski občini, je ob jubileju prejelo plaketo Gasilske zveze Slovenije, zlati znak Civilne zaščite in spominsko plaketo Gasilske zveze Črnomelj. V kulturnem programu so nastopili mladi sodevski tamburaši KUD Stari trg ob Kolpi ter Godba na pihala Črnomelj. Kot povabljeni gostje, smo se tudi mi udeležili svečanosti ob 120 letnici s praporom in 8 gasilci in gasilkami.

staritrg
   

DELOVNA AKCIJA - Čiščenje prepustov (Slavski Laz) 23. in 31. 8. 2014

Čiščenje prepustov je naše vasakoletno delo saj je prepustov v občini kar veliko. Tako vsako leto očistimo vsaj 10 najbolj kritičnih prepustov in pri tem obrabimo ali tudi uničimo vsaj eno "podgano". Poletnega čiščenja prepustov v Slavskem Lazu se je udeležilo 5 gasilcev z dvemi vozili: AC 30/60in GV-1.

prepusti
   

SVEČANOST - 120 let PGD Predgrad (Predgrad) 19. 7. 2014

Gasilci PGD Predgrad so praznovali visoko 120. obletnico organiziranega gasilstva v Predgradu. V svečanem mimohodu je sodelovalo več kot 150 uniformiranih gasilk in gasilcev iz PGD v GZ Kočevje in PGD iz sosednje GZ Črnomelj. Prireditve se je udeležilo tudi več visokih gostov: Predsednik DZRS Janko Veber, Nam. predsednika GZS Janko Cerkvenik, predstavnik URSZR Boštjan Tavčar, Predsedujoči gasilske regije Ljubljana II Uroš Gačnik, Poveljnik OŠCZ Kočevje Antun Gašparac in drugi. Na svečanosti je bila predstavljena bogata zgodovina gasilstva v Poljanski dolini, opravljen je bil blagoslov novega gasilskega muzeja v katerem je dobila svoje mesto več kot 100 let stara brizgalna, najzaslužnejši člani domačega društva so prejeli priznanja GZ Kočevje in odlikovanja GZ Slovenije. Po svečanosti je bil organiziran kulturni program z nastopi pevskega zbora in folklornih skupin ter družabno srečanje s tradicionalno gasilsko veselico. Tudi te svečanosti smo se udeležili s praporom in 13 gasilci in gasilkami.

predgrad
   

INTERVENCIJA - Vetrolom (Gotenc) 30. 6. 2014

Kratek naziv: Neurje - vetrolom
Aktiviranje: 6:16 uri
Zaključek intervencije: 7:07 uri
Sodelovalo: 3 gasilci in 1 vozilo (GVGP-1)
Opis poteka intervencije: S strani ReCO smo bili obveščeni, da je zaradi neurja padlo drevo na lokalno cesto Gotenc - Fara. Po nekaj minutnem iskanju smo drevo našli, razžagali in odstranili s ceste. Škode ni bilo.

dimniški
   

SVEČANOST - 130 let PGD Livold (Livold) 28. 6. 2014

Gasilci v Livoldu so praznovali visok jubilej - 130. obletnico društva. Poleg domačih gasilcev in krajanov so se svečanosti udeležile delegacije vseh PGD v Gasilski zvezi Kočevje s praporji in kar nekaj visokih gostov: Predsednik DZ Republike Slovenije Janko Veber, Predsednik GZ Slovenije Jošt Jakša in drugi. Pozdravne besede je podal predsednik društva Milivoj Jelenovič, kroniko o delovanju društva pa je predstavila članica PGD Livold Danica Kordiš. Proslavo je popestril kulturni program s pevskim zborom in nastopom mladih gasilcev iz Livolda. Ob tej priložnosti so bile podeljene spominske društvene plakete, značke za dolgoletno delo, priznanja GZ Kočevje, plaketi gasilskega veterana in odlikovanja GZ Slovenije. Po končani svečanosti je bilo prijetno druženje z ogledom starodobnih črpalk in likovnih izdelkov učencev OŠ Ob Rinži- podružnice v Livoldu. Seveda smo se svečanosti udeležili tudi mi z kar 7 gasilci in gasilkami ter praporjem.

predgrad
   

SVEČANOST - Podelitev činov Gasilski častnik (Prvenci - Strelci) 26. 6. 2014

V mesecu aprilu je poveljnik društva Aleš Cimprič uspešno zaključil in opravil težaj za vodjo enot. S tem je napredoval v čin GASILSKI ČASTNIK. Svečana podelitev je bila za celotno Slovenijo pripravljena na štejerskem v organizaciji PGD Prvenci-Strelci. GZ Kočevje je s tem tečajem pridobila 6 novih gasilskih častnikov.

castniki
   

GASILSKA ORIENTACIJA - regijsko (Koblarji) 21. 6. 2014

Letos je potekalo 6. regijsko tekmovanje v gasilski orientaciji, ki bilo izvedeno v Koblarjih - GZ Kočevje. Naše društvo je na tekmovanju zastopala ekipa mladink, ki se je prvič na pot podala samostojno brez mentorja. Na tekmovanju sva bila prisotna dva mentorja: Ana in Aleš. Kljub odlično opravljenim vsem prezkusom, ki so jih čakali na progi je ekipa zasedla 13. mesto. Seveda pa nad rezultatom nismo bili razočarani, saj je to šele njihov prvi poskus v kategoriji Mladink, kjer so se pomerile tudi s 4 leta starejšimi gasilkami. Kmalu bo napočil tudi njihov čas. Ekipi še enkrat čestitam na vztrajnosti in požrtvovalnosti.

orientacija
   

REDARSKA SLUŽBA - Proslava ob občinskem prazniku (Fara) 20. 6. 2014

V občini Kostel je tekom leta veliko število najrazličnejših prireditev. Ena pomembnejših je tudi OBČINSKI PRAZNIK. Gasilci na vseh prireditvah izvajamo redarsko službo in požarno stražo. Tako smo tudi ob tej priložnosti poskrbeli z redarsko službo za varno parkiranje vseh udeležencev. Sodelovali so 4 gasilci z vozilom GVGP-1.

praznik
   

REDARSKA SLUŽBA - Varovanje kolesarske dirke (občina Kostel) 20. 6. 2014

Tudi 21. kolesarska dirka Po Sloveniji je potekala tudi skozi občino Kostel. Pri tem je bilo potrebno poskrbeti za varnost vseh nastopajočih kolesarjev in njihovih spremljevalnih ekip. Gasilci PGD Vas-Fara smo imeli nalogo zavarovati vsa križišča in odcepe na njihovi poti skozi občino. Pri tem je sodelovalo 19 gasilcev in gasilk ter dva vozila.

kolesarji
   

SVEČANOST - Gasilski slavolok (Banja Loka) 14. 6. 2014

V soboto sta poročila dolgoletna in aktivna člana našega društva Barbara Zdravič in Jure Malnar. V ta namen smo jim člani društva pripravili "vodni špalir" ali "vodni slavolok".

Mladoporočencema pa PGD Vas-Fara želi veliko sreče, ljubezni,... ter na mnoga leta.
poroka
   

GASILSKA ORIENTACIJA - občinsko (Koblarji) 14. 6. 2014

Gasilska orientacija je eno zanimivejših gasilskih tekmovanj, katerega se mladi gasilci zelo radi udeležujejo. Mladi gasilci PGD Vas-Fara pri tem niso nobena izjema. Tekmovanja, ki je letos potekalo v okolici Koblarjev smo se udeležili s 4 ekipami (2 ekipi Pionirjev, ekipa Mladincev in ekipa Mladink). Na tekmovanje smo se kot vsako leto odpeljali z avtobusom. Glede na število tekmovalcev smo mlade gasilce spremljali trije mentorji - Ana Pleše, Bojana Selan in Aleš Cimprič. Rezultati pa so bili naslednji:

Pionirji 1 (Jure, Matej, Jan) - 6. mesto
Pionirji 2 (Lucija, Žiga, Aljaž) - 3. mesto
Mladinke (Janja, Zaja, Ana) - 2. mesto (UVRSTITEV NA REGIJSKO TEKMOVANJE)
Mladinci (Jan, Jure, Gašper) - 3. mesto

Ob tej priložnosti bi čestital vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem na izjemnem trudu in doseženih rezultatih.

orientacija
   

GASILSKI POGREB - Slovo Gregor Debevc (Kočevje) 16. 5. 2014

Ob 16. uri smo se na pokopališču v Kočevju z gasilskim pogrebom poslovili od prezgodaj preminulega člana Gregorja Debevca.

Ko nas tesno objema žalost in bolečina ob izgubi, nikar ne pozabimo, da so nam ostali spomini. Obujajmo in čuvajmo jih - saj so dragoceni in na koncu nam ostanejo, kot zaklad s katerim si kupujemo čas v labirintu življenja. Ne nazadnje ti to tudi dolgujemo, saj se ti bomo le tako lahko skromno oddolžili za vso tvojo požrtvovalnost, nesebičnost, predanost, načinu življenja ki si ga ljubil: biti gasilec z dušo in srcem.

Dober, plemenit človek, ki je z nami živel,
nam ne more biti odvzet,
kajti v našem srcu je zapustil svetlo sled
svoje dobrote in plemenitosti.
(Thomas Carlyle)
celada
   

DELOVNA AKCIJA + PIKNIK - Čiščenje gasilskega doma in prepustov (Vas) 10. 5. 2014

Čeprav je gasilski dom redno vzdrževan je vseeno potreben vsakoletnega generalnega čiščenja. Tako je bilo tudi to leto. Zbrani gasilci smo se razdelili v tri skupine. Prva skupina 5 gasilcev je z AC 30/60 in GV-1 odšla na čiščenje okoliških prepustov. Drugo skupino so sestavljali 4 gasilci, ki so poskrbeli za čiščenje okolice, strehe, žlebov in cevi. Tretjo skupino pa so tvorile 4 članice, ki so poskrbele za čistost notranjih prostorov in oken. Da smo delo z lahkoto opravljali je poskrbel predsednik Matija, ki je za malico pripravil okusne klobase. Po zaključeni akciji je v popoldanskih urah sledil piknik za vse člane društva.

akcija
   

DELOVNA AKCIJA - Namestitev radijskih postaj v avte (Vas) 9. 5. 2014

Zaradi lažjega komuniciranja in vzdrževanja ročnih radijskih postaj smo se odločili, da 4 ročne radijske postaje namestimo v vozila. Tako smo dve postaji namestili v AC 30/60 in dve v GVGP-1. Poleg ročnih radijskih postaj ICOM IC-F3022t so v avtomobilih shranjene tudi rezervne baterije. Postaje se nahajajo v polnilcih, ki so povezani z zunanjimi vzdrževalci. Tako so postaje vedno napolnjene in pripravljene za uporabo. V delovni akciji so sodelovali 4 gasilci, ki so delo opravili v enem popoldnevu.

postaje
   

SVEČANOST - Florjanova maša (Fara) 4. 5. 2014

Sveta maša je potekala v nedeljo ob 10:30 uri v cerkvi Marije Vnebovzete pri Fari. Zbor gasilcev v gasilskih uniformah ali delovnih oblekah je bil ob 10:15 pred cerkvijo, od koder smo se v sprevodu odpravili k sveti maši. Maše se je udeležilo okoli 30 uniformiranih gasilcev. Po maši je sledilo družabno srečanje na prireditvenem prostoru pred cerkvijo.

KDO JE SVETI FLORJAN?

V pogansko svetišče v Dioklecijanovo pregnanstvo je bil priveden sv. Florjan, ki je bil veteran rimske vojske, a v mestu Cetiumu visoki državni uslužbenec. Doveden je bil, da bi pred vsemi daroval žrtev poganskim bogovom. Okrivljen je bil, ker je bil kristjan in ker je v Lauriacumu obiskoval kristjane ter jih bodril, naj vztrajajo v izgnanstvu. Pozvali so ga, naj se tudi sam odreče svojega krščanskega prepričanja. Florjan o tem ni hotel niti slišati, kaj šele preklecati svojo vero, zato so ga mučili in ga pretepli. Nazadnje so ga obsodili na smrt in ga z mlinskim kamnom okrog vratu vrgli v reko Enns, da je umrl kot mučenec. To se je zgodilo 4. maja leta 304, zato je bil ta dan izbran za njegov god. Telo, ki so ga pozneje našli je pokopala vdova z imenom Valerija. Mučenikovo telo je pokopano nedaleč od Lauriacuma, nad grobom je kasneje nastala slavna opatija St. Florjan. Čaščenje sv. Florjana je razširjeno po Avstriji, Bavarskem, tudi po naših krajih. Sv. Florjan je patron proti požarom in poplavam in zavetnik gasilcev. V Dravski banovini so se gasilci imenovali tudi >vitezi svetega sv. Florjana<.

florjan
   

POŽARNA STRAŽA - Kresovanje (Fara - Nova sela) 30. 4. 2014

Vse prireditve s kresovanjem predstavljajo potencialno nevarnostjo za nastanek požara in je nujna prisotnost gasilcev s požarno stražo. Kot vsako leto sta bila tudi letos v naši občini pripravljena dva kresovanja - v Novih selih in Fari. Na obeh prireditvenih prostorih je bilo prisotnih 5 gasilcev in vozilo. K sreči zaradi obilnega deževja njihova intervencija ni bila potrebna.

Kres
   

IZOBRAŽEVANJE - Postopki v primeru požara v gospodinjstvu (Dolga vas) 15. 4. 2014

V okviru programa dela Komisije za članice pri GZ Kočevje je bilo organiziralo predavanje za članice z naslovom: >Kako ravnati v primeru požara v gospodinjstvu?<. Predavanje je izvedel tovariš Milan Dubravac, predavatelj na IC RSZR IG v prostorih PGD Dolga vas - Kočevje. Razložil je osnove gorenja in gašenja, kaj je pomemebno poznati pri požarnu nevarnih in gorljivih snovi, katera so gasilna sredstva. Za konec pa je pokazal nekaj praktičnih poizkusov primera vžiga požara v gospodinjstvu. Predavanja se je udeležilo 8 naših članic.

kuhinja
   

INTERVENCIJA - POŽAR na nestanovanjskem objektu (Grivac) 12. 4. 2014

Kratek naziv: Požar v nestanovanjskem objektu - gori skedenj
Aktiviranje: 21:30 uri
Zaključek intervencije: 1:45 uri
Sodelovalo: 17 gasilcev in 4 vozila (GV-1, GVGP-1, AC 30/60, PV-1)
Sodelovali: PGD Kočevje, DVD Brod na Kupi
Opis poteka intervencije: S strani ReCO smo bili obveščeni, da je zagorel skedenj v naselju Grivec. Ogrožen naj bi bil tudi stanovanjski objekt v bližini. Na pomoč so priskočili gasilci PGD Kočevje in s sosednje Hrvaške DVD Brod na Kupi. Ko smo prispeli na kraj dogodka smo ugotovili, da gre za polno razvit požar. Požar je bil kmalu omejen in pogašen. Nestanovanjski objekt - skedenj je bil popolnoma uničen. Poleg gašenja smo izvajali varovanje bližnjega stanovanjskega objekta, ki pa ni bil poškodovan. Elektro podjetje je uredilo odklop in popravilo elektrike, ker so okoliški objekti ostali brez napajanja. Požarna straža ni bila potrebna. Preko noči je objekt varovala policija.

dimniški
   

OBČNI ZBORI - Februar - April 2013

Kot vsako leto, smo se tudi v tem letu udeležili kar nekaj občnih zborov sosednjih prijateljskih društev in Gasilske zveze Kočevje.

  • Gasilska zveza Kočevje - 11. 4. 2014
  • PGD Osilnica - 14. 3. 2014
  • DVD Brod na Kupi - 1. 3. 2014
  • PGD Kočevska Reka - 15. 2. 2014
  • PGD Morava - 14. 2. 2014
obcnizbor
   

INTERVENCIJA - Dimniški požar (Banja Loka) 9. 3. 2014

Kratek naziv: Požar v objektih - Dimniški požar
Aktiviranje: 12:44 uri
Zaključek intervencije: 14:54 uri
Sodelovalo: 11 gasilcev in 4 vozila (GV-1, GVGP-1, AC 30/60, PV-1)
Opis poteka intervencije:S strani ReCO Ljubljana smo bili obveščeni o dimniškem požaru na naslovu Banja Loka 6. Ob prihodu smo ugotovili, da so se vnele saje v starejšem zidanem dimniku. Ugasnili smo peč na trda goriva, odstranili povezavo med pečjo in dimnikom ter prekinili vlek zraka v dimnik. Ker gorenje ni prenehalo, smo goreče saje pogasili z gasilniki na prah. Dimnik smo dobro očistili in odstranili vse saje. Po pregledu smo ugotovili, da ni več nobene nevarnosti, zato smo se vrnili v dom in zaključili z intervencijo.

dimniški
   

Podelitev priznanj CIVILNE ZAŠČITE (Kamnik) 5. 3. 2014

V sredo 5. 3. smo se odpeljali v Kamnik kjer je potekala prireditev ob podelitvi priznanj, ki jih podeljuje Civilna zaščita. Ob tej priložnosti se spomnimo na pripadnike Civilne zaščite, ki so se v preteklem letu storilii nekaj več na področju zaščite in reševanja. V našem društvu smo imeli v letu 2013 dva takšna člana. Srebrni znak CZ je prejel Aleš Cimprič in Bronasti znak CZ je prejel Alojz Klobučar. ČESTITAMO!

civilna
   

OBČNI ZBOR (Fara) 22. 2. 2014

Tudi letos je občni zbor društva potekal v šolski telovadnici OŠ Fara.
obcnizbor
   

INTERVENCIJA - ŽLEDOLOM (Občina Kostel) 2. in 3. 2. 2014

Kratek naziv: Žledolom
Aktiviranje: 14:05 uri (2.2.2014)
Zaključek intervencije: 15:15 uri
Sodelovalo: 2 gasilca in 1 vozilo (PV-1)
Opis poteka intervencije: Odstranitev podrtega drevesa v naselju Lazi pri Kostelu.

Aktiviranje: 8:00 uri (3.2.2014)
Zaključek intervencije: 16:00 uri
Sodelovalo: 9 gasilcev in 2 vozila (GVGP-1, PV-1)
Opis poteka intervencije: Čiščenje neprehodnih in neprevoznih cest v Občini Kostel. (Jesenov Vrt, Drežnik, Padovo, Poden, Kostel, Rajšele, Lipovac, Sela, Zapuže, Lazi)

zled
žled
   

IZOBRAŽEVANJE - Tečaj za vodjo enot (Grosuplje) Januar - Februar 2014

Cilj usposabljanja je gasilca usposobiti za izvajanje nalog vodenja enot. Zato tečajniki razvijajo svoja znanja na področju delovanja in vodenja gasilskih enot. Tečajniki širijo svoje znanje na področju požarne varnosti in gasilstva. Seznanijo se s strategijo in načrtovanjem na področju gasilske taktike ter s taktiko na intervencijah. Po končanem usposabljanju je tečajnik usposobljen za vodjo enot in dobi naziv GASILSKI ČASTNIK. Usposabljanja se je udeležil poveljnik Aleš Cimprič. Usposabljanje bo zaključeno 12. Aprila s praktinimi vajami na Igu.

časnik
   

DELOVNA AKCIJA - Montaža kovčka na GVGP-1 (Nova Sela) 9. 1. 2014

Na vozilo za gašenje gozdnih požarov GVGP-1 smo namestili strešni kovček. V kovčku bodo svoj prostor našle: sesalne cevi, ključi, naprtnjače, nosila, ... Pri tej akciji so sodelovali štirje gasilci in pri tem opravili 2 uri prostovoljnega dela.

kovcek