INTERVENCIJE V LETU 2017
   

INTERVENCIJA - Čiščenje cest po vetrolomu (Občina Kostel) 12. 12. 2017

Kratek naziv: Odstranjevanje podrtih dreves v občini Kostel
Aktiviranje: 6:13uri
Zaključek intervencije: 16:30 uri
Sodelovalo: 13 gasilcev + 3 vozila (GVM-1, GVGP-1, PV-1)
Opis poteka intervencije: Na delu odstranjevanja podrtih dreves na cestah v občini Kostel so delovale 3 intervencijske skupine. Poleg gasilcev so v intervenciji sodelovali tudi delavci režiskega obrata Občine kostel (9 delavcev). Skupaj smo očistili in spravili v prevozno stanje okoli 35 km državnih cest in 45 km lokalnih cest. Na določenih delih cest smo potrebovali pri odstranjevanju debel tudi traktorko pomoč. Poleg podrtih dreves na cestiščih smo odstranili tri podrta drevesa, ki so padla na osebni avtomobil in eno deblo, ki se je podrlo na stanovanjski objekt in poškodovala streho in ostrešje.

vetrolom
   

INTERVENCIJA - Požar stanovanjskega objekta (Rajšele) 30. 10. 2017

Kratek naziv: Požar stanovanjskega objekta
Aktiviranje: 10:17uri
Zaključek intervencije: 12:55 uri
Pomoč preiskovalcem: 13:30 - 15:45 ure
Sodelovalo: 16 gasilcev + 4 vozila (GVM-1 + gasilski priklopnik, GVGP-1, PV-1, AC 30/60)
Opis poteka intervencije: Iz ReCO Ljubljana smo bili obveščeni, da gori hiša na naslovu Rajšele 1. Izvozili smo s štirimi vozili. Ko smo prišli na kraj dogodka smo ugotovili, da je bil požar javljen zelo pozno in so plameni zajeli že celotno nadstropje, ostrešje in streho. V stavbi ni bilo ljudi in živali. Izvedli smo zunanji nadad s tremi napadalnimi skupinami. Ko je bil požar omejen, smo odprli vrata in izvedli dva notranja napada. Iz stavbe smo odstraniti 2 plasticni kanti z gorivom in lovsko puško. Zaradi dvojnih sten smo morali notranje stene narejene iz gips plošč odstraniti in pogasiti gorečo izolacijo in ogrodje. Po dveh urah je bil požar v celoti pogašen. Objekt smo natančno pregledali s termo kamero. Ker ni bilo nobene nevarnosti smo zaključili z intervencijo. Ostala je požarna straža, ki je pomagala preiskovalcem pri delu.

intervencija
intervencija
   

INTERVENCIJA - Reševanje živali (Sapnik) 13. 8. 2017

Kratek naziv: Reševanje in dvigovanje živali iz jam
Aktiviranje: 11:11uri
Zaključek intervencije: 12:32 uri
Sodelovalo: 12 gasilcev + 4 vozila (GVM-1, GVGP-1, PV-1, AC 30/60)
Opis poteka intervencije: S strani ReCO Ljubljana smo bili obveščeni, da je tele padlo v luknjo. Ko smo prišli na kraj dogodka smo ugotovi, da so se okoli 300 kg biku udrla tla in je padel v bobrovo gnezdo. Iz luknje je gledalo le bikovo rogovje. Bikova zadnjica in zadnje noge pa so bile zagozdene v rovu in mulju. Z lopatami smo okoli bika izkopali večjo odprtino in naredili klančino po kateri naj bi bik splezal iz luknje. Ker je bil bik že zelo izmučen, ni mogel potegniti nog iz mulja. Zato smo ga navezali na vrvi in po klančini potegnili iz luknje. Ko je prišel na površino, je normalno shodil in ni kazal nobenih poškodb. Po ograditvi luknje smo se vrnili v dom in zaključili z intervencijo.

sapnik
   

INTERVENCIJA - Prometna nesreča (Fara) 28. 7. 2017

Kratek naziv: Prometna nesreča, helikopterski prevoz poškodovanega motorista
Aktiviranje: 18:22 uri
Zaključek intervencije: 19:10 uri
Sodelovalo: 14 gasilcev + 2 vozila (GVM-1, GVGP-1)
Opis poteka intervencije:Iz ReCo Ljubljana smo bili obveščeni o nesreči motornega vozila pri slapu Nežica. Odrejen je bil helikopterski prevoz ponesrečenca do Ljubljane. Navezali smo stik s helikopterjem in zavarovali kraj pristanka helikopterja. Reševalcem smo pomagali prenesti ponesrečenca do helikopterja. Po odhodu helikopterja smo se vrnili v gasilski dom in zaključili z intervencijo.

helikopter
   

INTERVENCIJA - Požar stanovanjskega objekta (Petrina) 11. 7. 2017

Kratek naziv: Ponovni vžig objekta
Aktiviranje: 11:40 uri
Zaključek intervencije: 13:10 uri
Sodelovalo: 4 gasilci + 2 vozila (AC 30/60, GVGP-1)
Opis poteka intervencije: Iz ReCO Ljubljana smo bili obveščeni, da se je na objektu, ki smo ga gasili v nočnih ura pojavil manjši dim. Ko smo prispeli pozarišče smo ugotovili, da se je na dveh delih stavbe pojavil manjši dim. Prvi dim je prihajal iz stene nad oknom. Odstranili smo zunanjo leseno oblogo stene in pogasili notranjost stene. Drugi dim se je pojavil na tleh mansarde. S krampi smo prekopali tla, odstranili lesene ostanke in jih dodatno zalili z vodo. Ker po pol ure straže ni bilo več nobenih znakov dima smo se vrnili v dom in zaključili z intervencijo.

intervencija
   

INTERVENCIJA - Požar stanovanjskega objekta (Petrina) 11. 7. 2017

Kratek naziv: Požar zapuščenega stanovanjskega objekta
Aktiviranje: 1:12 uri
Zaključek intervencije: 7:08 uri
Sodelovalo:
12 gasilcev PGD Vas-Fara + 4 vozila (PV-1, AC 30/60, GVGP-1, GVM-1 + priklopnik)
6 gasilcev PGD Kočevje + 2 vozila (GVC 24/50, AC 24/70)
6 gasilcev PGD Osilnica + 2 vozila (PV-1+ priklopnik, GVC 24/50)
Opis poteka intervencije: Iz ReCO Ljubljana smo bili obveščeni, da gori zapuščena stavba v naselju Petrina. Ob prihodu na kraj dogodka smo ugotovili, da je požar v polnem razmahu. Pričeli smo gasiti s tremi napadalnimi skupinami. Zaradi pomanjkanja vode in slabo delujočih hidrantov smo na pomoč poklicali PGD Osilnica in PGD Kocevje. Gasili smo s tremi cisternami, četrta pa je služila za napajanje in dovoz vode. Cisterne so se delno napajale tudi iz hidrantnega omrežja. V bližini objekta teče reka Kolpa vendar je bil dostop onemogočen zaradi postavljenih panelnih ograj ob državni meji. Ko smo našli primeren dostop do reke smo postavili MB 8/8, ki je nato skrbela za napajanje cistern. Elektro Kočevje je poskrbel za izklop električnega toka. PGD Kočevje je izvedlo notranji napad s katerim je pogasilo notranja žarišča in prineslo segreto jeklenko. Pri gašenju smo si pomagali z dvema lestvima. Zaradi dvojnih sten in vmesne izolacije smo morali potrgati zunanje del lesenih sten, da smo lahko pogasili notranjost. Ob 4:30 je bil požar pogašen. PGD Osilnica in PGD Kocevje sta pospravili orodje in zapustili požarišče. Člani PGD Vas-Fara smo prekopali požarišče, odstranili dodatne dele sten in pogasili manjsa žarišča. Na požarišču je od 5:30 ostala požarna straža, ki je pregledovala požarišče in pogasila ponavljajoča se manjsa žarišča. Ob 7 uri smo zapustili požarišče in zaključili z intervencijo. Ob 9 uri smo izvedli kontrolo požarišča. Kontrola ni ugotovila nobenega novega žarišča.

intervencija
intervencija
intervencija
   

INTERVENCIJA - Delovna nesreča (Sapnik) 7. 7. 2017

Kratek naziv: Delovna nesreča v gozdu - traktor
Aktiviranje: 17:24 uri
Zaključek intervencije: 20:55 uri
Sodelovalo:
11 gasilcev PGD Vas-Fara + 3 vozila (PV-1, AC 30/60, GVGP-1)
11 gasilcev PGD Kočevje + 3 vozila (PV-1, HTRV-1, GVC 16/25)
Opis poteka intervencije: Iz ReCo Ljubljana smo bili obveščeni, da se je pri naselju Sapnik v gozdu zgodila delovna nesreča. Na kraj nesreče je odšlo 11 gasilcev s tremi vozili. Zaradi ozkih gozdnih poti smo se do delovne nesreče prebili le z dvema voziloma. Na kraju nesreče so bili poleg ponesrečenca prisotni tudi trije domacini. Ob prihodu na kraj nesreče smo ugotovili, da se je prevrnil traktor in pod seboj pokopal voznika. Domačini so uspeli dvigniti traktor in izvleči ponesrečenca. Na žalost vozniku ni bilo več pomoči in je zaradi hudih posledic nesreče umrl. Gasilci smo prekrili truplo in zavarovali kraj nesreče. Pocakali smo na prihod policistov, reševalcev, zdravnika in gasilcev PGD Kočevje. Po pregledu kraja dogodka s strani policistov in zdravnika so reševalci in gasilci PGD Kočevje odsli. Gasilci PGD Vas- Fara smo skupaj s policisti počakali na prihod pogrebne službe. Pogrebnikom smo pomagali naložiti truplo v pogrebno vozilo. Po dovoljenju policistov smo traktor postavili na kolesa in ga prepeljali do hiše voznika. Prikolica je ostala v gozdu. Po zaključku del smo se vrnili v gasilski dom in zaključili z intervencijo.

intervencija
intervencija