DOGAJANJE V LETU 2011
   

Razdelitev koledarjev po gospodinjstvih 24. 12. 2011 do 31. 12. 2011

Tudi v letošnjem letu smo izdelali društveni koledar in ga razdelili po vseh gospodinjstvih v občini Kostel. Pri razdelitvi sodeluje od 14 do 20 gasilcev in gasilk, ki so razdeljeni v 7 skupin. Vsaka skupina razdeli koledarje v določenem delu občine.
razstava
   

DELOVNA AKCIJA - Postavitev novih vrat (Vas) 3. 12. 2011 in 14. 12 2011

Zaradi najnovejše pridobitve AC 30/60 (Avtocisterna) so postala garažna vrata v gasilnem domu preozka za njeno varno parkiranje. Zato smo se odločili, da vhod razširimo in stara vrata zamenjamo z novimi dvižnimi vrati. Izbrali smo najugodnejšega ponudnika, ki je zagotovil, da bodo 14. 12. 2011 vrata narejena in postavljena. Potrebna je bila le še delovna akcija v kateri smo s skupnimi močmi uspeli vhod razširiti. Podjetje, ki je izdelovalo vrata je besedo držalo in na dogovorjen dan so vrata stala. Potrebno je izvesti še nekaj lepotnih popravkov, ampak to ob toplejšem vremenu.
razstava
   

IZOBRAŽEVANJE - Osnovni tečaj za gasilca (Vas) 2. 12. 2011

V mesecu decembru smo organizirali Osnovni tečaj za gasilca. Tečaja se je udeležilo 7 tečajnikov. Vseh sedem je tečaj uspešno opravilo in postalo sedem novo pečenih gasilskih pripravnikov. V naslednjem letu pa jih že čaka Nadaljevalni tečaj za gasilca. ČESTITAMO!
razstava
   

TEKMOVANJE - 18. državni kviz gasilske mladine (Vodice) 19. 11. 2011

Po mnogih poskusih in večjih ali manjših razočaranjih nam je le uspelo. Uvrstili smo se na državni KVIZ za gasilsko mladino. Tako se je v soboto ekipa starejših pionirjev udeležila državnega KVIZ-a za gasilsko mladino, ki je potekal v osnovni šoli v Vodicah. V izredno močni in izenačeni konkurenci so v svoji kategoriji dosegli odlično 23. mesto. V tej kategoriji je nastopilo 33 najboljših ekip iz celotne Slovenije. S seboj smo pripeljali tudi medveda Florjana- maskoto 18. mladinske gasilske olimpijade v Kočevju. Ekipo starejših pionirjev so sestavljali: Žiga Selan, Simon Vršnik in Gašper Bizjak. Spremlal jih je njihov mentor Aleš Cimprič in glasni navijači. ČESTITAMO!
razstava
   

Voščilnica za vsako društvo v GZ Kočevje in Občini Kostel (Vas) 17. 11. 2011

V letošnjem letu smo se v društvu odločili, da vsakemu društvo v GZ Kočevje in Občini Kostel pošljemo novoletno voščilnico in jim zaželimo obilo sreče in veselja v prihajajočem novem letu. Z delom so pričeli pridni pionirčki, ki so izvezli osnovne zimske vzorce. Nadaljevale in zaklučile pa so naše pridne članice. Vse skupaj je bilo izdelanih in poslanih več kot 40 voščilnic.
razstava
   

HUMANITARNA AKCIJA - Solidarnost naj ne pozna meja (Vas) 17. 11. do 19. 11. 2011

Gasilke in gasilci Gasilske zveze Kočevje smo pripravili humanitarno akcijo z naslovom "Solidarnost naj ne pozna meja". V humanitarni akciji smo zbirali oblačila in obutev za odrasle in otroke (zlasti zimske stvari), odeje, . ter šolske potrebščine, ki smo jih v dogovoru in v sodelovanju s Slovensko Vojsko, ki svoje naloge opravlja na vojaški misiji na Kosovu, razdelili pomoči potrebnim prebivalcem Kosova.

Zbiranje je potekalo v četrtek, 17.11.2011, med 17.00 in 19.00 uro ter v soboto, 19.11.2011, med 10.00 in 12.00 uro v gasilskih domovih spodaj naštetih prostovoljnih gasilskih društev: PGD Dolga vas, PGD Klinja vas, PGD Livold, PGD Mahovnik, PGD Stara Cerkev, PGD Šalka vas in PGD Vas - Fara. Odziv je bil nad pričakovanji in nabralo se je kar nekaj vojaških tovornjakov podarjenih oblačil in ostalih potrebščin.
razstava
   

IZOBRAŽEVANJE - Predavanje policije (Vas) 14. 11. 2011

V zadnjem času se je pojavilo veliko novosti na področju predpisov, ki zajemajo vozila na nujnih vožnjah. Med ta vozila sodijo tudi gasilska vozila, ki se odpravljajo na intervecje z utripajočimi modrimi lučmi in zavijajočo sireno. Ker veliko članov ni seznanjeno z novostmi in mogoče tudi s starimi predpisi, smo se odloči, tudi na pobudo revirnih policistov, da organiziramo izobraževanje na to temo. Izobraževanje oz. predavanje so izvedli policisti Policijske postaje Kočevje. Za zanimivo predavanje se jim zahvaljujemo.
razstava
   

VAJA - Mokra vaja za članice (Kočevje - jezero) 11. 11. 2011

Komisija za članice pri GZ Kočevje je v petek 11. novembra pripravila večjo vajo gašenja gospodarskega poslopja na območju Kočevskega jezera. Vajo so izvedle članice (gasilke) iz PGD: Dolga vas-Kočevje, Vas-Fara, Šalka vas, Klinja vas, Livold in Mahovnik. Skupaj je bilo aktivnih več kot 40 gasilk, ki so uspešno opravile naloge varovanja, osvetlitev prostora, odvzem požarne vode z motornimi brizgalnami iz jezera ter izvedbo zunanjih napadov na goreči objekt in obrambo sosednjih objektov. Vajo je vodila poveljnica PGD Mahovnik Metka Malnar. To je bila prva gasilska vaja na Kočevskem, kjer so izključno sodelovale samo gasilke. Članice so vajo same načrtovale, izdelale elaborat in izvedle praktični prikaz gašenja v nočnem času. Poleg že navedenih društev je z razvestjavo sodelovalo tudi PGD Kočevje. Po končani vaji je bila izdelana analiza in za njihovo dobro opravljeno delo sta se jim zahvalila predsednik in poveljnik Gasilske zveze Kočevje.
Na vaji se sodelovalo 7 gasilk članic PGD Vas-Fara, ki so samostojno z vozilom GV-1 izvedle odvem vode iz jezera in dva napada na goreči objekt.
razstava
   

TEKMOVANJE - 6. regijski kviz gasilske mladine (Šmarje - Sap) 5. 11. 2011

Komisija za mladino gasilske regije Ljubljana II je v soboto izvedla regijski KVIZ gasilske mladine. Domačin letošnjega KVIZA je bila Gasilska zveza Grosuplje, ki je tekmovanje pripravila v Osnovni šoli Šmarje-Sap. Iz GZ Kočevje se je KVIZ-a udeležilo 6 tekmovalnih ekip iz PGD Ložine, PGD Stara Cerkev, PGD Šalka vas in PGD Vas-Fara. Predstavnik našega društva je bila ekipa starejših pionirjev v sestavi: Žiga Selan, Simon Vršnik, Gašper Bizjak in njihov mentor Aleš Cimprič. Tekmovanje je potekalo v odličnem vzdušju in obdajali so nas dobri občutki. Komaj smo dočakali razglasitev in, ko smo jo dočakali nismo mogli verjeti svojim ušesom. Zasedli smo neverjetno 2. mesto in se s tem uvrstili na državno tekmovanje. Izpolnile so se nam tiho pričakovane želje in ves trud in naporno učenje je bilo s tem poplačano. ČESTITAMO!
razstava
   

VAJA - Skupna vaja treh društev (Kočevska reka) 24. 10. 2011

Že kar nekaj let v mesecu oktobru (mesec požarne varnosti) skupaj s PGD Morava in PGD Kočevska Reka pripravljano skupno akcijo gašenja in reševanja. Letošnji gostitelj in organizator akcije je bilo PGD Kočevska Reka. Cil letošnje vaje je bilo gašenje in reševanje ponesrečencev iz zapuščenega poslovnega objekta v Kočevski Reki. Same vaje smo se udeležili s 4 vozili in 14 gasilci operativci. Razdeljeni smo bili v 4 skupine:
  • AC 30/60 + 3 operativci: hitri napad in gašenje južnega dela poslopja,
  • PV-1 + 4 operativci: črpanje vode iz vodnjaka in napajanje dveh AC,
  • GV-1 + 4 operativci: zavarovanje kraja nesreče in prenos ponesrečencev,
  • GVGP-1 + 3 operativci: reševanje ponesrečencev iz goreče stavbe.
Z izvedbo celotne vaje smo bili zelo zadovoljni in si obljubili, da se naslednje leto zopet vidimo in sodelujemo.
razstava
   

Zaključni gasilski piknik (Nova sela) 22. 10. 2011

Vsako leto se je potrebno delovnim in marljivim članom tudi na nek način zahvalit za njihovo požrtvovalno in prevsem prostovoljno delo. Za to je najprimernejši mesec požarne varnosti. Ker sam papir ne pomeni veliko smo se ob tem dogodku raje poveselili in pripravili prijetno druženje s piknikom.
razstava
   

DELOVNA AKCIJA - Čiščenje prepustov (Lazi) 22. 10. 2011

Gasilcem dela nikoli ne zmanjka. Če ni intervencij pa se posvečamo različnim delovnim akcijam. Vsakoletne delovne akcije, ki jih organiziramo so akcije čiščenja prepustov pod cestami po celotni občini Kostel. Tokrat so bili na vrsti prepusti pod cesto, ki vodi v naselje Lazi. Akcije so se udeležil 4 gasilci z dvema voziloma (AC 30/60 in PV-1) in občinski javni delavci. Z akcijo so morali zaključiti ob 14:00 saj jih že nestrpno pričakovali na zaključnem pikniku. Kljub temu so bili vsi prepusti uspešno očiščeni. Žal pa še vedno niso bili zadnji, vendar o tem naslednje leto.
razstava
   

VAJE - Redne vaje Mlajših in Starejših pionirjev (Vas) 22. 10. 2011

O vajah pionirjev sem že pisal. Vendar jih moram omenit še enkrat saj res redno obiskujejo vse vaje in željno črpajo vse znanje, ki ga prenašamo na njih. Dobivamo se vsako sredo od 17.00 do 19:00 ure. Izjemoma so trije mrzli meseci (januar, februar, marec) in mesec julij, ko je večina na dopustih. Tako si lahko sami izračunate koliko dni in ur pridno vadijo. Njihovo trdo delo pa je tudi v tem letu obrodilo veliko sadov. Kaj vse so dosegli si lahko preberete v drugih prispevkih. Tu pa bi jih še enkrat pohvalil in upam, da bodo tako nadaljevali tudi v naslednjem letu. Seveda ne smemo mimo njihovih mentorjev, ki so prav tako dneve in ure prebili z njimi. Velika zahvala gre tudi njihovi požrtvovalnosti in pripravljenosti na delo z mladimi. Za tiste, ki ne veste kdo so: Petra Malnar Dolšak, Ana Pleše in Aleš Cimprič. Še enkrat vsem skupaj čestitam za vse njihove uspehe.
razstava
   

TEKMOVANJE - 7. občinski kviz gasilske mladine (Stara Cerkev) 22. 10. 2011

Komisija za mladino pri GZ Kočevje je v soboto uspešno organizirala 7. KVIZ gasilske mladine Kočevje. Mladi gasilci so svoje znanje preizkusili v Osnovni šoli Stara Cerkev. Tri najboljše ekipe v posamezni kategoriji so se uvrstile na regijski gasilski KVIZ, ki bo 5. novembra 2011 v Grosupljem. Kviza smo se udeležili s štirimi ekipami (3 ekipe mlajših pionirjev in ena ekipa starejših pionirjev). Starejši pionirji so zasedli odlično 3. mesto in se s tem uvrstili na regijsko tekmovanje. Mlajši pionirji pa so imeli malce smole in zasedli 5., 6. in 7. mesto. ČESTITAMO VSEM NA NJIHOVIH USPEHIH!
razstava
   

TEKMOVANJE - Pionirji in članice - regijsko (Grosuplje) 8. 10. 2011

Letošnji organizator izbirnega tekmovanja gasilske regije Ljubljana II je bila Gasilska zveza Grosuplje. Nastopilo je več kot 90 enot, prve tri uvrščene ekipe v posamezni kategoriji so si pridobile pravico nastopa na državnem tekmovanju, ki bo leta 2012. V dopoldanskem času so nastopili pionirji, mladinci in veterani, v popoldanskem pa člani in članice. Tekmovanja smo se udeležili z dvema ekipama: PIONIRJI in ČANICE A. Pionirčki so zasedli odlično 10. mesto, članice A pa 8. mesto. ČESTITAMO! Kljub hudemu mrazu smo bili vsi veseli in srečni. Državnega tekmovanja pa se bomo udeležili naslednjič.
razstava
   

TEKMOVANJE - Članice in člani (Kočevje) 2. 10. 2011

Prišel je tudi dan, ko smo morali svoje znanje in spretnosti razkriti tudi člani in članice. Člani smo nastopili prvi, članice pa osme. Vsi pa smo upali, da bomo ponovili uspeh naših pionirčkov. Prav tako kot oni smo tudi mi nastopili v treh disciplinah. Le VAJO Z VEDROVKO smo zamenjali z VAJO Z MOTORNO BRIZGALNO. Žal so bile zopet na delu zle sile, saj smo morali nastopiti v popolni megli na zelo spolzkem terenu. Nismo se dali in dosegli zavidanja vredno 10. mesto. Še dobro, da je pred nastopom članic posijalo Sonce in pregnalo vse zle sile. Takoj so se izkazale in tako kot pionirji tudi one zasedle odlično 2. mesto in se uvrstile na regijsko tekmovanje. ČESTITAMO! Fanti bomo morali pač še malo vadit in se izkazat na naslednjem tekmovanju.
Ekipo ČLANIC A so sestavljale: Maja Klarič (D), Vanja Selan (St), Božica Skok (S), Bojana Selan (N1), Barbara Zdravič (N2), Helena Vidic Bizjak (V1), Anja Ferderber (V2), Ana Pleše (C1), Petra Malnar Dolšak (C2) in rezerva Martina Arko.
Ekipo ČLANOV A so sestavljali: Aleš Cimprič (D), Mirko Zdravič (St), Matija Zdravič (S), Klemen Štefančič (N1), Gregor Skender (N2), Gregor Debevc (V1), Alojz klobučar (V2), Boštjan Ožanič (C1), Žarko Šnajdar (C2) in rezerva Miha Arko.
razstava
   

TEKMOVANJE - Pionirji (Šalka vas) 1. 10. 2011

V članku o naših skrivnostnih pripravah sem pozabil omeniti, da smo letos po cca. 20 letih ali še kaj več uspeli sestaviti ekipo pionirjev, ki je nastopila na izbirnem tekmovanju GZ Kočevje v Šalka vasi. Devet nadebudnih pionirjev in pionirk se je z ostalimi ekipami pomerilo v treh disciplinah: VAJA Z VEDROVKO, ŠTAFETA NA 400 m Z OVIRAMI in VAJA RAZVRŠČANJA. Po napetih prebratih so zasedli neverjetno 2. mesto in se uvrstili na regijsko tekmovanje. Seveda so poleg rednih treningov in vaj nekaj malega prispevali tudi njihovi trije mentorji (Petra, Ana in Aleš). ČESTITAMO!
Ekipo PIONIRJEV so sestavljali: Ana Južnič (D), Jan Pečnik (St), Zaja Cimprič (S), Jure Kalan (N1), Janja Pečnik (N2), Val Selan (V1), Matej Dolšak (V2), Florjan Jurjevič (C1), Aljaž Bizjak (C2) in rezerva Ana Malnar.
razstava
   

SVEČANOST - 80 let PGD Ložine (Ložine) 24. 9. 2011

V soboto 24. septembra je v Gornjih Ložinah na parkirišču gostišča Tušek potekamo veteransko tekmovanje GZ Kočevje. Po tekmovanju je sledila proslava ob 80. letnici PGD Ložine in prevzem nove motorne brizgalne. Naše društvo je na tekmovanju sodelovalo z dvema sodnikoma, proslave pa se je udeležila pet članska delegacija.
razstava
   

VAJE - Priprava na tekmovanje (Fara) 7. 9. -- 1. 10. 2011

Naj se najprej opravičim, ker ta prispevek ne vsebuje slike. Pa ne zato, ker je ne bi imeli ampak bi lahko z njo izdali vse skrivnosti naših trenigov in s tem izgubili vse prednosti pred ostalimi ekipami v zvezi. Pa tudi datumi naj vas ne zavedejo saj za dosego vrhunskih rezultatov potrebuješ večletni trening. Skratka iz razpisa smo izvedeli, da bo letos izbirno gasilsko tekmovanje potekalo 1. in 2. oktobra v Kočevju. Nemudoma smo sestavili tri ekipe: Pionirji, Članice A in Člani A. Po dolgotrajnih, napornih in vsakodnevnih treningih na poligonu v Fari smo bili 1. okrobra pripravljeni. GREMO NA ZMAGO!
razstava
   

DELOVNA AKCIJA - Čiščenje kamere (Colnarji) 8. 9. 2011

V dogovoru z Dužbo za avtoceste v Republiki Sloveniji - DARS smo očistili kamero na cesti G2 - 106 Livold - Fara v kraju Colnarji. Pri čiščenju so sodelovali trije gasilci in AC 30/60. Zaradi nepreglednega cestišča in nevarnosti naleta smo predhodno zavarovali kraj delovne akcije.

nislike
   

INTERVENCIJA - Utopitev (Potok) 24. 8. 2011

Iz ReCO smo bili obveščeni, da je v reki Kolpi pri naselju Potok opaženo moško truplo. Na kraj dogodka je prispelo 9 gasilcev. Ugotovili smo, da na sredini reke leži do polovice potopleno moško truplo. V tem času so na kraj nesreče prispeli policisti in reševalno vozilo. Zdravnik si je ogledal truplo in potrdil smrt. Ko so policisti zaključili z ogledom in poslikavo kraja, smo truplo naložili na nosila in prenesli na breg. Truplo so prevzeli kriminalisti mi pa smo se vrnili v gasilni dom.
Žal je v tem tragičnem dogodku preminil naš dolgoletni član Anton Rački iz Vasi. Od pokojnika smo se z gasilskimi častmi poslovili na pogrebni slovesnosti 27. 8. 2011.
razstava
   

TEKMOVANJE - Kostelske igre brez meja (Fara) 14. 8. 2011

Zabava brez primere je potekala na Kostevskih igrah brez meja, na katerih je nastopilo 10 ekip iz Slovenije in Hrvaške. Skozi šest zabavnih iger so organizatorji predstavili Kostevske običaje ali življenje nekoč in danes. Tako je bilo na igrah moč videti obzeranje, mlinarstvo, ribolov na Kolpi, vasovanje in polnjenje vode. Gasilci smo na igrah sodelovali z dvema ekipama (Modro - Gasilci2 in Oranžno - Gasilci1). Modri so zasedli 7. mesto, oranžni pa odlično 1. mesto, samo škoda, da od zadaj in s tem izgubili stavo. Zmagala je ekipa Dupljak. Tekmovanje je bilo tako zabavno, da smo se odločili, da bomo prihodnje leto zopet nastopili. ČESTITAMO MODRI IN DOBER TEK!
razstava
   

Redarska služba - Tamburanje va Kostele (Fara) 13. - 15. 8. 2011

Tudi letos smo gasilci poskrbeli, da ni prihajalo do hude krvi na parkiriščih pred prireditvenim prostorom v Fari. Avtomobili so bili lično zloženi in prostora ni nikoli primanjkovalo. Vsakodnevno je bilo tam prisotnih 6 gasilcev in gasilk z enim vozilom (GVGP-1). Lahko povem, da smo v urejanju in upravljanju z avtomobili postali pravi mojstri. :)
razstava
   

SVEČANOST - Svečani prevzem AC 30/60 (Fara) 13. 8. 2011

Po internem sprejemu in prevzemu AC 30/60 je sledil tudi uradni svečani prevzem. Svečanost je potekala v okviru prireditve "Tamburanje va Kostele". Poleg domačih gasilcev, predstavnikov društev v GZ Kočevje, predstavnikov GZ Kočevje, predstavnikov društev iz sosednje Hrvaške sta se prireditve udeležila tudi poveljnik GZS Matjaž Klarič in župan občine Kostel Valentin Južnič. Svečanost se je pričela s postrojem vseh prisotnih gasilcev in svečanim mimohodom ešalona praporščakov. Prvi govorec je bil predsednik društva Matija Zdravič, ki se je zahvalil vsem, ki so omogočili nakup in nadgradnjo nove AC 30/60. Po več govorih je župan Valentin Južnič predal ključe nove AC 30/60 poveljniku Alešu Cimpriču ta pa njenemu šoferju Mirku Zdraviču. Po vžigu in sireni je sledil krst s šampanjcem. Tudi na bogoslov nismo pozabili. Svečanost smo zaključili z odhodom praporščakov in razpostitvijo postroja gasilcev. Sledil je neuraden in bolj sproščen del prireditve.
razstava
   

SVEČANOST - Prihod AC 30/60 (Vas) 4. 8. 2011

Končno je napočil trenutek, ki smo ga vsi čakali. Nadgradnja nove AC 30/60 je bila končana in lahko smo jo prevzeli. Z dvemi vozili smo se odpeljali v Sinjo Gorico, kjer nas je pred ključavničarstvom Oblak čakala naša nova AVTOCISTERNA. Navdušeno smo si jo ogledali in pregledali. Ker je bilo vse kot mora biti, jo je šofer Mirko Zdravič vžgal in odpravili smo se na pot proti domu. Med potjo smo jo okrasili s Slovesko in Kostelsko zastavo. Seveda takšen dogodek ne more mimo slavja in pozornosti širše javnosti. Zato smo o dogodku obvestili vse člane društva. Pred domom se je zbralo večje število članov, njihovih sorodnikov in krajanov, ki so nestrpno pričakovali prihod nove AC. Ko smo se končno prikazali pred njimi so nas sprejeli z navdušenjem. Mirko je AC parkiral pred dom in jo navdušeno razkazoval vsem prisotnim. Med zbranimi člani je prihod nove AC pričakal tudi naš častni član in krajan Matjaž Klarič poveljnik GZS.
razstava
   

DELOVNA AKCIJA - Priprava, čiščenje in pospravljanje prenočitvenih prostorov (Kočevje) 9.7. in 24. 7. 2011

Namestitvene objekte, v našem primeru OŠ Zbora Odposlancev, OŠ ob Rinži, Gimnazijo Kočevje in dom Jurček, je bilo potrebno spremeniti v svojevrsten hotel. Vse učilnice je bilo potrebno spremeniti v spalnice. Seveda brez prostovoljcev pri takem delu ne gre. V prvem delu (pred pričetkom olimpijade)so bile angažirane naše članice, katerih naloga je bila obleči in pripraviti vse postelje v OŠ Ob rinži. V drugem delu (po olimpijadi) pa je sledilo pospravljenje. Tu smo sodelovali obolji. Članice so pospravljale in pakirale odeje in povštre, člani pa smo nosili, zlagali in pakirali postelje. Po opravljenem delu je sledila malica in druženje.
razstava
   

SVEČANOST - Otvoritev 18. mladinske gasilske olimpijade (Kočevje) 18. 7. 2011

Slavnostna otvoritev se je z dvigom zastave na Mestni ploščadi v Kočevju pričela ob 19.00 uri. Sledila je himna. Mestna ploščad je bila napolnjena do zadnjega kotička. Navzoče je na govorniškem odru prvi nagovoril Jos Tholl, predsednik mladinske komisije CTIF. Sledil je pozdrav in kočevskega župana, dr. Vladimirja Prebiliča, sledil mu je Anton Koren, predsednik Gasilske zveze Slovenije. Preko video projekcije je zbrane nagovoril tudi častni pokrovitelj 18. mladinske gasilske olimpijade v Kočevju, predsednik države, dr. Danilo Tűrk. Kot zadnji je stopil na oder Walter Egger, predsednik mednarodne gasilske organizacije (CTIF), ki je uradno olimpijado uradno odprl z besedami: " S tem je 18. gasilska mladinska olimpijada odprta". Ob spremljavi orkestra Slovenske policije je dogodek svoj vrhunec dosegel s prižigom olimpijskega ognja, ki sta ga prižgala mladinka in mladinec iz Gasilske zveze Kočevje. To je bil častni trenutek, tako za naša dva mlada gasilca kot za vse nas. Naj povdarim, da je bil mladinec, ki je prižgal olimpijski ogenj član PGD Vas-Fara Gašper Bizjak.
razstava
   

Razstava - NA POMOČ! GASILSTVO NA KOČEVSKEM (Kočevje) 18. 6. 2011

Pokrajinski muzej Kočevje in Gasilska zveza Kočevje sta pripravila razstavo z naslovom Na pomoč! Gasilstvo na Kočevskem. Sama razstava je postavljena na prostem in sicer na zelenici pri Srednji šoli Kočevje in je ena izmed mnogih prireditev v okviru 18. mladinske gasilske olimpijade. Otvoritve so se udeležila vsa društva v okviru GZ Kočevje s svojimi vozili in prapori. Tako je bilo v okviru otvoritve razstave tudi prikaz obstoječe gasilske tehnike v Gasilski zvezi Kočevje. Otvoritve razstave se je udeležilo 20 naših članov in članic s 4 vozili (PV-1, GVGP-1, GV-1, GVC 24/50)
razstava
   

Gasilska orientacija - regijsko tekmovanje (Velike Poljane) 11. 6. 2011

Regijskega tekmovanja se je udeležila ekipa mlajših pionirk v sestavi Ana Južnič, Janja Pečnik in Zaja Cimprič. Na celotni progi jih je spremljala mentorica Petra Malnar Dolšak. Kot spremljevalec in pomočnik se je ekipi pridružil tudi Alojz Klobučar. Ekipa je dosegla zavidljivo 6. mesto in izpolnila vsa pričakovanja. ČESTITAMO!
orientacijaO
   

REDARSKA SLUŽBA - Lobič Majlenca (Lobič) 5. 6. 2011

V sklopu praznovanja občinskega praznika Občine Kostel je potekala otvoritev turističnega objekta LOBIČ MALJENCA, ki med drugim ponuja tudi novih 20 ležišč v Kostelu in se nahaja neposredno ob cesti med naseljema Žaga in Žlebi. Za varnost vseh udeležencev otvoritve in njihovih jeklenih konjičkov smo poskrbeli domači gasilci. Sodelovalo je 9 gasilcev z dvema voziloma.

kolpa
   

Gasilska orientacija - občinsko tekmovanje (Črni potok) 29. 5. 2011

V organizaciji MK GZ Kočevje in PGD Livold je letos v kraju Črni potok potekalo 3. tekmovanje v gasilski orientaciji. Tekmovanja so se udeležila 3 ekipe mlajših pionirjev in pionirk in ena ekipa starejših pionirjev. Osvojili so naslednja odlična mesta: ekipi mlajših pionirk 2. in 4. mesto, ekipa mlajših pionirjev 6. mesto in ekipa starejših pionirjev 3. mesto. Na nadaljne tekmovanje se uvrstita ekipi, ki zasedeta prvo in drugo mesto. Tako se je ekipa mlajših pionirk uvrstila na regijsko tekmovanje. Ker se mlajši pionirjij, na progo ne smejo podati sami, so jih na celotni poti spremljale: Ana Pleše, Petra Malnar Dolšak in Helena Vidic Bizjak. Seveda ne smemo pozabiti našega voznika Boštjana Ožaniča, ki nas varno pripelje in odpelje z vsakega tekmovanja.
orientacijaO
   

DELOVNA AKCIJA - čiščenje zamašenih prepustov in ureditev doma 28. 5. 2011

Če ste brali lanskoletno dogajanje, potem veste, da nam je na cesti Banja loka - Friškova draga - Žaga ostala dobra polovica zamašenih in neočiščenih prepustov. Organizirali smo novo delovno akcijo. Čiščenja prepustov se je udeležilo 6 gasilcev in 3 javni delavci. Odšli so z dvema voziloma GV-1 in GVC 24/50. V dobrih štirih urah so uspeli očistili le dva prepusta. Čiščenje bomo nadaljevali v boljših vremenskih pogojih.

Nekateri člani pa smo ostali v gasilnem domu in poskrbeli za čiščenje in pleskanje. Člani (4) smo premikali omare, popravljali in pleskali, članice (9) pa pospravljale, čistile, umivale, mazale, ... . Za celotno delo smo potrebovali dobrih 6 ur. Določena dela so ostala nedokončana in jih bomo postorili, ko bo prva ekipa nadaljevala s čiščenjem.

Da ne boste mislili, da smo po delovni akciji vsi utrujeni, umazani in lačni odšli domov. Kje pa. Odpravili smo se v Nova sela kjer sta nam predsednik Matko in njegova žena Mojca pripravila pravo veselico. Malce heca. Sledil je piknik in druženje pozno v noč.

nislike
   

TEKMOVANJE - Gasilska preventivna značka (Šalka vas) 8. 5. 2011

Mladinska komisija pri GZ Kočevje vsako leto organizira skupinsko pisanje testov za pridobitev Gasilske preventivne značke - Preprečujmo požare. Tudi letošnje leto ni bilo izjema. Mladi gasilci so se zbrali v prostorih PGD Šalka vas in komaj čakali, da pokažejo svoje znanje in osvojijo bronasto, srebrno ali zlato značko. Tudi naše društvo se je udeležilo pisanja testov. Svoje znanje je preizkušalo 13 mladih gasilk in gasilcev (7 - bronasta značka, 1 - srebrna značka, 5 - zlata značka). O rezultatih boste obveščeni pravočasno, vendar ni dvoma, da so značko osvoji prav vsi. Na pisanje testov sta jih spremljala in varno pripelja in odpeljala Boštjan Ožanič in Aleš Cimprič.

nislike
   

VAJA - Redne vaje mlajših pionirjev 4. 5. 2011

Vsako sredo ob 17:00 uri dvorišče pred gasilnim domom zaživi. Na tedenske vaje so prihiteli mlajši pionirji: Matej, Jan, Aljaž, Zaja, Nika, Ana, Janja, Neža in Ana. Strumno se postrojijo pred gasilnim domom in poslušajo navodila mentorja Aleša. Nato se razdelijo v skupine po tri in pričnejo z vajami. Kaj pa vse vadijo? Veliko tega. Učijo se vezati vozle, prenašati vodo, zbijati tarčo (vaja z vedrovko) in seveda razgibavajo možgančke z gasilsko teorijo. Da pa ostali dve skupini ne trenirata sami poskrbita mentorici Petra in Ana. Če ste stari med 7 in 11 let in doma v Kostelu, ste vedno vabljeni v našo družbo. Več slik napornih treningov najdete tukaj.

nislike
   

DELOVNA AKCIJA - Prevoz pitne vode (občina Kostel) skozi celotno leto 2011

Naloga gasilcev ni samo gašenje požarov in nudenje pomoči pri najrazličnejših nesrečah. Ena izmed pomembnejših dejavnosti je tudi prevoz pitne vode. Gasilci PGD Vas-Fara izvajamo prevoze skozi celo leto še posebej pa v sušnih poletnih mesecih.

nislike
   

POŽARNA STRAŽA - Kresovanje (Fara - Nova sela) 30. 4. 2011

Da kresovanje lahko poteka varno, smo pri prižiganju in gorenju kresa vedno prisotni gasilci s požarno stražo. Tako so po 3 gasilci in 1 vozilo prisotni na kresovanju v Fari in Novih selih.

nislike
   

INTERVENCIJA - Požar v bivši tovarni ITAS (Pirče) 27. 4. 2011

Iz ReCO smo bili obveščeni o požaru v bivši tovarni ITAS. Izvozili smo s štirimi vozili (18 gasilcev). Ko smo prispeli na kraj dogodka smo ugotovili, da gori skladiščni prostor iz stavbe pa se vali gost dim. Ob hitri intervenciji smo požar uspešno omejili in pogasili. Vse prostore smo temeljito prezračili in pregledali. Ker je obstajala možnost ponovnega vžiga, smo skladiščni prostor izpraznili in počistili. Utrujeni in črni smo se po zadnjem pregledu vrnili v gasilni dom. Čez dan se je izvajalo večkratno preverjanje stanja na požarišču.   več >>
dimniski
   

REDARSKA SLUŽBA - Mačkarada in Dan žena (Fara) 8. 3. 2011

Na letošnji Kostelski Mačkaradi se je predstavila maska "reka Kolpa". Maska, ki je na Ptujskem karnevalu zasedla 4. mesto. Ker je Kolpa zelo dolga reka, je bilo potrebno zagotoviti dovolj prostora, da je lahko "pritekla" in nato "odtekla". Kdo drugi je bolje usposobljen za opravljanje redarske službe in urejanje prometa kot domači gasilci. Sodelovali so 4 gasilci in gasilke z enim vozilom.

kolpa
   

Podelitev nagrad Civilne zaščite (Videm) 3. 3. 2011

1. marca, v Sloveniji obeležujemo dan civilne zaščite. Na ta dan se spomnimo vseh tistih pogumnih, nesebičnih in pripravljenih pomagati ljudem, ki so jih prizadele naravne ali druge nesreče.
Tako smo se v četrtek 3. 3. 2011 udeležili prireditve ob svečani podelitvi priznanj Civilne zaščite, ki je letos potekala v kraju Videm občina Dobrepolje. Med letošnjimi nagrajenci sta bila tudi dva naša člana. Bronasti znak CZ je prejel Boštjan Ožanič, Srebrni znak CZ pa predsednik Matija Zdravič. ČESTITAMO!
cz
   

INTERVENCIJA - Dimniški požar (Ajbelj) 28. 2. 2011

Iz ReCO smo bili obveščeni o dimniškem požaru v naselju Ajbelj. Izvozili smo z dvema voziloma (8 gasilcev). Ko smo prispeli na kraj dogodka smo ugotovili, da so se vnele saje v dimniku. Počakali smo, da so saje izgorele in ogenj ugasnil. Pri tem smo varovali celoten objekt, da ne bi prišlo do razširitve požara. Ko je ogenj ugasnil smo iz peči odstranili pepel. Obvestili smo dimnikarsko službo, ki bo pregledala in očistila celoten dimnik. Po natančnem pregledu objekta in dimnika smo se vrnili v gasilni dom.
dimniski
   

OBČNI ZBOR 11. 2. 2011

V petek je v prostorih OŠ Fara natančneje v šolski telovadnici potekal občni zbor PGD Vas-Fara. Tudi letos je bil občni zbor v primerjavi s predhodnjimi nekaj posebnega. Uvedli smo kar nekaj novosti in tako naredili naš občni zbor drugačnega od drugih.
  • Potekal je v dvorani.
  • Imeli smo ozvočenje in voditelja.
  • Vseskozi se je na steni prikazovala slikovna projekcija našega dela.
  • Razstava likovnih del MLADIH GASILCEV.
  • Izvrsten KULTURNO UMETNIŠKI PROGRAM.
  • Živahna glasba, ki je zbor naredila še bolj živahen.
Poleg vseh naštetih novosti je glavnino časa zasedel uradni del občnega zbora. Samega občnega zbora se je poleg velikega števila članov in članic udeležilo tudi veliko gostov.

Na koncu pa bi še čestital vsem prejemnikom priznanj in napredovanj.
slikeni
   

Gasilska REKREACIJA 5. 1. 2011 do 8. 6. 2011

Da bi gasilci ohranili svojo fizično pripravljenost, tudi v zimskih mesecih, smo v letošnjem letu uvedli "GASILSKO REKREACIJO". Čeprav smo ji nadeli tako ime je to rekreacija odprtega tipa in je dobrodošel prav vsak. Dobivamo se vsako sredo ob 18:00 in zdravo živimo vse do 20:00 ure. Glavna zelenjava pa je "ODBOJKA".
slikeni
   

SVEČANOST - Uradna predstavitev organizatorjev olimpijade 14. 1. 2011
-PREBUJANJE OLIMPIZMA-

Kočevje je v letošnjem letu gostitelj 18. mladinske gasilske olimpijade, ki bo potekala od 17.7. 2011 do 24. 7. 2011. Občina Kočevje je skupaj z Gasilsko zvezo Kočevje in Gasilsko zvezo Slovenija pripravila uradno predstavitev organizatorjev letošnje olimpijade. Svečane prireditve se je udeležila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, predsednik GZS Toni Koren, poveljnik GZS Matjaž Klarič, poveljnik civilne zaščite RS Miran Bogataj, direktor URSZR Boris Balant, glavni inšpektor Milivoj Dolščak in še nekateri vidnejši gosti. Pri svečani prireditvi so sodelovali tudi vsi prapori iz GZ Kočevje. Poleg praporščaka se je svečanosti udeležilo še 18 gasilk in gasilcev PGD Vas-Fara. Naše vozilo Mazda (GVGP-1) pa je bilo del scene.

ministrica
medo