DEJAVNOST - Raznos gasilskih koledarjev (Občina Kostel) December 2018

Tudi v letošnjem letu smo izdelali društveni koledar in ga konec meseca decembra razdelili po vseh gospodinjstvih v občini Kostel. Pri razdelitvi sodeluje od 14 do 20 gasilcev in gasilk, ki so razdeljeni v 7 skupin. Vsaka skupina razdeli koledarje v določenem delu občine.V letošnjem letu se je Upravni odbor društva odločil, da koledar oblikovno v celoti prenovimo.

DEJAVNOST - Izlet članic PGD Vas-Fara (Ljubljana) 7. 12. 2018

Kar nekaj let zapovrstjo, je GZ Kočevje je organizirala strokovno ekskurzijo, ki je bila namenjena vsem članicam v GZ Kočevje. Ker tega v tem letu ni bilo, so se naše članice odločile, da si jo organizirajo same. Odločile so se, da si bodo ogledale praznično okrašeno Ljubljano, popile kakšen kuhanček in večer zaključile z ogledom komedije Brade v CiTy Teatru BTC. Izleta se je udeležilo 10 naših članic.

VAJE - Priprave na Gasilski kviz (Vas) December 2018

V mesecu februarju (2019) bo potekal že 15. občinski kviz gasilske mladine. Tudi v naslednjem letu bo naše društvo organizator kviza. Ker smo v letošnjem letu vpisali 5 novih maladih gasilcev, so priprave na kviz stekle že v začetku meseca decembra. Zaradi velikega števila mladih gasilcev, smo jih bili primorani razdeliti v dve skupini. Tako po novem potekajo vaje v sredo in petek od 17. do 18. ure. Ob sredah vadijo mladinci, v petek pa pionirji in gasilci pripravniki. Vse skupaj redno trenira 21 mladih gasilcev. Z vajami bomo redno nadaljevali vse do 1. 7. 2019, ko si bomo vzeli poletni predah.

DELOVNA AKCIJA - Izgradnja novega parkirišča (Vas) Oktober - November 2018

Od Občine Kostel smo odkupili parcelo nasproti gasilskega doma, na kateri nameravamo zgraditi gasilski poligon za najrazličnejše treninge mladine, članov in članic. V letošnjem letu smo začeli s prvimi pripravljalnimi deli. Na začetku parcele bomo naredili večje asfaltno parkirišče, ki bo hkrati tudi vedbišče za mlade gasilce. Stvari so se odvijale nekako tako:

  • Odstranitev večjega kupa peska in skladovnice desk.
  • Odstranitev gornjega sloja zemlje in peska.
  • Postavitev jaška in cevi za odtekanje meteornih vod.
  • Nasutje parkirišča s peskom in njegova utrditev.
  • Predpriprava na asfaltiranje.
  • Asfaltiranje parkirišča.

DELOVNA AKCIJA - Čiščenje meteornih kanalov (Fara) 2. 11. 2018

Na koncu naselja Fara ob vsakem večjem nalivu pride do izbruha meteorne vode skuzi jašek. Vzrok za to naj bi bila zamašena cev, po kateri naj bi voda otekala naprej v kanal. Cestno podjetje je s strojem očistilo kanal, naša naloga pa je bila očistiti cev. Na delovni akciji je sodelovalo 10 gasilcev. Cev smo izpirali in čistili s pomočjo c-cevi na koncu katere je bila “podgana”, ki se je počasi prebijala po cevi navzgor.  Seveda je pri tem potrebovala kar nekaj pomoči močnih gasilskih rok. Vodo in pritisk je priskrbela AC 30/60, ki se je napajala z bližnjega hidranta. Vreme ni kazalo najbolje, vendar nas je dež pustil na miru skoraj do konca. Cev smo uspeli očistiti v dobrih 4 urah.

DEJAVNOST - Čiščenje ceste (Vas) 22. 10. 2018

Zaradi prevoza gnoja iz hleva na njive je bila cesta v naselju Vas vsa od zemlje in blata. Po pritožbi krajanov je lastnik gnoja zaprosil za pomoč pri čiščenju ceste. V delovni akciji je sodeloval 1 gasilec, ki je upravljal z AC 30/60. Lastnik je sam s pomočjo visokega tlaka očistil cesto.

SEKTORSKA VAJA - Člani (Pirče - HTT) 17. 10. 2018

Na sektorski vaji se vsako leto zberemo 4 bližnja društva: PGD Morava, PGD Osilnica, PGD Kočevska Reka in PGD Vas-Fara. Vaja poteka v okviru meseca požarne varnosti. Obdelali smo že kar nekaj lokacij, saj vsako leto vajo pripravi drugo društvo na drugi lokaciji. Vletošnjem letu je bilo za izvedbo vaje zadolženo naše društvo. Na pobudo vodstva podjetja HTT smo vajo pripravili okoli njihove tovarne v Pirčah.  Vodstvo podjetja je želelo, da v okviru vaje preizkusimo učinkovitost in uporabnost požarnega bazena, ki so ga zgradili zaradi neuporabnosti hidrantnega omrežja. Vajo je pripravil poveljnik PGD Vas-Fara, ki je bil tudi vodja intervencije. Vsi ostali z vajo niso bili seznanjeni in so navodila za delo dobili na samem kraju intervencije. Na sami vaji je sodelovalo 13 naših gasilcev z vsemi 4 vozili. Žal je sodelovanje na vaji odpovedala PGD Osilnica, zato smo samo vajo na kraju intervencije nekoliko spremenili. Po koncu vaje je sledil postroj in nagovor predstavikov GZ Kočevje. Članice pa so v prostorih PIK-a Kostel pripravile pogostitev za vse sodeloje gasilce, goste in opazovalce. Sponzor pogostitje je bilo prav tako podjetje HTT. Na vaji je sodelovalo 30 gasilcev s sedmimi vozili. Potek zamišljene vaje prikazuje spodnja taktična skica.

DEJAVNOST - Piknik (Nova sela) 13. 10. 2018

Že vrsto let PGD Vas-Fara za svoje člane, članice in mladino organizira dva piknika. Enega spomladi in drugega jeseni. Piknik se prične ob 14 uri. V letošnjem letu se nas je zbralo okoli 50. Najprej je sledilo obilno kosilo. Za kosilo smo si privoščili pečenega oddojka, ki ga je naša članica zadela na srečelovu ob praznovanju 40. obletnice PGD Klinja vas. Ko smo si napolnili trebuščke, smo se posvetili različnim dejavnostim: odbojki, balinanju, pikadu, sprehodu ali posedanju ob dobri kaplici. Med dejavnostmi pa smo pridno polnili trebuščke z jedačo in pijačo.

VAJA GZ - Članice (Predgrad) 12. 10. 2018

Vsako leto v mesecu oktobru članice GZ Kočevje v okviru meseca požarne varnosti pripravijo skupno vajo. Letos je vaja potekala v Predgradu v sodelovanju s PGD Predgrad. Zborno mesto je bilo pred gasilskim domom v Predgradu. Članice so si najprej ogledale dom, nato pa so dobile le nekaj osnovnih napotkov o poteku vaje. Na vaji je sodelovalo 9 naših članic z dvema voziloma (PV-1, GVM). Ob 17:50 so se oglasili pozivniki. Gorela je lesena baraka poleg združnega doma. Članice so se z lučkami odpeljale do kraja intervencije, kjer je vodja intervencije razdelila delo. Naše članice so izvala črpanje vode s pomočjo MB 6/6 iz velike “šterne” in zagotavljale dva napada. Poleg tega so napajale tudi notranji napad, ki so ga izvajale članice PGD Dolga vas. Vaja je trajala okoli 1 ure. Ko je bilo orodje pospravljeno, je sledil postroj vseh članic in kratki nagovori vodstva GZ Kočevje. Sledil je ogled raztave v zadružnem domu in pogostitev z odlično domačo glasbo. Vajo smo si ogledali tudi trije člani društva in jo ovekovečili s fotoaparati.

SVEČANOST - Proslava ob 110. letnici PGD Šalka vas (Kočevje) 6. 10. 2018

Svečanosti ob 110. obletnici PGD Šalka vas, ki je potekala v športni dvorani v Kočevju smo odeležil s 5 gasilci in gasilkami in praporom.

SVEČANOST - Slavnostna seja PGD Šalka vas (Šalka vas) 2. 10. 2018

V sklopu 110. obletnice PGD Šalka vas je v prostorih PGD Šalka vas potekala slavnostna seja. Na seji so bile društvom vročene priložnostne zahvale. Dogodka sta se udeležila predsednik in poveljnik PGD Vas-Fara.

TEKMOVANJE - Državno tekmovanje za Memorial Matevža Haceta (Gornja Radgona) 22. 9. 2018

Tekmovanje je prišlo še prehitro. Ob 6 uri zjutraj nas je pred gasilskim domom čakal avtobus. Na avtobus smo naložili vso potrebno opremo, se posedli in odpeljali proti Gornji Radgoni. Na avtobusu nas je bilo 21 gasilcev. Dva pa sta se odpeljala s svojim avtom. Najprej smo se ustavili v Livoldu, kjer smo naložili polno škatlo sendvičev in kar nekaj platojev pijače. Pot smo nadaljevali proti Ljubljani in nato po avtocesti do gornje Radgone. V mes smo se ustavili na Turjaku kjer smo pomalicali sendviče in nato še na Trojanah, kjer smo se posladkali s krofi. ko smo prispeli v Gornjo Radgono smo se odpravili do tekmovališča kjer smo smo si ogledali nekaj nastopov mladinskih ekip. Sami smo se morali po časovnici pri komisiji A zglasiti ob 12:20 uri. Ker smo imeli še nekaj časa, smo si pred nastopom ogledali tudi sejem SOBRA. Nato smo odšli do avtobusa, si nadeli oznake, vzeli orodje in se odpravili do komisije A. Pregled je potekal hitro in brez zapletov. Kurir nas je odpeljal do naše tekmovalne proge. Najprej je bila na vrsti Mokra vaja s hidrantom, nato Vaja razvrščanja in na koncu Teoretično testiranje. Na tekmovanju se je poznala naša neizkušenost in trema, saj smo naredili kar nekaj napak, ki jih na vajah nismo nikoli. Po nastopu smo opremo ponovno odnesli na avtobus in se odpravili na kosilo. Na izbiro smo imeli čevapčiče, pleskavice, zrezke in hot dog. Čakalna vrsta pa je bila ogromna. Po kosilu smo sklenili, da ne bomo čakali razglasitve. Zato smo se posedli na avtobus in odpeljali proti domu. Ponovno smo se ustavili na Trojanah in posladkali s krofi. Domov smo prispeli okoli 18 ure. Naslednji dan smo izvedeli, kam nas je uvrstila velika količina kazenskih točk. Zasedli smo 47. mesto od 53. ekip, kolikor jih je tekmovalo v kategoriji Mladincev.

SVEČANOST - Proslava ob 120. letnici PGD Mozelj (Mozelj) 25. 8. 2018

Svečanosti ob 120. obletnici PGD Mozelj, ki je potekala pri šoli Mozlju smo odeležil z 2 gasilcema in praporom.

VAJE - Vaje mladincev za državno tekmovanje (Petrina) Avgust - September 2018

Počitnice so minile zelo hitro. Tako smo 22. 8. pričeli s pospešenimi vajami, na dravno tekmovanje, ki bo 22. 9. 2018 v Gornji Radgoni. Dogovorili smo se, da bomo vadili dvakrat na teden (sreda, petek) od 17. do 19. ure. Poleg domačih mentorjev, nas je na vajah obiskala tudi Metka Malnar, ki nam je pomagala s svojimi nasveti in izkušnjami. Vsi tekmovalci in rezerve so pridno vadili in le redko manjkali. Tudi na tem tekmovanju morajo tekmovalci nastopiti v delovnih oblekah. Zaradi tega smo ponovno naročili krojača iz Krojaštva Rožman, da nas pride pomerit. Krojač se je odzval vabilu in se v domu oglasil 4. 7. 2018. Dogovorili smo se, da obleke dostavi do 10. 8. 2018. Tako so lahko mladinci pričeli trenirali v delovnih oblekah in se privajati na njih. Poleg oblek smo nabavili tudi lažje tekmovalne C-cevi, ki pa se na koncu niso izkazale kot najboljša odločitev.

SVEČANOST - Proslava ob 70. letnici PGD Lik Kočevje (Kočevje - jezero) 25. 8. 2018

Svečanosti ob 70. obletnici PGD LIK Kočevje, ki je potekala v prostorih turističnega kompleksa Jezero (Kozolec) smo se odeležil s 3 gasilci in praporom.

REDARSKA SLUŽBA - Tamburanje va Kostele (Fara) 14, - 15. 8. 2018

V času trajanja Tamburanja va Kostele smo domači gasilci zadolženi za požarno stražo, usmerjanje prometa, usmeranje obiskovalcev, red na parkiriščih in požarno preventivo. Delovali smo v treh skupinah, ki so se med seboj menjavale. Vsaka skupina je bila dežurna 7 ur. V dveh skupinah je sodelovalo po 5 gasilcev, v eni pa 8 gasilcev. Na prizorišču je bilo v celotnem času trajanja Tamburanja prisotno vozilo GVGP-1. Skupaj je pri vseh delih sodelovalo 18 gasilcev. Izgredov, nesreč in kakršne koli požarne nevarnosti ni bilo.

DELOVNA AKCIJA - Prevoz pitne vode (Občina Kostel) Julij - Avgust 2018

V občini Kostel je še vedno nekaj vasi, ki so brez vodovoda in njihovi prebivalci za oskrbo z vodo uporabljajo “šterne”. V poletnih mesecih ali dalših časovnih obdobjih brez dežja pa se “šterne” velikokrat hitro izpraznijo. V tem primeru nas ljudje kontaktirajo in mi jim v najkrajšem možnem času pripeljemo svežo hladnoi vodo. Seveda je prevoz za prebivalce občine Kostel popolnama brezplačen. Vodo največkrat vozimo v naselja Stružnica, Puc, Drežnik in Štejer.  Velikokrat pa vodo odpeljemo tudi tabornikom, ki v naši občini taborijo na več koncih. Pri prevozih največkrat sodelujeta 2 gasilca in AC 30/60.

INTERVENCIJA - Tehnična in druga pomoč (Mavrc) 27. 7. 2018

Kratek naziv: Helikopterski prevoz poškodovanega motorista
Aktiviranje: 18:45
Zaključek intervencije: 19:00
Sodelovalo: 15 gasilcev PGD Vas-Fara + 2 vozila (GVGP1, GVM s priklopnikom)
Opis poteka intervencije: Ob 18:45 smo bili s strani ReCO Ljubljana obveščeni, da je v kraju Mavrc potrebno zavarovanje kraja zardi prihoda helikopterja zaradi nesreče motorista. Ob 18:52 smo izvozili z dvema voziloma. Ob 18:58 je sledil preklic intervencije. V tem času do kraja nesreče nismo prišli.

DRUŽENJE - 7. pohod gasilk GZ Kočevje (Kočevska Reka - Morava) 7. 7. 2018

Že sedem let zapovrstjo poteka pohod gasilk v spomin na gasilsko mladinsko oli mpijado. V letošnjem letu je bilo zborno mesto pred cerkvijo v Kočevski reki. Sledil je sprehod po Orlovi poti. Orlova pot je označena z markacijami v obliki orlove glave in nas vodi po širši okolici Reškega jezera. Pohod se je nadaljeval z ogledom turističnega kompleksa Ranch Marina v Kočah pri Kočevski reki. Članice so si gledale turistično kmetijo, knjišnico, treninge konj in pokriti hipodrom. Po ogledu kompleksa je sledil piknik z zabavnimi šporno gasilskimi igrami. Piknik in igre so potekale na športnem igrišču v Moravi v sodelovanju s PGD Morava. Vsaka članica, ki se je udeležila pohoda si je prislužila spominsko majico. Iz našega društva so se pohoda udeležile tri članice (Ana, Petra, Zaja).

DEJAVNOST - Obisk krojača (Vas) 4. 7. 2018

Desetina mladincev, ki se je uvrstila na državno tekmovanje potrebuje za svoj nastop delovne obleke.  Že vrsto let sodelujemo s Krojaštvo Rožman. Tako nas je tudi tokrat obiskal njihov krojač, da bi natančno pobral vse mere.  Poleg 7 mladincev se je v domu oglasilo tudi 11 članov in članic z najrazličnejšimi težavami povezanimi z delovno obleko ali uniformo. Vse težave in mere so bile uspešno zabeležene. Ker je čas dopustov smo se s krojačem dogovorili, da se ne mudi in naj obleke dostavi šele avgusta, ko jih bomo potrebovali.

INTERVENCIJA - Reševanje poškodovanih oseb (Nova sela) 3. 7. 2018

Kratek naziv: Poškodovan otrok v gozdu
Aktiviranje: 10:07
Zaključek intervencije: 11:30
Sodelovalo:
6 gasilcev PGD Vas-Fara + 2 vozila (GVGP1, GVM s priklopnikom)
8 gasilcev PGD Kočevje + 1 vozilo (HTRV1)
Opis poteka intervencije: S strani ReCO Ljubljana smo bili obveščeni, da je v gozdu na otroka padlo drevo in NMP potrebuje pomoč. Na pomoč smo se odzvali gasilci PGD VAS-FARA in gasilci PGD Kočevje. Ko smo prišli na kraj nesreče, smo ugotovili, da je NMP že tam in so odstranili drevo z otroka. Pomagali smo jim dvigniti otroka na nosila in prenesti do jase, kjer smo počakali na helikopterski prevoz do kliničnega centra. Gasilci PGD Kočevje so usmerjali pristanek helikopterja, mi pa smo zavarovali okolico. Ponesrečenca smo prenesli do helikopterja in se vrnili v dom.

GALERIJA SLIK

REDARSKA SLUŽBA - Praznik Občine Kostel (Pertrina - Kostel) 22. 6. 2018

V okviru letošnjega občinskega praznika je potekala otvoritev prenovljenega gradu Kostel. Gasilci smo z redarsko službo in požarno stražo sodelovali pri otvoritvi gradu in sami proslavi, ki je potekala v PIK-u Kostel. Ekipa 4 gasilcev je najprej sodelovala pri usmerjanju prometa in parkiranju ob otvoritvi gradu. Dva gasilca sta kot požarna straža ostala z vozilom GVGP-1 vse do konca priredive pod gradom. Dva pa sva odšla do PIK-a Kostel kjer je potekala proslava ob občinskem prazniku. Spotoma se nama je pridružilo še 5 gasilcev. Razdelili smo se v dve skupini in pokrili dva parkirišča. Gneča je bila velika saj je večina ljudi iz gradu prišla hkrati tudi na proslavo. Kot redarji in požarna straža je sodelovalo 9 gasilcev z dvema voziloma.

SVEČANOST - Proslava ob 40. letnici PGD Klinja vas (Klinja vas) 16. 6. 2018

Svečanosti ob 40. obletnici PGD Klinja vas, ki je potekala na športnem igrišču v Klinja vas smo odeležil s 7 gasilci in gasilkami in praporom.

REDARSKA SLUŽBA - Spominska slovesnost (Petrina) 16. 6. 2018

Občinska organizacija Zveze združen borcev za vrednote NOB Kostel vsako leto pripravi proslavo ob različnih obletnicah. V letošnjem letu je potekala proslava ob 70-letnici Zveze združenj borcev Slovenije in 75-letnici pohoda 18. divizije. Proslava poteka v prostorih PIK-a Kostel. Kot vsako letu so nas tudi letos zaprosili za pomoč pri urejanju prometa, redarjenju in požarni straži. Poskrbeti je bilo potrebno za tri parkirišča in samo bližnjo okilico prireditve. Sodelovalo je 6 gasilcev z dvema voziloma.

VAJE - Vaje mladincev za državno tekmovanje (Petrina) Junij 2018

Konec meseca septembra bo potekalo državno tekmovanje za Memorial Matevža Haceta. Ker je od regijskega tekmovanja minilo že 8 mesecev je potrebno obnoviti znanje, postopke in naloge. Zato smo se odločili, da bo desetina vadila cel junij, nato bo sledil počitniški premor in nadaljevanje vaj v sredini avgusta. Vse vaje in priprave opravljamo na parkirišču za Podjetniškim inkubatorjem Kostel. Mladinska ekipa tako vadi teorijo (Vprašanja izbirnega tipa), razvrščanje (korakanje) in mokro vajo s hidrantom. Na vajah jih spodbujamo, opazujemo in popravljamo 4 mentorji. Poleg tekmovalne desetine vadijo tudi tri rezervni tekmovalci.

TEKMOVANJE - 10. regijska orientacija gasilske mladine (Zdenska vas) 2. 6. 2018

Regijska orientacija je v letošnjem letu potekala po gozdovih in poljih za naseljem Zdenska vas. Tekmovanja smo se udeležili z ekipo mladink. Na tekmovanju sva ekipo spremljala mentorja Mirko in Aleš. Vse ekipe GZ Kočevje smo na tekmovanje odšle skupaj z avtobusom. Naša ekipa je dobila številko 47, kar je pomenilo, da bomo štartali med zadnimi ekipami. Pred štartom smo pri gasilskem domu izvedli vajo z vedrovko, ki nam je odlično uspela. Nato smo se odpravili na štart, ki je bil oddaljen okoli 600 metrov. Štart je bil na vrhu hribčka v bližini cerkvice. Pogled na okolico je razkrival, da bo proga precej hribovita in bo treba premagati kar nekaj klancev. Tekmovalke so uspešno našle vse kontrolne točke in opravile vse naloge.  Na progi je našo ekipo dosegla informacija, da je v bližini medved. Zaradi tega so se vrnile nazaj na kontrolno točko in nadaljevale, ko so lovci potrdili, da medveda ni nikjer. Žal so zaradi tega dogodka izgubile kar nekaj časa. Domov smo odšli z avtobusom, skupaj z vsemi ostalimi ekipami, ki so zastopale GZ Kočevje. Med vračanjem domov smo se vse ekipe ustavile v piceriji Rozamunda na Turjaku in si privoščile slastno pico in pijačo. Ekipi še enkrat čestitamo.

Dosegli smo naslednje rezultate:

MLADINKE
6. mesto: PGD VAS-FARA  (Zaja, Kaja, Lucija)

DEJAVNOST - Piknik (Nova sela) 26. 5. 2018

Že vrsto let PGD Vas-Fara za svoje člane, članice in mladino konec meseca maja organizira piknik. Piknik se prične ob 14 uri. V letošnjem letu se nas je zbralo okoli 40. Najprej je sledilo obilno kosilo. Ko smo si napolnili trebuščke, smo se podali na sprehod do bližnjega pretvornika in si ogledali večji del doline. Po vrnitvi smo se posvetili različnim dejavnostim: odbojki, balinanju, pikadu ali posedanju. Med dejavnostmi pa smo pridno polnili trebuščke z jedačo in pijačo. Ko se je spustila noč, smo pospravili vse kar smo razmetali in nasmetili, popili kar je še ostalo in se odpravili domov.

TEKMOVANJE - 9. občinska orientacija gasilske mladine (Šalka vas) 20. 5. 2018

Letošnja gasilska orientacija je potekala v ozadju kraja Šalka vas v organizaciji domačega društva PGD Šalka vas in Mladinske komisije pri GZ Kočevje. Tekmovanja smo se udeležili s 5 ekipami. Za prevoz mladih gasilcev smo potrebovali dva kombija, saj je sodelovalo kar 15 otrok in njihovi mentorji. Na tekmovanju je sodelovalo 26 ekip, ki so tekmovale v 6 različnih kategorijah (Pionirji – Pionirke, Mladinci – Mladinke, Pripravniki – Pripravnice). Pred štartom so morale pionirske in mladinske ekipe opraviti Vajo z vedrovko, pripravniki pa vajo Priprava orodja. Ekipe so na štartu dobile karto z označenimi kontrolnimi točkami. Na kontrolnih točki je vsaka ekipa morala opraviti določeno nalogo. Pionirske ekipe je na progi spremljal tudi mentor. Vsi tekmovalci uspešno opravili s progo.
Na tekmovanju smo ekipe spremljali: Mirko, Petra, Miha, Aleš, Simon in Žiga. Poleg spremstva smo trije mentorji sodelovali tudi kot sodniki (Žiga, Simon, Aleš).

Dosegli smo naslednje rezultate:

PIONIRKE
3. mesto: PGD VAS-FARA (Tjaša, Ajda, Viktorija)

PIONIRJI
3. mesto: PGD VAS-FARA (Tit, Mihael, Žan)

MLADINCI
3. mesto: PGD VAS-FARA 1 (Žiga, Matej, Jure)
4. mesto: PGD VAS-FARA 2 (Val, Filip, Jan)

MLADINKE
1. mesto: PGD VAS-FARA (Kaja, Zaja, Lucija)

Ekipe, ki so zasedle prvi dve mesti se uvrstijo na regijsko tekmovanje, ki bo 2. 6. 2018 v Zdenski vasi. Na regijskem tekmovanju bomo nastopili z ekipo mladink. VSEM EKIPAM ČESTITAMO!
Čeprav so tekmovalci med čakanjem na tek ali razglasitev polnili svoje želočke s čevapčiči in pleskavicami smo po zaključenem tekmovanju odšli na pico v picerijo Gaj.

DOGODEK - Okvara visokotlačne črpalke (Cerklje na Gorenskem) 11. 5. 2018

Pri intervenciji v Slavsekm lazu je prišlo do okvare visokotlačne črpalke na vozilu GVGP-1. Tako smo 20. 3. 2018 črpalko, ki je na vozilu Mazda (GVGP-1) odpeljali na servis. Odpeljali smo se z dvema voziloma saj je vozilo Mazda ostalo na servisu. Popravilo je bilo zahtevno in je zaradi pomanjkanja rezervnih delov trajalo skoraj dva meseca. Na srečo se je vse skupaj srečno zaključilo in črpalko smo popravljeno in delujočo pripeljali domov. Pri prevažanju sem in tja so sodelovali 4 gasilci.

SVEČANOST - Florjanova maša (Hrvatsko) 6. 5. 2018

V naselju Hrvatsko nedaleč stran od Osilnice v Republiki Hrvaški stoji cerkev Svetega Florjanja. DVD Plešce so nas v letošnjem letu povabili na svečano mašo. Pozivu smo se odzvali. Svete maše se je udeležilo 7 gasilk in gasilcev. Po maši je sledilo družabno srečanje z manjšo pogostitvijo.

SVEČANOST - 5. Florjanova maša (Fara) 6. 5. 2018

V nedeljo, 6. maja, smo se pred cerkvijo Marije Vnebovzete pri Fari, zbrali gasilci in gasilke PGD Vas-Fara. Od tu smo v povorki s praporom vstopili v cerkev, kjer je bila maša za žive in mrtve gasilce. Sveto mašo je daroval domači župnik Andrej Pažur. Sedaj že tradicionalne Florjanove maše se vsako leto udeleži okoli 20 uniformiranih gasilcev in gasilk. Po maši smo se vsi navzoči posladkali z dobrotami, ki so jih pripravile naše gasilke.

SVEČANOST - Proslava ob 140. letnici PGD Kočevje (Kočevje) 5. 5. 2018

Svečanosti ob 140. obletnici PGD Kočevje, ki je potekala v športni dvorani v Kočevju smo odeležil s 6 gasilci in praporom.

SVEČANOST - Slavnostna seja PGD Kočevje (Kočevje) 3. 5. 2018

V sklopu 140. obletnice PGD Kočevje je v četrtek 3.5. 2018 ob 19.00 uri v Kočevju v Turističnem kompleksu Jezero (Kozolec) potekala slavnostna seja PGD Kočevje. Na seji so bile društvom vročene priložnostne zahvale. Dogodka se je udeležil predsednik PGD Vas-Fara Matija Zdravič, ki je tudi sprejel priložnostno zahvalo.

POŽARNA STRAŽA - Kresovanje (Fara) 30. 4. 2018

Kot vsako leto smo tudi letos izvajali požarno stražo na kresovanju v Fari. Požarno stražo so izvajali 4 gasilci operativci s pomočjo AC 30/60. Zaradi velikega plamena je zagorelo bližnje drevo. Ogenj je ugasnil v nekaj minutah, zato posredovanje ni bilo potrebno.

DELOVNA AKCIJA - Pranje delovnih strojev (Stružnica) 26. 4. 2018

Na prošnjo gozdnih delavcem smo 3 gasilci odšli z AC 30/60 na Stružnico, kjer smo s pomočjo visokega tlaka očistili traktorje in ostalo gozdno mehanizacijo, ki je bila polna blata. Pranje je bilo zahtevno in je trajalo dobre 3 ure.

IZOBRAŽEVANJE - Tečaj za prve posredovalce (Vas) 22. 3. 2018

V četrtek smo v prostorih gasilskega doma izvedli 4 urni tečaj za prve posredovalce. Tečaja se je udeležilo 14 članov društva. Tečaj je bil sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Tečaj sta vodila: Primož Velikonja, dipl.zn., ERC ALS, EPALS inštruktor in Nuša Baković, dr. med. specializantka druž.med. Večji del tečaja je bil povdarek na praktičnem usposabljanju in sicer na: prepoznavanju srčnega zastoja, izvajanju temeljnih postopkov oživljanja in uporabi polavtomatskega defibrilatorja. Na koncu pa smo se razdelili v tri skupine, kjer se je vsaka skupina preizkusila v namišljeni situaciji. Naše naloge so bile: pomoč udeležencu v prometni nesreči, pomoč nosečnici in pomoč pri nesreči z raftom. Vse preizkuse smo uspešno opravili. To je bil že drugi takšen tečaj, tako, da je sedaj že večina članov usposobljenih, da priskoči ostalim krajanom na pomoč. V prihodnje načrtujemo še eno izvedbo tečaja. Seveda tudi druga društva ne spijo in organizirajo in pripravljajo podobne tečaje, z namenom, da bi bilo čim več občanov občine Kostel seznajeno s temeljnimi postopki oživljanja in uporabo AED.

TEKMOVANJE - 17. državni kviz gasilske mladine (Trbovlje) 17. 3. 2018

Ob 6:00 smo se z avtobusom odpravili proti Trbovljan. Že na vse zgodaj je bilo odlično vzdušje. Da ne bomo cel dan preživeli na sendvičih, smo se ustavili na Trojanah in se posladkali s slastnimi krofi. V Trbovlje smo prispeli ob 9 uri. Najprej smo opravili prijavo pri komisiji A, nato pa zasedli prvo vrsto na tribuni. Ob 10 uri je bil postroj ekip in uradni pričetek tekmovanja. Mladinci so pričeli s teoretičnim delom. Celoten teoretični del je trajal okoli 45 minut. Nato smo se vrnili na tribune in čakali na nastop na praktičnih vajah. Naša ekipa je bila na vrsti 17-najsta. Tako smo imeli okoli ene ure časa, da smo spremljali ostale ekipe. Sproti smo na internetu spremljali rezultate teoretičnega dela. Na prvem testu je ekipa dosegla 9/10 točk, na drugem 9/10 točk, na tretjem 23/25 točk in na četrtem 45/45 točk, kar nas je uvrstilo med najboljših 8 ekip. V kategoriji je nastopalo 39 ekip. Kmalu je prišel čas za nastop na praktičnem delu. Čeprav obe vaji skupaj trajata manj kot 40 sekund, se nam je zdelo kot cela večnost. Vedeli smo, da smo hitri, le kazenske točke so nas malce skrbele. Na sreču ali pa tudi ne, si nismo prislužili nobene. Preostalo nam je le še čakanje in spremljanje časov preostalih ekip. Otroci so veselo preračunavali čase in računali katero mesto bi lahko osvojili. Jan, ki je najbolj vneto računal je ugotovil, da bi lahko bili med prvimi tremi. Seveda ga nismo vzeli resno. Ob 14:30 se pričela razglasitev rezultatov. Začeli so z 39 mestom. Napetost je rasla. Ko je napovedovalec prišel do 5. mesta smo samo upali, da ne bomo 4. In res nismo bili. Navdušenje je bilo nepopisno. Osvojili smo pokal. Samo kateri? Ime PGD VAS-FARA se je zaslišalo na 2. mestu. Veselo smo zavriskali in odšli na oder. Postali smo državni podprvaki. Veselili smo se vsi: tekmovalci, mentorji in spremljevalci. Bili smo tako navdušeni, da se nismo niti zavedali kdaj je bilo vsega konec. Poskakali smo na avtobus in se odpeljali proti domu. Seveda brez obilnega poznega kosila ni šlo. Domov smo prispeli okoli 19:30 ure. Celotni vtisi pa bodo verjetno prišli še za nami. PONOVNE ČESTITKE PRAV VSEM SODELUJOČIM, ŠE POSEBEJ PA EKIPI: TITU, KAJI in ZAJI. (Filme naših nastopov in podelitve si lahko ogledate na naši Facebook strani, slike pa v galeriji.)

DOGODEK - Nove delovne obleke (Vas) 14. 3. 2018

Mladinska ekipa, ki se je uvrstila na državni kviz mora na kvizu nastopiti v delovnih oblekah. V ta namen nas je 7. 3. 2018 obiskal krojač Krojaštva Rozman, ki je vse tri mladince pomeril. Obljubil je, da bo obleke izdelal in dostavil v enem tednu. Krojač je držal obljubo in danes pripeljal obleke, ki so mladincem stale kot ulite.

INTERVENCIJA - Poplavljanje industrijskih prostorov (Petrina) 11. 3. 2018

Kratek naziv: Poškodba strehe zaradi težkega snega in zamakanje prostorov
Aktiviranje: 11:00
Zaključek intervencije: 15:00
Sodelovalo: 7 gasilcev + vozilo (GVM s priklopnikom)
Opis poteka intervencije: S strani zaposlenih v podjetju smo bili obveščeni, da v prostorih podjetniškega inkubatorja zamaka voda. Ko smo prišli na kraj dogodka smo ugotovili, da se je zaradi teže snega porušila konstrukcija, ki jedržala električne panele. Ta je pritisnila na strešno kritino, ki je počila in voda je pričela teči v obratovalne prostore podjetja. Zaradi tega se je z vodo prepojila izolacija in gibs plošče, ki so odpadle na tla. Prekrivanje strehe zaradi velike nevarnosti ni bila mogoča. Zato smo vse stroje in celoten inventar prekrili s polivinilom in izklopili elektriko. Zaradi nizkega nivoja vode po tleh, črpanje ni bilo mogoče.

SVEČANOST - Občni zbor DVD Plašci (Plešci) 10. 3. 2018

V soboto je v večnamenski dvorani v Plešcih potekal Občni zbor DVD Plešci. Občnega zbora so se udeležili trije naši člani.

Podelitev priznanj CIVILNE ZAŠČITE (Videm) 6. 3. 2018

V torek 6. 3. smo se odpeljali v Videm, kjer je potekala regijska prireditev ob podelitvi priznanj, ki jih podeljuje Civilna zaščita najbolj zaslužnim na področju zaščite in reševanja v preteklem letu. V letu 2017 se je na tem področju najbolj izkazal Alojz Klobučar. Za svoj prispevek na področju zaščite in reševanja je prijel SREBRNI ZNAK CIVILNE ZAŠČITE. DOBITNIKU ISKRENO ČESTITAMO!

INTERVENCIJA - Požar nestanovanjskega objekta (Slavski Laz) 5. 3. 2018

Kratek naziv: Ponovno se kadi na požarišču
Aktiviranje: 8:24
Zaključek intervencije: 10:37
Sodelovalo: 5 gasilcev + vozilo (GVGP-1)
Opis poteka intervencije: Iz ReCO Ljubljana smo bili obveščeni, da se je na požarišču ponovno pojavil dim. Odšli smo na mesto požarišča, perkopali požarišče, odstranili večje grede in požarišče ponovno zalili z vodo. Ko ni bilo več vidnega dima, smo se vrnili v dom.

INTERVENCIJA - Požar nestanovanjskega objekta (Slavski Laz) 5. 3. 2018

Kratek naziv: Gori skedenj
Aktiviranje: 1:34
Zaključek intervencije: 4:42
Sodelovalo:
14 gasilcev PGD Vas-Fara + 4 vozila (GVGP-1, AC 30/60, PV-1, GVM-1 + priklopnik)
11 gasilcev PGD Kočevje + 3 vozila (GVC 16/25, GVC 24/50, AC 24/70)
Opis poteka intervencije: Iz ReCo Ljubljana smo bili obveščeni, da v naselju Slavski Laz gori skedenj in so ogroženi sosednji objekti. Še pred izvozom smo zaprosili za pomoč PGD Kočevje. Ko smo prišli na kraj dogodka smo ugotovili, da gorita skedenj in drvarnica. Ogrožena pa sta dva sosednja kmetijska objekta. Skedenj in drvarnica sta v času prihoda že skoraj pogorela, zato smo se osredotočili na zaščito sosednjih objektov. Objekta smo ščitili dokler se konstrukcija skenja ni podrla. Po podrtju konstrukcije smo celotno požarišče pogasili in pregledali. Prav tako smo pregledali sosednja objekta. Ker ni bilo lastnikov smo odstranili ključavnice zaradi notranjega pregleda. Ker v blizini ni bilo vodnega vira, nam je PGD Kočevje s tremi cisternami dovažalo vodo. Njihova pomoč pri samem gašenju ni bila potrebna. Celotno požarišče in sosednje stavbe smo pregledali s termo kamero. Ko ni bilo več vidnih žarišč smo pospravili opremo in se vrnili v dom. Na požarišču je ostala policija.

TEKMOVANJE - 13. regijski kviz gasilske mladine (Žalna) 3. 3. 2018

Na 13. regijskem kvizu, ki je potekal v Žalni (Okoli 5 km stran od Grosuplja.) smo sodelovali s 4 ekipami. Tekmovanje je gostila tamkajšna Podružnična šola Žalna. Na tekmovanju je sodelovala ekipa pionirjev in tri ekipe mladincev. V obeh kategorijah je sodelovalo po 12 ekip iz 4 različnih gasilskih zvez (Kočevje, Dobrepolje, Ivančna Gorica, Grosuplje). Na tekmovanju smo ekipi spremljali: Ana, Simon, Petra in Aleš. Kot vsako leto, smo tudi letos vse ekipe, ki smo zastopale GZ Kočevje, na tekmovanje odše skupaj z avtobusom. Vrnili smo se z kar nekaj kolanjami in pokali. Od dvetih pokalov (3 kategorije) je GZ Kočevje osvojilo 5 pokalov. Skupaj smo zasedli tri tretja mesta in dve drugi mesti. Neše ekipe pa so zasedle naslednja mesta:

PIONIRJI
4. mesto: PGD VAS-FARA (Viktorija, Ajda, Tjaša)

MLADINCI
2. mesto: PGD VAS-FARA (Kaja, Zaja, Tit)
3. mesto: PGD VAS-FARA (Lucija, Filip, Jan)
7. mesto: PGD VAS-FARA (Matej, Jure, Žiga)

Ekipa, ki je zaseda drugo mesto se je uvrstila na državno tekmovanje, ki bo 17. 3. 2018 v Trbovljah na OŠ Trbovlje. Na državnem tekmovanju bomo tako nastopili z ekipo mladincev.

ČESTITAMO PRAV VSEM EKIPAM, KI SO POKAZALE VELIKO ZNANJA IN SPRETNOSTI

INTERVENCIJA - Dimniški požar (Vrh) 26. 2. 2018

Kratek naziv: Dimniški požar
Aktiviranje: 8:32
Zaključek intervencije: 9:59
Sodelovalo: 4 gasilci + vozilo (GVGP-1)
Opis poteka intervencije: Gasilci smo izvajali požarno stražo, med tem, ko je dimnikar pregledal in natančno očistil dimnik. Saje v dimniku so do prihoda dimnikarja in gasilcev že dogorele.

TEKMOVANJE - 14. občinski kviz gasilske mladine (Fara) 24. 2. 2018

Na 14. občinskem kvizu smo sodelovali s 5 ekipami: 2 ekipama pionirjev in 3 ekipami mladincev. V kategoriji pionirjev je sodelovale 8 ekip in v kategoriji mladincev 6 ekip. Na tekmovanju so ekipe spremljali mentorji: Ana, Mirko, Petra, Simon in Aleš. Ker je organizacija kviza potekal v sodelovanju s PGD Vas-Fara je na tekmovanju sodelovala tudi podporna ekipa, katere člani so opravljali najrazličnejša dela. Ekipa je bila sestavljena iz 7 gasilcev (Miha, Andreja, Monika, Jan, Toni, Martina, Bojana), katerim se ob tej priložnosti zahvaljujem za vrhunsko opravljeno delo.

Dosegli smo naslednje rezultate:

PIONIRJI
1. mesto: PGD VAS-FARA (Tjaša, Ajda, Viktorija)
5. mesto: PGD VAS-FARA (Tit, Mihael, Žan)

MLADINCI
1. mesto: PGD VAS-FARA 1 (Jan, Val, Filip)
2. mesto: PGD VAS-FARA 1 (Lucija, Zaja, Kaja)
3. mesto: PGD VAS-FARA 2 (Žiga, Jure, Matej)

Ekipe, ki so zasedle prva tri mesta se uvrstijo na regijsko tekmovanje, ki bo 3. 3. 2018 v Žalni. Na regijskem tekmovanju bomo nastopili s štirimi ekipami. ČESTITAMO!

Poleg vseh omenjenih se zahvaljujemo tudi vodstvu šole, ki nam je tekmovanje omogočilo in snežilkama (Božici in Tončki), ki sta za nami vse lepo počistili.

DOGODEK - Priprava tekmovališča za kviz (Fara) 23. 2. 2018

V letošnjem letu bo potekal že 14. kviz gasilske mladine, ki ga pripravlja Mladinska komisija pri GZ Kočevje. Kviz se bo izvajal na OŠ Fara v sodelovanju s PGD Vas-Fara. Kviz je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Tako je bilo potrebno pripraviti prostor za izvajanje teoretičnega dela, prostor za izvajanje praktičnih vaj in prostore, kjer so se zadrževali mladi gasilci. Za pripravo vsega tega je bila zadolžena ekipa 8 gasilcev (Mirko, Aleš, Ana, Andreja, Simon, Miha, Toni, Lojz) iz PGD Vas-Fara, ki je svoje delo opravila v dobrih treh urah. Kaj vse smo postorili? Pripeljali vso opremo iz gasilskega doma, zarisali 5 poligonov, postavili opremo, obesili zastave, pometli dvorano, na vrata učilnic prilepili obvestila, pripravili mize za sodnike, pripravili mize za komisijo A, v jedilnici pripravili mize za pisanje testov … Vsem članom ekipe se ob tej priložnosti zahvaljujem za ves njihov trud pri pripravi tekmovališča.

INTERVENCIJA - Piska deterktor CO (Gotenc) 18. 2. 2018

Kratek naziv: Piska detektor za CO
Aktiviranje: 7:35
Zaključek intervencije: 8:45
Sodelovalo: 3 gasilci + 1 vozilo (GVGP-1)
Opis poteka intervencije: Iz ReCO Ljubljana smo dobili obvestilo, da v hiši piska detektor za CO. Ob prihodu smo pregledali prostor in detektor ter ugotovili, da detektor javlja skorajšnje izpraznenje baterij. Na željo lastnice smo baterije odstranili. Za njihovo zamenjavo bo poskrbela sama. Prezračevanje prostora ni bilo potrebno saj je za to poskrbela že sama po naročilu ReCO.

OBČNI ZBOR (Petrina) 17. 2. 2018

V letošnjem letu je Občni zbor potekal v stavbi Podjetniškega inkubatorja Kostel v Lisička baru. Občnega zbora se je udeležila večina aktivnih članov in povabljeni gosti: županja Lilijana Butina, svetniki Občine Kostel, predstavniki GZ Kočevje, predstavniki prijateljskih in sosednjih PGD, predstavniki DVD iz sosednje Hrvaške, predstavniki društev, ki delujejo v Občini Kostel, predstavnik Policije, predstavnik Lovske družine, predstavnik ZD Kočevje… Na uradnem delu so bila najprej prebrana vsa poročila o delu društva. Sledile so volitve, kjer je občni izbor izvolil novega predsednika društva, poveljnika, nadzorni odbor in disciplinsko komisijo. Novoizvoljeni predsednik in poveljik pa sta predstavila novi upravni odbor in poveljstvo. Sledili so načrti za novo prihajajoče leto 2018. Na koncu pa še podelitev priznanj in napredovanj. Mladinska priznanja so prejeli: Jan Cimprič, Žiga Arko in Lucija Štefančič. Priznanje gasilske zveze III. stopnje so si v tem letu prislužili: Gregor Skender, Žiga Selan, Simon Vršnik, Klemen Štefančič in Miha Južnič. Po uradnem delu je sledilo družabno srečanje.

INTERVENCIJA - Prometna nesreča (slap Nežica) 13. 2. 2018

Kratek naziv: Prometna nesreča
Aktiviranje: 8:50
Zaključek intervencije: 8:55
Sodelovalo: 5 gasilcev + 1 vozilo (GVGP-1)
Opis poteka intervencije: Iz ReCO Ljubljana smo dobili obvestilo, da se je pri slapu Nežica zgodila prometna nesreča. Posredovanje na kraju nesreče ni bilo potrebno.

VAJE - Mladina (Vas) Januar-Februar

V mesecu decembru pričnemo s pripravami na gasilski kviz, ki poteka konec mesecea februarja. Vadimo redno vsako sredo od 17 do 18 ure. Na vajah redno vadimo s pionirji in mladinci. Z mladimi delajo 4 mentorji, ki jih tudi spremljajo na različna tekmovanja. Vaje potekajo v prostorih gasilskega doma v Vasi. Ker se nam število mladih iz leto v leto povečuje, smo pričeli razmišljati o dodatnem terminu za vaje.

SVEČANOST - Občni zbor PGD Osilnica (Osilnica) 20. 1. 2018

V soboto je v večnamenski dvorani v Osilnici potekal Občni zbor PGD Osilnica. Občnega zbora so se udeležili štirje naši člani.

GASILSKI POGREB - Slovo Viljem Štanfel (Kuželj) 18. 1. 2018

Danes smo se na pokopališču v Kuželju z gasilskim pogrebom poslovili od preminulega Viljema Štanfla iz Kuželja.

Ko nas tesno objema žalost in bolečina ob izgubi, nikar ne pozabimo, da so nam ostali spomini. Obujajmo in čuvajmo jih – saj so dragoceni in na koncu nam ostanejo, kot zaklad s katerim si kupujemo čas v labirintu življenja. Ne nazadnje ti to tudi dolgujemo, saj se ti bomo le tako lahko skromno oddolžili za vso tvojo požrtvovalnost, nesebičnost, predanost, načinu življenja ki si ga ljubil: biti gasilec z dušo in srcem.

SVEČANOST - Občni zbor PGD Kočevska Reka (Štalcerji) 12. 1. 2018

V soboto je v gasilskem domu v Štalcerjih potekal Občni zbor PGD Kočevska Reka. Občnega zbora so se udeležili trije naši člani.

SVEČANOST - Občni zbor PGD Morava (Morava) 6. 1. 2018

V soboto je v gasilskem domu v Moravi potekal Občni zbor PGD Morava. Občnega zbora so se udeležili trije naši člani.