Izolacija strehe novega nadstreška (Vas) 9. 4. 2022

Po uspešno obdelanem in izdelanem spodnem delu, je sledila obdelava in dodelava zgornjega dela nadstreška. Odločili smo se, da bomo celotno streho še dodatno toplotno izolirali. Med špirovce smo položili stekleno volno in vse skupaj zaprli z OSB ploščami. Celotno delo je bilo opravljeno v pičlih 6 urah. Pri delu smo si pomagali z avtodvigalom in premičnim gradbenim odrom. Delo pa seveda ne bi bilo opravljeno, brez pridnih rok naših članov in članic. Potek celotnega dela je skrbno slikovno dokumentiran. Vse slike si lahko ogledate v naši galeriji.


Občni zbor PGD Vas-Fara (Vas) 2. 4. 2022

Tudi v letošnjem letu se je občni zbor zaradi epidemioloških razmer prestavil na kasnejši čas. Izvedli smo ga v prostorih gasilkega doma z minimalnim številom zunanjih gostov. Vabljeni so bili le predstavniki Občine Kostel in GZ Kočevje. Zbralo se je 40 članov in članic društva. Uradni del je potekal mirno, brez kakršnih koli zapletov. Za njim pa nekoliko pestrejši neuradni del, kjer smo svoje želočke potešili s hrano in pijačo. Veselje je trajalo pozno v noč.

Letošnji dobitniki značk in napredovanj so:

GASILEC PRIPRAVNIK
• Cimprič Jan
• Štefančič Lucija
• Zdravič Petra
• Štanfel Matjaž

VIŠJI GASILEC II. STOPNJE
• Ožanič Bojan
• Ožanič Boštjan
• Klobučar Alojz

GASILSKI ČASTNIK II. STOPNJE
• Cimprič Aleš

Značka za delo v operativi
• Zdravič Matija (40 let)
• Bauer Anton (30 let)
• Kolenc Alen (30 let)

Značka za dolgoletno delo
• Skender Gregor (10 let)
• Selan Jure (10 let)
• Kalan Jure (10 let)
• Šnajdar Žarko (20 let)
• Kolenc Alen (30 let)

Žal v letošnjem letu ni bilo nobene prireditve ob Dnevu Civilne zaščite. Zato smo zaslužnim članom znak Civilne zaščite podelili kar na občnem zboru. Znak Civilne zaščite je podelil povelnjik Civilne zaščite Občine Kostel Milan Preložnik. Letošnji dobitnik Bronastega znaka Civilne zaščite je naš dolgoletni član Alen Kolenc.

Vsem letošnjim dobitnikom iskreno čestitamo.


Drevo na cesti (Planina) 1. 4. 2022

Kratek naziv: Drevo na cesti
Aktiviranje: 18:19
Zaključek intervencije: 18:50
Sodelovalo: 8 gasilcev PGD Vas-Fara + 3 vozila (GVGP-1, GVM, traktor)
Opis poteka intervencije: S strani ReCO Ljubljana smo bili obveščeni o starejši korenini, ki se je zaradi razmočenih tal prevrnila na cestišče. S pomočjo traktorja smo korenino odstranili s cestiča in cestišče počistili. Pregledali smo okolico. Ker ni bilo nobene nevarnosti, smo se vrnili v dom.

Izdelava in betoniranje mulde pred nadstreškom (Vas) 24. 3. 2022

Ko se je beton na ploščadi dovolj strdil, smo še izdelali muldo po kateri bo odtekala meteorna voda.


Betoniranje ploščadi pod nadstreškom (Vas) 22. 3. 2022

Naročili smo hruško z betonom, zbrali ljudi in orodje in v enem samem popoldnevu zabetonirali celotno ploščad.


Fršolanje ploščadi (Vas) 21. 3. 2022

Po odstranitvi odvečnega asfalta je sledilo fršolanje celotne ploščadi pod nadstreškom. Odločili smo se namreč, da bomo celotno ploščad izravnali z betonom in ne z novim asfaltom.


Odstranjevanje odvečnega asfalta pod nadstreškom (Vas) 17. 3. 2022

Zarezani asfalt smo s pomočjo udarnih ali rušilnih kladiv, macol, železnih drogov za lomljenje in naših mišic uspešno odstranili.


Zarezovanje odvečnega asfalta pod nadstreškom (Vas) 12. 3. 2022

Po postavitvi nadstreška pred gasilskim domom, smo se odločili, da je nujno potrebno izravnati tla pod njim. Premerili smo vse naklone in ugotovili, da moramo del asfalta odstraniti saj je občutno previsok. Označili smo dele katere moramo odstraniti. Da bi asfalt lažje odstranili smo ga najprej po oznakah zarezali.


Tečaj za višjega gasilca (Kočevje) 4. 3. 2022 - 3. 4. 2022

Gasilska zveza Kočevje je v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Kočevje pričela z izvajanjem tečaj za višjega gasilca. Usposabljanje bo trajalo 92 ur, od tega 47 ur teoretičnih predavanj in 45 ur praktičnih vaj. Tečaj bo potekal med vikendi (petek, sobota, nedelja) in bo trajal pet vikendov. Po zaključenih predavanjih in vajah, sledi še zaključni izpit, ki je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Iz našega društva se tečaja udeležuje 8 članov (5 članic in 3 člani). Vsi, ki bodo tečaj uspešno opravili, bodo pridobili čin Višji gasilec.


Dimniški požar (Banja Loka) 4. 3. 2022

Kratek naziv: Dimniški požar
Aktiviranje: 10:59
Zaključek intervencije: 12:15
Sodelovalo: 6 gasilcev PGD Vas-Fara + 2 vozili (GVGP-1, AC 30/60)
Opis poteka intervencije: S strani ReCO Ljubljana smo bili obveščeni o vžigu saj v dimniku v naselju Banja Loka. Ko smo prišli na kraj dogodka, smo ugotovili, da so saje že skoraj v celoti izgorele. Počakali smo do konca izgorevanja, očistili dimnik in odstranili preostale saje. Lastniku smo svetovali, da pokliče ustrezno dimnikarsko službo in ne kuri, dokler dimnik in peč nista ustrezno pregledana.

Postavitev velikega prikazovalnika FireApp (Vas) 21. 2. 2022

V mesecu decembru je društvo prešlo na uporabo sistema FireApp in s tem pridobilo odlično orodje, za alarmiranje in pridobivanje informacij. Že v nekaj sekundah, od prejema poziva, imamo na voljo informacije o:

  1. Udeležbi članov na intervenciji,
  2. Oddaljenosti posameznega gasilca od gasilskega doma,
  3. Planu poti od gasilskega doma do kraja nesreče,

Do sedaj smo vse te podatke spremljali na mobilnih telefonih. Od danes naprej pa smo v gasilskem domu postavili velik ekran, ki bo z informacijami postregel vsem udeleženim članom. Ekran ima dodan senzor gibanja, ki omogoča avtomatski zagon ob prvih znakih premikanja v domu.

V mirnem obdobju nam bo FireApp prikazovalnik postregel z različnimi koristnimi informacijami:

  1. Pregled preteklih pozivov in odzivov na poziv,
  2. Prikaz zadnjih vnosov v sistemu SPIN,
  3. Odziv članov na napovedano vajo,
  4. Vremensko sliko (ARSO animacija),
  5. Graf 24-urne razpoložljivosti članov našega društva.


Dimniški požar (Kuželj) 8. 2. 2022

Kratek naziv: Dimniški požar
Aktiviranje: 19:50
Zaključek intervencije: 22:00
Sodelovalo: 2 gasilca PGD Vas-Fara + 1 vozilo (PV-1)
Opis poteka intervencije: S strani občanke smo bili obveščeni o vžigu saj v dimniku. Zavarovali smo okolico dimnika in počakali, da saje zgorijo do konca. Ko ni bilo več nevarnosti, smo se vrnili v dom. Čiščenje in pregled dimnika bo izvedla ustrezna dimnikarska služba

Slovo Alojz Bizjak (Fara) 29. 1. 2022

Na pokopališču v Fari smo se poslovili od dolgoletnega člana Alojza Bizjaka iz Potoka.

Ko nas tesno objema žalost in bolečina ob izgubi, nikar ne pozabimo, da so nam ostali spomini. Obujajmo in čuvajmo jih – saj so dragoceni in na koncu nam ostanejo, kot zaklad s katerim si kupujemo čas v labirintu življenja. Ne nazadnje ti to tudi dolgujemo, saj se ti bomo le tako lahko skromno oddolžili za vso tvojo požrtvovalnost, nesebičnost, predanost, načinu življenja ki si ga ljubil: biti gasilec z dušo in srcem.

Izgradnja in postavitev novega nadstreška (Vas) 25. - 28. 1. 2022
Končno je napočil teden, na katerega smo čakali polnih 7 mesecev. Prišli so delavci, zagrmeli so stroji in novi nadstrešek je pričel rasti. V samo 4 dneh je iz nič nastal prelep nadstrešek, ki bo varoval gasilce in vozila pred vsemi nevšečnostmi, ki jih lahko zagode narava. Vzemite si čas in se zapeljite mimo.