Reševanje in pomoč enoti NMP (Rajšele) 28. 12. 2022

Kratek naziv: Slabost, oseba je sama in se ne odziva več na telefon.
Aktiviranje: 13:36
Zaključek intervencije: 15:59
Sodelovalo: 7 gasilcev PGD Vas-Fara + 1 vozilo (GVM)
Opis poteka intervencije: S strani ReCO Ljubljana smo bili obveščeni, da se oseba na naslovu Rajšele 7 ne odziva na telefonske klice. Ko smo prišli na kraj dogodka, smo ugotovili, da je oseba v delavnici omedlela in padla. V času prihoda se je že zavedala. Osebo smo oskrbeli, počakali na prihod NMP in jo pomagali prenesti do reševalnega vozila. Ker oseba živi sama smo vse stroje in orodje, ki se je nahajalo izven delavnice pospravili v delavnico in se vrnili v dom.

Podelitev zahval za sodelovanje na intervenciji Melamin (Kočevje) 19.12.2022

Občina Kočevje se je s podelitvijo plaket zahvalila posameznicam in posameznikom, ki so sodelovali pri reševanju in odpravi posledic tragične nesreče v Melaminu. Sodelovalo je preko 280 posameznikov in posameznic, ki so se brez oklevanja odzvali na pomoč in svoje delo opravili z največji mero profesionalnosti ter s tem preprečili morebitne hujše posledice za ljudi in okolje. Plakete so prijeli člani in članice 14-ih prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Kočevje, člani Gasilske zveze Ribnica, nujna medicinska pomoč ter zdravniki ZD Kočevje in ZD Ribnica, pripadniki slovenske vojske iz enote ESD in RKBO, Policijska postaja Kočevje, štab Civilne zaščita občine Kočevje, Center za duševno zdravje ZD Kočevje in podporne službe Hydrovod, Komunala Kočevje ter radio Univox.

Izlet članic GZ Kočevje (Primorska) 10.12.2022

GZ Kočevje je tako kot vsako leto tudi letos organizirala izlet in decembersko druženje vseh članic GZ Kočevje. Letošnji program je bil sledeč:

 • Ogled Gasilske brigade Koper.
 • Ogled Hiše CARCAUEC v Krkavčah (degustacija oljčnega olja, oliv, olivnega mazila, kakija, kakijevega kisa…).
 • Kosilo v gostilni Švab (Hrastovlje).
 • Ogled fresk Mrtvaški ples v cerkvi Sv. Trojice.
 • Ogled lučk v Kopru (Fantazima v Čudolandiji).
 • Veselo druženje ob kuhančku.

Urejanje notranjosti nadstreška (Vas) 19.11.2022

Z zaključkom del na zunanjosti nadstreška, smo se lotili urejanja notranjosti. Dele, ki so najbolj izstopali smo obdelali z gibs ploščami. Sledi kitanje in beljenje, ki pa bo počakalo novo leto 2023.

Slovo Boštjan Ožanič (Fara, Sv. Štefan) 12.11.2022

Na pokopališču pri Svetem Štefanu smo se z gasilskim pogrebom poslovili od dolgoletnega in nepogrešljivega člana Boštjana Ožaniča iz Drena.

Ko nas tesno objema žalost in bolečina ob izgubi, nikar ne pozabimo, da so nam ostali spomini. Obujajmo in čuvajmo jih – saj so dragoceni in na koncu nam ostanejo, kot zaklad s katerim si kupujemo čas v labirintu življenja. Ne nazadnje ti to tudi dolgujemo, saj se ti bomo le tako lahko skromno oddolžili za vso tvojo požrtvovalnost, nesebičnost, predanost, načinu življenja ki si ga ljubil: biti gasilec z dušo in srcem.

Dokončno zaprtje nadstreška (Vas) 8.11.2022

Dela na nadstrešku noče in noče zmanjkati. Vendar se počasi in vztrajno približujemo željenemu izgledu. Lotili smo se zapiranja odprtine nad bočnimi rolo vrati. Najprej smo pričvrstili lesene nosilce. Na njih pa postavili prozorne polikarbonatne plošče, ki bodo čez dan nudile dobro vidljivost v notranjosti nadstreška. S tem dejanjem je notranjost nadstreška popolnoma zaščitena pred vetrom, dežjem in mrazom. Košček se zdi majhen, vendar smo za njegovo zapiranje vseeno porabili 4 ure.  Tako nas sedaj čakata le še dva večja opravila v notranjosti nadstreška: kitanje in beljenje sten ter izravnava in zaščita tal z umetno maso.

Nove elektro omarice z avtomatskimi varovalkami (Vas) 5.11.2022

Odločili smo se, da bomo poleg postavitve nove elektro omarice z varovalkami v nadstrešku, zamenjali tudi staro elektro omarico v notranjosti, kjer so domovale varovalke s talilnimi vložki. Ta podvig je presegal naše amaterske sposobnosti in smo za pomoč poprosili izkušene elektro mojstre. Ker imamo v domu tri fazno napeljavo, smo faze skrbno razdelili med radiatorje, luči in ostale vtičnice, da ne bi prihajalo do preobremenitev. Celotno zamenjavo smo opravili v 6 urah.

Ogrevanje nadstreška (Vas) 4.11.2022

Da se pod nadstreškom ne bi tresli od mraza, smo si omislili njegovo ogrevanje. V ta namen smo na stene nadstreška privili 5 električnih radiatorjev. Tudi do njih smo morali potegniti novo električno napeljavo z vtičnicami vred. Ker pa smo bili že dobro izurjeni smo to postorili v 3 urah.  Da pa ne bi prihajalo do kakšnih neljubih težav z elektriko, smo si za nadstrešek umislili novo elektro omarico z varovalkami. Vsak radiator ima namreč 1500 W.

Povezava luči z električnimi kabli (Vas) 3.11.2022

Za povezavo luči z elektičnimi kabli in njihovo povezavo do stikal, doz in vtičnic smo si rezervirali cel dan. Izkazalo se je, da smo delo zaključili v pičlih 8 urah. Kosilo in malica nista všteta v ta čas. Ob 19 uri je sledil slavnostni prižig vseh luči.

Postavitev luči na stropu nadstreška (Vas) 2.11.2022

Na strop nadstreška smo privili 20 led luči in poleg njih prilepili kanale za električne kable. Ker je strop zelo visok smo za delo potrebovali premični gradbeni oder. Delo je bilo opravljeno v dobrih 3 urah.

Pomoč enoti NMP pri prenosu obolele osebe (Potok) 29. 10. 2022

Kratek naziv: Prenos obolelega
Aktiviranje: 20:14
Zaključek intervencije: 20:44
Sodelovalo: 7 gasilcev PGD Vas-Fara + 1 vozilo (GVM)
Opis poteka intervencije: Oseba, stara 89 let, se je nahajala v pritličju stanovanjske hiše. Zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja se ni več mogla sama vrniti v spalnico, ki je v I. nadstropju. Potrebno jo je bilo prenesti z nosili v prvo nadstropje in položiti v posteljo. Nadaljno oskrbo so prevzeli domači.

Čiščenje piknik placa Bober (Fara) 18.10.2022

Tudi piknik plac “Bober” je v letošnjih poplavah končal pod kilogrami mulja. Zopet se je izkazalo, da lopate mulju ne pridejo do živega. Edina rešitev je moč vode in visokega pritiska. Mulj je v strahu pred njim letel vse povsod okoli. Ostal je le čist piknik prostor. Mulju so strah v kosti nagnali 4 gasilci in AC 30/60.

Čiščenje okolice Lobič Malence (Lobič Malenca) 18.10.2022

V letošnjem letu je reka Kolpa res neizprosna. Že drugič v enem mesecu je zalila Lobič Malenco in zaseboj pustila debelo plast mulja. Tudi tokrat smo lastniku pomagali pri čiščenju in odstranjevanju mulja.

Samovžig gnoja (Kostel) 17. 10. 2022

Kratek naziv: Samovžig gnoja
Aktiviranje: 12:00
Zaključek intervencije: 14:00
Sodelovalo: 2 gasilca PGD Vas-Fara + 1 vozilo (AC 30/60)
Opis poteka intervencije: Domačin je opazil, da je na kupu gnoja prišlo do samovžiga. Gnoj smo premetali in pogasili z vodo.

Poškodovan Bull Bar (Vas) 16.-18.10.2022

Pri pranju vozila Ford (GVGP-1) smo ugotovili, da je sprednji BULL BAR nekoliko zvit in zamaknjen. Zato smo ga sneli in odnesli na poravnavo. Po dveh dneh je bil popravljen in smo ga lahko privili nazaj.

Prevzem novega vozila in 90 let PGD Ložine (Ložine) 15.10.2022

V sončnem sobotnem popoldnevu smo se z vozilom GVM odpeljali v Ložine. Udeležili smo se praznovanja ob prevzemu novega vozila GVV-1 in počastitvi visokega jubileja delovanja PGD Ložine. Z zanimanjem smo si ogledali njihovo popolnoma novo vozilo Iveco in legendo IMV 1600. Po uradnem delu je sledilo živahno druženje ob pijači in jedači. Na praznovanju je sodelovalo 6 naših gasilk in gasilcev.

 

Varovanje udeležencev - Navkreber na Strmo Reber 2022 (Osilnica) 15.10.2022

Letos je potekal že tretji rekreativni vzpon s kolesi na Strmo Reber. Dogodek je potekal po »Medvedjem Črevu«, 8.400 m dolgi progi, ki jo zaznamuje 19 serpentin pod kotom 180°. Gasilci PGD Vas-Fara smo skupaj z gasilci PGD Kočevje poskrbeli za varnost vseh udeležencev. Pri urejanju prometnega režima je sodelovalo je 8 naših gasilcev in gasilk.

 

Otvoritev vodovoda v Jakšičih (Jakšiči) 14.10.2022

Ob 15 uri je v naselju Jakšiči potekala slavnostna otvoritev novega vodnega vira. Gasilci smo poskrbeli za urejanje prometnega režima in varno parkiranje avtomobilov. Sodelovala sta dva gasilca z vozilom GVGP-1.

 

Sektorska vaja treh društev (Gornja Briga) 13.10.2022

Vsako leto eno izmed društev v našem sektorju pripravi večjo sektorsko vajo. Na vaji preizkusimo delovanje celotne opreme in vozil ter usposobljenost in znanje gasilcev. Mlajši člani in članice pa pridobivajo prepotrebne izkušnje pri gašenju požarov. Letos je vajo pripravila PGD Morava in je potekala v naselju Gornja Briga. Poleg njih so na vaji sodelovali člani našega društva in PGD Kočevska Reka. Po vaji je sledil postroj vseh enot in krajša analiza dogodka. Seveda nismo pozabili tudi na veselo druženje med člani.

 

Poslikava dvižnih vrat nadstreška (Vas) 8.10.2022

Projekt “NADSTREŠEK” se počasi preveša v zadnjo fazo njegovega izgleda. S poslikavo vseh dvižnih vrat je zunanjji izgled skoraj končan. Potrebno je le še zapreti odprtino nad manjšimi rolo navojnimi vrati. Tudi to delovno akcijo načrtujemo v kratkem. Sledi pa še kar nekaj dela v njegovi notranjosti. Poslikavo je za nas izvedel Rok svojim podjetjem GRR Grafika.

Prevzem novega vozila PGD Predgrad (Predgrad) 8.10.2022

V soboto popoldne smo se odpeljali v Predgrad, kjer smo se udeležili praznavanja ob prevzemu novega vozila GVV-1. Na prevzemu novega vozila je sodelovalo 6 naših gasilk in gasilcev.

Ukrepi ob poplavah (Gorenja Žaga) 29. 9. 2022

Kratek naziv: Ukrepi ob poplavah
Aktiviranje: 12:13
Zaključek intervencije: 16:17
Sodelovalo:  2 gasilca PGD Vas-Fara + 1 vozilo (GVGP-1) + priklopnik
Opis poteka intervencije: Reka Kolpa je pričela ogrožati hišo Gorenja Žaga 5. Pred vhode smo postavili protipoplavne vreče in zaščitili hišo pred vdorom vode. Pregledali smo tudi ostale hiše v naselju in okoliške ceste ali je potrebno ukrepanje.

Ukrepi ob poplavah (Fara - Vas) 29. 9. 2022

Kratek naziv: Ukrepi ob poplavah
Aktiviranje: 2:45
Zaključek intervencije: 4:10
Sodelovalo:  10 gasilcev PGD Vas-Fara + 2 vozili (GVGP-1, GVM) + priklopnik
Opis poteka intervencije: Pred vhod stanovanjske hiše Fara 28 smo postavili protipoplavne vreče in začitili hišo pred narašajočim hudourniškim potokom. Pri vračanju v dom smo opazili, da je reka Kolpa dosegla hišo Vas 16. Zbudili smo domačine, pred vhode postavili protipoplavne vreče in rešili utaplajočega se psa.

Izbirno tekmovanje za memorial Matevža Haceta (Kočevje) 25.9.2022

V soboto je v Kočevju na parkirišču pred športno dvorano potekalo občinsko izbirno tekmovanje. Na tekmovanje smo odšli z dvema ekipama: Članice A in Člani A. V vsaki ekipi je sodelovalo 9 gasilk in gasilcev. Poteg tekmovalcev se je tekmovanja udeležila tudi 8 članska spremljevalna ekipa. Tekmovalci so se preizkusili v treh disciplinah: Taktični mokri vaji, Vaji razvrščanja in Teoretičnemu testu. Vse ekipe so na tekmovanju nastopile s svojo opremo. Tekmovalci so bili oblečeni v delovne obleke in opremljeni z zaščitno čelado, rokavicami in gasilskim delovnim pasom s karabinom. Čeprav nam vreme ni šlo ravno na roke in je večino časa deževalo smo dosegli lepe rezultate. Članice A so v svoji kategoriji osvojile neverjetno 1. mesto, člani A pa v svoji kategoriji nehvaležno 4. mesto, ki pa je prav tako velik uspeh. Čestitamo in se veselimo naslednjih nastopov in tekmovanj, saj smo dokazali, da znamo in zmoremo.

 

Čiščenje zamašenega prepusta (Gorenja Žaga) 24.9.2022

Veliko manj nevšečnosti bi bilo, če bi bili cestni prepusti redno vzdrževani. Žal pa temu ni vedno tako. Šele ob neurjih in poplavah se izkaže, kako popombno je, da je prepust v celoti pretočen. Gasilci smo videli že mnogo delno ali v celoti zamašenih prepustov. Veliko smo jih tudi že očistili in veliko jih najverjetneje še bomo. Čiščenje prepusta je težaško delo, ki zahteva uigrano ekipo, veliko fizičnega napora in še več vode. Tako smo se tudi to soboto lotili čiščenja prepusta v Gorenji Žagi. Čistila je mlajša ekipa gasilcev, ki si je s tem nabirala dragocene izkušnje in se dodobra seznanila z zloglasno “podgano”. Prepust nam zaradi pomankanja časa ni uspelo očistiti v celoti. Z delom bomo nadaljevali v prihodnjih dneh. Pri delu je sodelovalo 5 gasilcev.

Čiščenje ceste v naselju Kuželj (Kuželj) 22.9.2022

Poplave so mininile, voda se je umaknila in na cestah za seboj pustila debel nanos mulja. Prav to se je zgodilo tudi v naselju Kužel, kjer je bil na cesti več cm debel nanos mulja. Najdebelejše dele (5 do 10 cm) mulja smo z lopatami naložili na samokolnice in odpeljali. Ostalo smo očistili s pomočjo visokega tlaka. Po dveh urah dela se je zopet pokazal asfalt. Pri delu so sodelovali 3 gasilci.

Čiščenje ceste in okolice Lobič Malence (Lobič Malenca) 20.9.2022

Lobič Malenca stoji tik ob reki Kolpi. Ob letošnjih poplavah se je reka dvignila tako visoko, da je zalila njeno celotno okolico. Ko je čez kakšen dan, njega gladina upadla je za seboj na parkirišču in terasi pustila kar nekaj cm debelo plast mulja. Lastnik nas je naprosil, da mu pomagamo pri čiščenju. Zopet se je izkazala velika moč visokega tlaka in njegova moč čiščenja. Mulj se je prej kot v dveh urah zopet vrnil v reko Kolpo. Pri čiščenju smo porabili okoli 3000 l vode, ki smo jo delno nadometili z znojem, ki je s čela kapljal trem gasilcem.

Ukrepi ob poplavah (Pirče) 19. 9. 2022

Kratek naziv: Ukrepi ob poplavah
Aktiviranje: 15:30
Zaključek intervencije: 19:30
Sodelovalo:  10 gasilcev PGD Vas-Fara + 2 vozili (GVGP-1, AC 30/60) + priklopnik (PMB)
Opis poteka intervencije: V industrijskem objektu in njegovi bližnji okolici smo izčrpali vodo. Očistili smo vse zamašene pepuste in odtoke. Z visokim tlakom smo odstranili ostanke mulja, ki je ostal po črpanju in čiščenju.

Ukrepi ob poplavah (Gorenja Žaga) 18. 9. 2022

Kratek naziv: Ukrepi ob poplavah
Aktiviranje: 14:49
Zaključek intervencije: 20:10
Sodelovalo:  8 gasilcev PGD Vas-Fara + 2 vozili (GVGP-1, AC 30/60)
Opis poteka intervencije:  V naselju Gorenja Žaga smo z visokim tlakom očistili 50 m cestišča in dvorišče osebne hiše. S samokolnicami smo odvažali mulj. Na dvorišču in v garaži je bilo okoli 20 cm mulja. Izvekli smo osebno vozilo, ki je bilo ujeto v mulju okoli 50 m od cestišča.

Poplava meteorne vode (Fara) 18. 9. 2022

Kratek naziv: Poplava meteorne vode
Aktiviranje: 14:49
Zaključek intervencije: 20:10
Sodelovalo:  5 gasilcev PGD Vas-Fara + 1 vozilo (GVGP-1)
Opis poteka intervencije: Občan nas je obvestil, da je kletne prostore v župnišču zalila meteorna voda. Ugotovili smo, da je v kletnih prostorih okoli 1 m vode. Pričeli smo z izčrpavanjem vode. Med črpanjem je voda sproti dotekala v kletne prostore. Po 4 urah se je stanje umirilo in smo vodo dokončno lahko izčrpali.

Poplava meteorne vode (Gorenja Žaga) 17. 9. 2022

Kratek naziv: Poplava meteorne vode
Aktiviranje: 15:17
Zaključek intervencije: 16:30
Sodelovalo:  15 gasilcev PGD Vas-Fara + 3 vozila (GVM, PV-1, GVGP-1) + 2 priklopnika (PMB, prikolica)
Opis poteka intervencije: Zaradi nanosa vej, peska in mulja se je prepust zamašil. Meteorna voda se je pričela razlivati in ogrožati bližnjo hišo. Zaradi višine vode čiščenje prepusta ni bilo mogoče. Hišo smo zaščitili z dodatnimi protipoplavnimi vrečami.

Slikanje za nove gasilske izkaznice (Kočevje) 17.9.2022

Gasilska izkaznica je izdelana kot plastična kartica velikosti 8,6 x 5,4 cm. Na izkaznici je fotografija, identifikacijska številka ter osnovni podatki o imetniku izkaznice. Izkaznica je opremljena z magnetnim zapisom ali čipom na katerem so zapisani osnovni podatki imetnika v skladu z Zakonom o gasilstvu. Izkaznico gasilci uporabljamo za identifikacijo na različnih tekmovanjih in dogodkih. Poleg tega pa lahko z njo pridobiš tudi kar nekaj popustov. V društvo vsakih nekaj let organiziramo skupinski prevoz do fotografa in slikanje v gasilski delovni obleki. Letos bo novo gasilsko izskaznico pridobilo 8 članov in članic.

Pregledovanje stanja infrastrukture in cest po poplavah (Občina Kostel) 17.9.2022

Po hudem dnevu in neprespani noči se je deževje le nekoliko umirilo. Na kriznem sestanku Civilne zaščite smo ugotovili, da je potrebno pregledati vso infrastrukturo in ceste po Občini Kostel za okvirno oceno škode in izvedbo najnujnejše in takojšne sanacije. Pri tem delu smo sodelovali tudi gasilci. Razdelili smo se v tri skupine po trije gasilci. S pomočjo karte občine smo si razdelili dele, ki naj bi jih pregledala vsaka skupina. Vsaka skupina je morala popisati vidno uničenje, ga fotografirati in prebivalce obvestiti o dežurni številki na katero lahko pokličejo. Časa za izvedbo naloge smo imeli pičli dve uri. Po vrnitvi je sledil sestanek na občini in poročanje o ugotovitveh.

Ukrepi ob poplavah (Vas) 16. 9. 2022

Kratek naziv: Ukrepi ob poplavah
Aktiviranje: 20:37
Zaključek intervencije: 21:40
Sodelovalo:  12 gasilcev PGD Vas-Fara + 2 vozila (GVM, GVGP-1) + 2 priklopnika (PMB, prikolica)
Opis poteka intervencije: Reka Kolpa se je približevala stanovanjski hiši Vas 21. Namestili smo protipoplavne vreče in zaščiti hišo.

Ukrepi ob poplavah (Grivac) 16. 9. 2022

Kratek naziv: Ukrepi ob poplavah
Aktiviranje: 18:04
Zaključek intervencije: 20:05
Sodelovalo:  21 gasilcev PGD Vas-Fara + 4 vozila (GVM, AC 30/60, PV-1, GVGP-1) + 2 priklopnika (PMB, prikolica)
Opis poteka intervencije: Avto je obstal v približno 70 cm globoki vodi, 50 m od suhega dela cestišča. Avtomobil smo ročno potisnili na suhi del cestišča in poklicali avtovleko. Nihče ni bil poškodovan. Vzporedno s to intervencijo v naselju Vas pri hiši Vas 7 namestili protipoplavne vreče in hišo zaščitili pred naraščajočo reko Kolpo. S protipoplavnimi vrečami smo zaščitili tudi hišo v naselju Potok, Potok 21, ki jo je ogrožal narašajoč hudourniški potok. S peskom smo napolnili okoli 70 vreč.

Ukrepi ob poplavah (Gorenja Žaga) 16. 9. 2022

Kratek naziv: Ukrepi ob poplavah
Aktiviranje: 11:03
Zaključek intervencije: 15:00
Sodelovalo:  14 gasilcev PGD Vas-Fara + 4 vozila (GVM, AC 30/60, PV-1, GVGP-1) + 2 priklopnika (PMB, prikolica)
Opis poteka intervencije: Ko smo prišli v bližino naselja Gorenja Žaga smo ugotovili, da se je voda v celoti umaknila iz vasi. Žal pa je vas ostala odrezana, saj so bile uničene ali poplavljene vse dostopne ceste. Peš smo se prebili do hiš. Ugotovili smo, da se je voda v celoti umaknila in črpanje ni potrebno. S seboj smo prinesli protipoplavne vreče, ki smo jih polnili na kraju dogodka. Vse hiše smo zaščitili proti ponovnemu poplavljanju. Izkopali smo tudi nekaj dodatnih jarkov, ki so omogočali boljše odtekanje vode. Pomagali smo pri odstraniti večjih količin mulja in peska. Odmašili smo nekaj prepustov. Na poti domov smo se ustavili še v vaseh Fara, Vas in Potok kjer smo postavljali dodatne protipoplavne vreče.

Ukrepi ob poplavah (Srobotnik ob Kolpi) 16. 9. 2022

Kratek naziv: Ukrepi ob poplavah
Aktiviranje: 9:28
Zaključek intervencije: 11:00
Sodelovalo:  2 gasilca PGD Vas-Fara + vozilo (AC 30/60)
Opis poteka intervencije: Ujeta oseba je pravočasno rešila avto in ga parkirala na višje ležečo gozdno cesto. Sam pa je bil ujet zaradi naraščajoče reke Kolpe in se ni mogel vrniti. Ujeto osebo smo rešili in prepeljali do mejnega prehoda Petrina.

Ukrepi ob poplavah (Gorenja Žaga) 16. 9. 2022

Kratek naziv: Ukrepi ob poplavah
Aktiviranje: 9:11
Zaključek intervencije: 11:00
Sodelovalo:  4 gasilci PGD Vas-Fara + 1 vozilo (GVGP-1) + priklopnik (prikolica)
Opis poteka intervencije: Odšli smo na ogled porušenega mostu v naselju Gorenja Žaga. Na pol poti smo se vrnili, ker je reka Kolpa poplavila celotno cestišče. Poskusili smo po drugi poti. Tudi tukaj smo se morali vrniti saj je cestišče prekril plaz in odnesel del cestišča. Poskusili smo še po tretji poti in se uspeli prebiti do porušenega mostu. Ugotovili smo, da ni porušen most ampak se je posedlo okoli 6 m cestišča približno 40 cm globoko. Tudi ta cesta od tu naprej ni bila prevozna. Pogreznjeno cestišče smo zavarovali in postavili opozorilne table. O stanju smo obvestili dežurno službo cestnega podjetja, ki je postavila obvestila še na vse ostale ceste.

Ukrepi ob poplavah (Fara) 16. 9. 2022

Kratek naziv: Ukrepi ob poplavah
Aktiviranje: 8:18
Zaključek intervencije: 11:00
Sodelovalo:  14 gasilcev PGD Vas-Fara + 4 vozila (GVM, AC 30/60, PV-1, GVGP-1) + 2 priklopnika (PMB, prikolica)
Opis poteka intervencije: Hudourniški potok se je približeval hiši. Hišo smo zaščitili s protipoplavnimi vrečami. Meteorne vode so se izlile na cestišče po celotne naselju Fara, ovirale promet in ogrožale okoliške hiše. S protipoplavnimi vrečami smo preusmerili tok meteornih vod in zaščiti cestišče in okoliške hiše.

Ukrepi ob poplavah (Gorenja Žaga) 16. 9. 2022

Kratek naziv: Ukrepi ob poplavah
Aktiviranje: 6:42
Zaključek intervencije: 8:15
Sodelovalo:  7 gasilcev PGD Vas-Fara + 2 vozila (PV-1, GVGP-1) + priklopnik
Opis poteka intervencije: Na poti do vasi Gorenja Žaga smo naleteli na več podrtih dreves, katere je bilo potrebno odstraniti. Ko smo prišli do vasi smo ugotovili, da je dostop do vasi onemogočen saj je večina hiš poplavljenih z vodo. Višina vode je bila okoli 1 metra. Z domačini smo se dogovorili, da pokličejo, ko bo voda padla, da izčrpamo vodo in zaščitimo hiše pred ponovnim poplavljanjem.

Ukrepi ob poplavah (Fara) 16. 9. 2022

Kratek naziv: Ukrepi ob poplavah
Aktiviranje: 6:41
Zaključek intervencije: 7:45
Sodelovalo:  7 gasilcev PGD Vas-Fara + 2 vozila (GVM, AC 30/60) + priklopnik (PMB)
Opis poteka intervencije: Hišo Fara 28 je ogrožal hudourniški potok. Hišo smo zaščitili s protipoplavnimi vrečami. Črpanje vode iz kleti ni bilo potrebno.

Postavitev bočnih dvižnih vrat (Vas) 14.9.2022

Dva dni po postavitvi zahtevanih gred so se pripeljali delavci podjetja Kip Kop in vrata v le nekaj urah zmontirali. Za razliko od vseh ostalih vrat na gasilskem domu, ki so sekcijska so ta rolo navojna vrata. Nad vrati je sedaj ostala manjša odprtina, ki pa jo bomo v kratkem zaprli s polikarbonatnimi ploščami in tako dokončno onemogoči dežju padanje v notranjost nadstreška.

Postavitev gred za bočna dvižna vrata (Vas) 12.9.2022

Pred petimi meseci smo s polikarbonatni ploščami zaprli levi bok nadstreška. Odločitev se je izkazala za še kako pravilno in upravičeno. Zato smo se odločili, da bomo zaprli še levi bok nadstreška. Ker pa bi trajna zapora ovirala izvoz in uvoz avtomobilov, smo se odločili, da postavimo dvižna vrata. Poklicali smo strokovnjake s podjetka Kip Kop, ki so ugotovili, da trenutna konstrukcija ne omogoča postavitev vrat. Skupaj z njimi smo razdelali načrt, kaj je potrebno stori, da bo postavitev vrat mogoča. V ta namen smo morali postaviti tri nove natančno urezane in oblikovane grede.

Dimniški požar (Osilnica) 11. 9. 2022

Kratek naziv: Dimniški požar
Aktiviranje: 16:18
Zaključek intervencije: 18:30
Sodelovalo:  14 gasilcev PGD Vas-Fara + 4 vozila (GVM, PV-1, GVGP-1, AC 30/60)
Opis poteka intervencije: S starni ReCO Ljubljana smo bili obveščeni, da PGD Osilnica potrebuje pomoč pri gašenju dimniškega požara, ki se širi na okoliške grede. Zaradi razširitve požara po lesenem tramu smo odstranili okoliški omet, gibs plošče in leseni strop. Goreči tram smo pogasili s pomočjo manjše količine vode. Pogasili smo tudi ogenj, ki je še gorel v štedilniku. Stanovanje smo prezračili in preverili ali obstajajo še kakšna žarišča. Ker ni bilo nobenih nevarnosti, smo se vrnili v gasilski dom.

Vaje in priprave na tekmovanje (Pirče) 10. - 24.9.2022

Po daljšem premoru bomo gasilci lahko spet v živo preizkusili svoje znanje in spretnosti. V letošnem letu je na vrsti izbirno tekmovanje za memorial Matevža Haceta. Želja je bila, da bi se tekmovanja udeležili s 5 ekipami. Žal pa se vse ni izšlo po pričakovanjih in smo lahko sestavili le 2 ekipi po 9 članov. Tako bomo na tekmovanju nastopili z ekipo članic A in ekipo članov B. Poligon za vaje smo pripravili na parkirišču podjetja HTT. Ker je večina članov in članic med tednom zasedena ali odsotna smo se dogovorili, da bodo vaje potekale ob petkih in sobotah ne glede na vremenske razmere. Kako se bomo odrezali pa vas bomo obvestili 25.9.2022. Tekmovanje bo kot že vrsto let do sedaj potekalo v Kočevju.

Nova osvetlitev na senzorje (Vas) 7.9.2022

Pod nadstreškom se nahajajo troja vrata. Dve garaži in vhod v gasilski dom. Da bi bila vidljivost boljša in s tem lažje in hitrejše odklepanje, smo se odločili, da nad vsaka vrata zmontiramo led reflektor s senzorjem, ki se bo prižgal takoj, ko se vratom približa prvi gasilec.

Pod nadstreškom se je nahajal tudi AED, ki smo ga premaknili na vogal gasilskega doma. Pot do njega in njegovo nahajališče smo označili z nalepkami. Da pa bo njegova vidljivost še večja, smo tu nad njega zmontirali led reflektor s senzorjem na svetlobo. Tako bo njegova vidljivost v nočnem času še veliko večja.

Pred nadstreškom smo naredili tudi kanal ali muldo za odtekanje meteorne vode. Da ne bi prišlo do kakšnega neljubega dogodka ali nesreče, smo del mulde prekrili s solzasto aluminijasto pločevino. Tako je dostop do prostorov gasilskega doma omogočen tudi invalidom.

 

Postavitev oglasne deske (Vas) 6.9.2022

Pred gasilskim domom smo vedno imeli oglasno desko. Z izgradnjo nadstreška smo jo morali odstraniti. Da bi ponovno omogoči tekoče in sprotno obveščanje, smo na zunanji del nadstreška privili zunanjo oglasno vitrino, katero lahko tudi zaklenemo. Tako bodo obvestila zaščitena pred vsemi vremenskimi in človeškimi nevšečnostmi. Prav tako smo iz notranjosti nadstreška prestavili tablo krajevnega urada, ki gostuje v prostorih našega gasilskega doma. V notranjosti nadstreška se je nahajal tudi AED. Tega smo sedaj prestavili na vogal gasilskega doma.

 

110 let PGD Dolga vas (Dolga vas) 3.9.2022

V Dolgi vasi je potekalo veliko gasilsko slavje ob 110 letnici PGD Dolga vas. Domači gasilci so ob tej priložnosti prevzeli novo gasilsko vozilo in popolnoma nov gasilski dom. V čast velikega jubileja in novih pridobitev so pripravili veliko gasilsko parado. Častni govorec pa je bil minister za obrambo Marjan Šarec. Na tem velikem dogodku je sodelovalo tudi naše društvo z 9 člani in članicami in enim vozilom. Poleg obilice govorov, kulturnih točk, podelitev priznanj in odlikovan je vodstvo GZ Kočevje podelilo tudi gasilska napredovanja. Osem naših članov in članic je napredovalo v čin Višji gasilec.

 

Čiščenje šolskega igrišča (Fara) 30.8.2022

Po prireditvi Tamburanje va Kostele je na šolskem igrišču ostal velik mastni madež, na mestu kjer se je nahajala gostinska ponudba hrane. S strani občine smo bili naprošeni, da madež s pomočjo visokega tlaka odstranimo. Poleg tega smo umili in očistili celotno igrišče, saj je bilo v kratkem predvidno barvanje črt in pričetek novega šolskega leta. Poleg gasilcev so pri delu pomagali delavci režijskega obrata občine Kostel.

Novi strop v domu Kuželj (Kuželj) 24.8.2022

Poleg izgradnje popolnoma novih sanitarij smo se odločili, da v domu Kužej obnovimo celoten strop. Po celotnem stropu smo položili gips (knauf) plošče. Prostor je postal takoj lepši in zelo zelo svetlejši. Še kitanje in beljenje pa bo delo zaključeno. Ko zberemo še nekaj denarja, bomo zamenjali še stara dotrajana vrata z novimi dvižnimi sekcijskimi vrati in dom bo zasijal v popolnoma novem sijaju.

 

Dovoz vode v sušnih mesecih (Občina Kostel) Julij - Avgust 2022

Kot vsako leto, smo gasilci tudi v letošnjih poletnih mesecih redno prevažali pitno vodo. Največ pitne vode smo prepeljali v naselje Štajer in Puc. Nekaj pa tudi na Stružnico in Drežnik. Upam, da bodo v prihodnosti tudi ta naselja dobila svoj vodovod.

140 let PGD Stara Cerkev (Stara Cerkev) 20.8.2022

PGD Stara Cerkev je praznovala občudovanja vredno število let delovanja. Skupaj z njimi smo praznovali tudi mi. Praznovanja se je udeležilo 7 naših gasilcev in gasilk, ki so preživeli prijetno popoldne v družbi množice gasilcev in gasilk iz cele GZ Kočevje.

Redarska služba - Tamburanje va Kostele (Fara) 13. - 15.8.2022

Za razliko od predhodnjih let je v tetošnjem letu prireditev trajala 3 dni. Vse tri dni smo gasilci in gasilke PGD Vas-Fara zagotavljali požarno stražo in izvajali redarsko službo. Na prizorišču je bilo vse tri dni prisotno gasilsko vozilo GVGP-1, občasno pa tudi PV-1. Da je vse potekalo v najlepšem redu je poskrbelo 20 gasilcev in gasilk, ki so svoje delo opravili v različnih izmenah.

Postavitev novih dvižnih vrat (Vas) 26.7.2022

Končno smo dočakali dan, ko so se pripeljali delavci podjetja KIP KOP in pričeli z nameščanjem in montiranjem vrat. Za delo so potrebovali kar cel dan. Kako sedaj vse skupaj izgleda, si lahko pogledate na spodnji sliki ali slikah v galeriji. V živo pa malce težje saj so vrata vseskozi dvignjena. Naj pa povem, da so vrata res ogromna in merijo v dolžino dobrih 8 metrov. Seveda ne bo vse skupaj ostalo tako pusto in belo. Na vrata bomo namreč prilepili različne napise (Gasilski dom, PGD Vas-Fara, 112, gasilski znak…).

Redarska služba - Jakolje (Banja Loka) 24.7.2022

Po dveh letih premora zaradi epidemije je konec julija zopet potekala prireditev, ki jo pripravljajo prebivalci Banja Loke in okolice v sodelovanju z LD Banka Loka – Kostel. Najprej poteka sveta maša v cerkvi sv. Jakoba v Banja Loki. Nato pa se vsi premaknejo pred Lovski dom v Banja Loki, kjer poteka prava vaška veselica z živo glasbo. Gasilci smo poskrbeli za urejanje prometa, redarjenje in požarno stražo. Sodelovalo je 5 gasilcev.

Pomoč pri gašenju požara na Krasu (Renče, Trstelje) 22.7.2022

Kratek naziv: Požar na Krasu
Aktiviranje: 16:00
Zaključek intervencije: 13:00
Sodelovalo: 5 gasilcev PGD Vas-Fara + 1 vozilo (GVM)
Opis poteka intervencije: Gašenje koče pri Renčah. Gašenje obronkov gozda. Zalivanje cestnih obrob z vodo.


Postavitev dodatnih gred (Vas) 5.7.2022

V zimskem času je pogosto preveč mrzlo za izvajanje kakrših koli vaj. Prostori v gasilskem domu pa so za to dejavnost občutno premajhni. Zato smo se odloči, da nadstrešek zapremo z velikimi industrijskimi sekcijskimi vrati. Tako bomo pri vajah vsaj malo zaščiteni pred mrazom in ostalimi nevšečnostmi. Na ogled nadstreška so prišli strokovnjaki podjetja KIP KOP, ki so ugotovili, da je razmik med gredami nekoliko prevelik, da bi lahko postavili dvižna vrata. Zaradi tega smo ob že obstoječih gredah postaviti nove in tako zmanjšali odprtino do te mere, da bo postavitev vrat mogoča. Poleg dvižnih vrat, smo si na levi strani nadstreška zamislili tudi manjša vhodna vrat. Kako bo vse skupaj izgledalo pa boste videli kmalu.

Pohod članic GZ Kočevje (Stara Cerkev) 2.7.2022

Pohod članic GZ Kočevje je sedaj postal že res tradiconalen. Vsako leto se ga udeleži več članic. V letošnjem letu je bil zbor pred gasilskim domom PGD Ložine. Nato so se članice odpravile do gradu Strmec in nazaj. Zaključno srečanje in zabavne igre pa so se odvile pred domom PGD Stara Cerkev. Pohoda se je udeležilo 5 naših članic.

Redarska služba - Občinski praznik (Pirče) 24.6.2022

Že kar nekaj let poteka klturna prireditev ob občinskem prazniku pred prostori PIK Kostel. Tudi na tej prireditvi sodelujemo gasilci s požarno stražo in redarsko službo. Ker poteka prireditev na zadnji šolski dan, tik ob mejnem prehodu Petrina je gneča na cesti in dostopu do prireditvenega prostora res velika. Za red je skrbelo 5 gasilcev.

Redarska služba - Borci (Banja Loka) 18.6.2022

Gasilci na vseh večjih prireditvah v občini Kostel sodelujemo s požarno stražo in redarsko službo. Seveda, če smo za to naprošeni. Tokrat smo pomagali na prireditvi, ki jo je organizirala Zveza združenj borcev za vrednote NOB Kostel. Poskrbeti smo morali za kar 3 parkirišča in sam prireditveni prostor. Sodelovalo je 7 gasilcev.

Praznjenje in čiščenje šterne (Stružnica) 16.6.2022

Tudi lovci v svoji koči na Stružnici uporabljajo šterno. Kot vsem ostalim, tudi njim vedno priskočimo na pomoč, ko se odločijo, da bodo šterno očistili ali napolnili v sušnih poletjih. Pri čiščenju šterne in pospravljanju opreme, nam vedno pomaga kar nekaj lovcev. Upam, da bo njen oskrbnik, to navado obdržal tudi v bodoče.

Čiščenje šterne (Doljna Briga) 13.6.2022

Stare šterne se v zadnjem času ponovno veliko uporabljajo. Zaradi tega je potrebno njihovo redno vzdrževanje in čiščenje. Občani ponavadi nimajo možnosti za takšno čiščenje, zato za takšno delo prosijo nas. Ko pridemo do šterne, iz nje najprej izčrpamo vso vodo. Sledi ročno izvlačenje blata, peska, listja in ostalega kar se nabere na dnu. Za to uporabimo vedra, lopate, metle in vrvi. Za tem šterno dobro umijemo z visokim tlakom in ponovno izčrpamo vso umazanijo. Šterno ponovno napolnimo z vodo, da je uporabna takoj in ni potrebno čakati na prvi dež. Celoten postopek traja kar nekaj ur (cel popoldne ali dopoldne) in zahteva kar nekaj ljudi (5 -7). Odvisno od velikosti in umazanosti.

Zaklučni izpit - Višji gasilec (Kočevje) 11.6.2022

Zaključno preverjanje znanja opravi ocenjevalna komisija, ki jo imenuje organizator tečaja. Predsednika ocenjevalne komisije imenuje poveljnik Gasilske zveze Slovenije. Zaključni izpit je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Teoretični del izpita poteka ustno in zajema vsebine iz vseh predmetov (Organizacija gasilstva in pravne osnove, Razvrščanje, Izobraževanje, Varstvo in zdravje gasilcev, Požarna preventiva, Prva pomoč, Elektrotehnika in varnost, Gradbeništvo in preskrba z gasilno vodo, Informatika, Požar in nevarne snovi, Vozila in oprema, Radijske in ostale zveze, Zaščita telesa in dihal, Tehnično reševanje, Gasilska taktika). Tečajnik mora pravilno odgovoriti na pet od sedmih vprašanj, ki mu jih postavi komisija. Praktični del izpita poteka na vadbenem poligonu s potrebnimi orodji, vozili in opremo. Tečajnik mora z dodeljeno gasilsko skupino zaporedoma pravilno izvršiti tri povelja, ki mu jih izda predsednik ocenjevalne komisije. Zaključni izpit predsednik ocenjevalne komisije oceni pisno: opravil, ni opravil. Iz našega društva se je zaključnega izpita udeležilo 8 gasilcev in gasilk. Vsi so zaključni izpit uspešno opravili. ČESTITAMO!

Razvoz pitne vode (Občina Kostel) 28. 5. do 7.6.2022

Zaradi nesreče, ki se je zgodila v kemični tovarni Melamin je NIJZ odločil, da se voda v občini Kostel do nadaljnega ne sme uporabljati za pitje in kuhanje. Zaradi tega smo gasilci vsak dan po vseh vaseh razvažali vodo, ki so si jo prebivalci točili v posode, kanistre ali lonce. Upali smo, da bodo analize kmalu pokazale, da je voda pitna in neoporečna. Žal pa je celoten proces trajal kar polnih 11 dni. V tem času smo vsak dan razvozili polno cisterno vode (6000 l), naredili več 100 km in opravili vsaj 15 ur prostovoljnega dela. Seveda je vse to potrebno pomnožiti z 11. Poleg tega smo svežo vodo točili v Štalcerjih in hodili v Kočevje na Hydrovod na razkuževanje cisterne.

Tečaj oživljanja (Vas) 23. 5. 2022

Gasilci zelo veliko na različnih intervencijah sodelujemo tudi z reševalci. Pogosto smo na kraju dogodka tudi pred njimi. V tem primeru moramo mi poskrbeti za najnujnejšo prvo pomoč ali oživljanje. Pravijo nam tudi “Prvi reševalci”. Ker pa so ti dogodki na srečo redki, znanje prve pomoči nekoliko zbledi. Da se to ne bi zgodilo, v sodelovanju z ZD Kočevje in njihovo reševalno službo, organiziramo različne osvežilne ali popolnoma nove tečaje oživljanja in prve pomoči. Udeležba je vedno velika. Tečaj ni nikoli pripravljen samo za gasilce ampak se ga lahko udeleži kateri koli krajan. Velikokrat organiziramo kar dva tečaja. Enega v domu v Vasi in drugega v domu v Kužlju. Trudimo se, da bi bil tečaj vsako leto, če ne, pa vsaj na 2 leti.

Gasilski slavolok (Banja Loka) 21. 5. 2022

Dva dni po postavitvi smrekic, smo se zbrali na še bolj slavnostnem dogodku. Petra je namreč rekla “DA”. Njej in njenemu možu Matjažu smo gasilci pri prihodu iz cerkve pripravili slavnostni gasilski slavolok z osmimi curki. Mladoporočenca sta se skozi slavolok sprehodila dvakrat in bila kljub dežniku lepo osvežena. Seveda sta si vzela tudi čas, za prelepo gasilsko sliko. V imenu društva mladoporočencema še enkrat čestitamo in jima želimo veliko ljubezni.

Postavitev smrekic (Nova sela) 19. 5. 2022

Kar nekaj časa je minilo od zadnjega postavljanja smrekic. Rekli bi pravljičnih 7 let, ko smo se zbrali na popolnoma enakem mestu. Takrat smo postavljali smrekice Barbari sedaj pa Petri. Postavljanje smrekic je dogodek, ki je poln heca, smeha, zabave, druženja, hrane in pijače. Ob tem dogodku se je na dvorišču Petrinega domačega doma zbrala cela vas in polna traktorska prikolica veselih gasilcev. Rajanje je trajalo pozno v noč.

 

Eksplozija - Melamin (Kočevje) 12. 5. 2022

Kratek naziv: Požar eksplozija Melamin
Aktiviranje: 8:48
Zaključek intervencije: 14:52
Sodelovalo: 7 gasilcev PGD Vas-Fara + 2 vozila (GVGP-1, AC 30/60)
Opis poteka intervencije: Pomoč pri zapori ceste. Dovažanje vode in polnjenje cistern, ki so bile požarišču in izvajale napade. Hlajenje razgretih rezervarjev in cistern na požarišču.

Praktične vaje - Višji gasilec (Kočevje) 7. 5. 2022

Pričelo se je praktično usposabljanje za vse udležence tečaja za Višjega gasilca. Vaje bodo potekale pred gasilskim domom PGD Kočevje. Izvajale so bodo ob sredah in sobotah. Vaje bodo trajale predvidoma do 11.6.2022, ko bo sledil zaključni izpit. Iz našega društva se bo vaj udeleževalo 8 gasilcev in gasilk.

Florjanova maša (Fara) 1. 5. 2022

Po krajšem premoru zaradi epidemije je Florjanova maša lahko zopet potekal v živo. Maša je za krajane in gasilce postala že tradicionalna in se je vsako leto udeleži več vernikov. Zahvala za to gre župniku Andreju Pažurju, ki pa nas bo žal v tem letu zapustil.

 

Požarna straža na kresovanju (Pirče) 30. 4. 2022

Tudi letos smo bili gasilci zadolženi za izvajanje požarne straže na kresovanju. Tokrat je kresovanje potekalo na peščenem parkirišču za Podjetniškim inkubatorjem Kostel. Prisotni so bili 4 gasilci z vozilom GVGP-1. Posebnosti in nevarnih situacij ni bilo.

 

Sanitarije v domu Kuželj dobile vodo in odtok (Kuželj) 25. 4. 2022

Po krajšem zastoju so se dela na sanitarijah v domu Kuželj nadaljevala. Člani desetine Kuželj so razrezali asfalt in izkopali kanal za polaganje cevi. V kanal so položili cevi za vodo in odtok. Po opravljenih povezavah in pritrditvah so kanal zasuli nazaj. Sanitari so tako pripravljene za uporabo. Pred otvoritvijo pa je potrebno postoriti še marsikaj.

 

Postavitev nosilcev za zastave (Vas) 22. 4. 2022

Zaradi izgradnje nadstreška so postali stari nosilce za zastave neuporabni. Zato smo na nadstrešek privili dva nova nosilca, ki mogočata izobesitev 6 zastav. V ta namen smo kupili popolnoma nove zastave in drogove. Odločili smo se, da bodo 4 zastave izobešene stalno.

 

Postavitev bočne stene nadstreška (Vas) 20. 4. 2022

Na bočno steno nadstreška smo najprej pritrdili lesene in aluminijaste nosilce. V nosilce smo vstavili polikarbonatne plošče, ki jih je bilo potrebno predhodno natačno obrezati. Vse izpostavljene in slabše prilegajoče delo smo dodatno zatesnili s kitom. Po petih urah dela je stena stala.

Goreči elektro drog (Gladloka) 15. 4. 2022

Kratek naziv: Gori elektro drog
Aktiviranje: 17:46
Zaključek intervencije: 18:40
Sodelovalo: 14 gasilcev PGD Vas-Fara + 3 vozila (GVGP-1, AC 30/60, GVM)
Opis poteka intervencije: Zaradi požiga trave okoli elektro droga je prišlo do vžiga samega elektro droga. Pogasili smo gorečo travo okoli elektro droga in sam elektro drog. S sekiro smo odstranili zaoglenele dela droga in preverili notranjost. Ker ni bilo nevarnosti ponovnega vžiga, smo se vrnili v dom.

Pozidava bočne stene (Vas) 15. 4. 2022

Izkazalo se je, da je odprtina bočne stene nekoliko prevelika za postavitev polikarbonatnih plošč. Obstoječi zid smo pozidali, do odgovarjajoče višine.

Priprava nosilcev za prozorno steno (Vas) 13. 4. 2022
Da  bo prostor pod nadstreškom zaščiten pred vetrom in nanosi dežja, smo se odločili, da bočno steno zapremo s pomočjo polikarbonatnih plošč. Pred zapiranjem smo pripravili lesene nosilce, ki se bodo ujemali s celotno konstrukcijo nadstreška.

Izolacija strehe novega nadstreška (Vas) 9. 4. 2022

Po uspešno obdelanem in izdelanem spodnem delu, je sledila obdelava in dodelava zgornjega dela nadstreška. Odločili smo se, da bomo celotno streho še dodatno toplotno izolirali. Med špirovce smo položili stekleno volno in vse skupaj zaprli z OSB ploščami. Celotno delo je bilo opravljeno v pičlih 6 urah. Pri delu smo si pomagali z avtodvigalom in premičnim gradbenim odrom. Delo pa seveda ne bi bilo opravljeno, brez pridnih rok naših članov in članic. Potek celotnega dela je skrbno slikovno dokumentiran. Vse slike si lahko ogledate v naši galeriji.


Občni zbor PGD Vas-Fara (Vas) 2. 4. 2022

Tudi v letošnjem letu se je občni zbor zaradi epidemioloških razmer prestavil na kasnejši čas. Izvedli smo ga v prostorih gasilkega doma z minimalnim številom zunanjih gostov. Vabljeni so bili le predstavniki Občine Kostel in GZ Kočevje. Zbralo se je 40 članov in članic društva. Uradni del je potekal mirno, brez kakršnih koli zapletov. Za njim pa nekoliko pestrejši neuradni del, kjer smo svoje želočke potešili s hrano in pijačo. Veselje je trajalo pozno v noč.

Letošnji dobitniki značk in napredovanj so:

GASILEC PRIPRAVNIK
• Cimprič Jan
• Štefančič Lucija
• Zdravič Petra
• Štanfel Matjaž

VIŠJI GASILEC II. STOPNJE
• Ožanič Bojan
• Ožanič Boštjan
• Klobučar Alojz

GASILSKI ČASTNIK II. STOPNJE
• Cimprič Aleš

Značka za delo v operativi
• Zdravič Matija (40 let)
• Bauer Anton (30 let)
• Kolenc Alen (30 let)

Značka za dolgoletno delo
• Skender Gregor (10 let)
• Selan Jure (10 let)
• Kalan Jure (10 let)
• Šnajdar Žarko (20 let)
• Kolenc Alen (30 let)

Žal v letošnjem letu ni bilo nobene prireditve ob Dnevu Civilne zaščite. Zato smo zaslužnim članom znak Civilne zaščite podelili kar na občnem zboru. Znak Civilne zaščite je podelil povelnjik Civilne zaščite Občine Kostel Milan Preložnik. Letošnji dobitnik Bronastega znaka Civilne zaščite je naš dolgoletni član Alen Kolenc.

Vsem letošnjim dobitnikom iskreno čestitamo.


Drevo na cesti (Planina) 1. 4. 2022

Kratek naziv: Drevo na cesti
Aktiviranje: 18:19
Zaključek intervencije: 18:50
Sodelovalo: 8 gasilcev PGD Vas-Fara + 3 vozila (GVGP-1, GVM, traktor)
Opis poteka intervencije: S strani ReCO Ljubljana smo bili obveščeni o starejši korenini, ki se je zaradi razmočenih tal prevrnila na cestišče. S pomočjo traktorja smo korenino odstranili s cestiča in cestišče počistili. Pregledali smo okolico. Ker ni bilo nobene nevarnosti, smo se vrnili v dom.

Izdelava in betoniranje mulde pred nadstreškom (Vas) 24. 3. 2022

Ko se je beton na ploščadi dovolj strdil, smo še izdelali muldo po kateri bo odtekala meteorna voda.


Betoniranje ploščadi pod nadstreškom (Vas) 22. 3. 2022

Naročili smo hruško z betonom, zbrali ljudi in orodje in v enem samem popoldnevu zabetonirali celotno ploščad.


Fršolanje ploščadi (Vas) 21. 3. 2022

Po odstranitvi odvečnega asfalta je sledilo fršolanje celotne ploščadi pod nadstreškom. Odločili smo se namreč, da bomo celotno ploščad izravnali z betonom in ne z novim asfaltom.


Odstranjevanje odvečnega asfalta pod nadstreškom (Vas) 17. 3. 2022

Zarezani asfalt smo s pomočjo udarnih ali rušilnih kladiv, macol, železnih drogov za lomljenje in naših mišic uspešno odstranili.


Zarezovanje odvečnega asfalta pod nadstreškom (Vas) 12. 3. 2022

Po postavitvi nadstreška pred gasilskim domom, smo se odločili, da je nujno potrebno izravnati tla pod njim. Premerili smo vse naklone in ugotovili, da moramo del asfalta odstraniti saj je občutno previsok. Označili smo dele katere moramo odstraniti. Da bi asfalt lažje odstranili smo ga najprej po oznakah zarezali.


Tečaj za višjega gasilca (Kočevje) 4. 3. 2022 - 3. 4. 2022

Gasilska zveza Kočevje je v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Kočevje pričela z izvajanjem tečaj za višjega gasilca. Usposabljanje bo trajalo 92 ur, od tega 47 ur teoretičnih predavanj in 45 ur praktičnih vaj. Tečaj bo potekal med vikendi (petek, sobota, nedelja) in bo trajal pet vikendov. Po zaključenih predavanjih in vajah, sledi še zaključni izpit, ki je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Iz našega društva se tečaja udeležuje 8 članov (5 članic in 3 člani). Vsi, ki bodo tečaj uspešno opravili, bodo pridobili čin Višji gasilec.


Dimniški požar (Banja Loka) 4. 3. 2022

Kratek naziv: Dimniški požar
Aktiviranje: 10:59
Zaključek intervencije: 12:15
Sodelovalo: 6 gasilcev PGD Vas-Fara + 2 vozili (GVGP-1, AC 30/60)
Opis poteka intervencije: S strani ReCO Ljubljana smo bili obveščeni o vžigu saj v dimniku v naselju Banja Loka. Ko smo prišli na kraj dogodka, smo ugotovili, da so saje že skoraj v celoti izgorele. Počakali smo do konca izgorevanja, očistili dimnik in odstranili preostale saje. Lastniku smo svetovali, da pokliče ustrezno dimnikarsko službo in ne kuri, dokler dimnik in peč nista ustrezno pregledana.

Postavitev velikega prikazovalnika FireApp (Vas) 21. 2. 2022

V mesecu decembru je društvo prešlo na uporabo sistema FireApp in s tem pridobilo odlično orodje, za alarmiranje in pridobivanje informacij. Že v nekaj sekundah, od prejema poziva, imamo na voljo informacije o:

 1. Udeležbi članov na intervenciji,
 2. Oddaljenosti posameznega gasilca od gasilskega doma,
 3. Planu poti od gasilskega doma do kraja nesreče,

Do sedaj smo vse te podatke spremljali na mobilnih telefonih. Od danes naprej pa smo v gasilskem domu postavili velik ekran, ki bo z informacijami postregel vsem udeleženim članom. Ekran ima dodan senzor gibanja, ki omogoča avtomatski zagon ob prvih znakih premikanja v domu.

V mirnem obdobju nam bo FireApp prikazovalnik postregel z različnimi koristnimi informacijami:

 1. Pregled preteklih pozivov in odzivov na poziv,
 2. Prikaz zadnjih vnosov v sistemu SPIN,
 3. Odziv članov na napovedano vajo,
 4. Vremensko sliko (ARSO animacija),
 5. Graf 24-urne razpoložljivosti članov našega društva.


Dimniški požar (Kuželj) 8. 2. 2022

Kratek naziv: Dimniški požar
Aktiviranje: 19:50
Zaključek intervencije: 22:00
Sodelovalo: 2 gasilca PGD Vas-Fara + 1 vozilo (PV-1)
Opis poteka intervencije: S strani občanke smo bili obveščeni o vžigu saj v dimniku. Zavarovali smo okolico dimnika in počakali, da saje zgorijo do konca. Ko ni bilo več nevarnosti, smo se vrnili v dom. Čiščenje in pregled dimnika bo izvedla ustrezna dimnikarska služba

Slovo Alojz Bizjak (Fara) 29. 1. 2022

Na pokopališču v Fari smo se poslovili od dolgoletnega člana Alojza Bizjaka iz Potoka.

Ko nas tesno objema žalost in bolečina ob izgubi, nikar ne pozabimo, da so nam ostali spomini. Obujajmo in čuvajmo jih – saj so dragoceni in na koncu nam ostanejo, kot zaklad s katerim si kupujemo čas v labirintu življenja. Ne nazadnje ti to tudi dolgujemo, saj se ti bomo le tako lahko skromno oddolžili za vso tvojo požrtvovalnost, nesebičnost, predanost, načinu življenja ki si ga ljubil: biti gasilec z dušo in srcem.

Izgradnja in postavitev novega nadstreška (Vas) 25. - 28. 1. 2022
Končno je napočil teden, na katerega smo čakali polnih 7 mesecev. Prišli so delavci, zagrmeli so stroji in novi nadstrešek je pričel rasti. V samo 4 dneh je iz nič nastal prelep nadstrešek, ki bo varoval gasilce in vozila pred vsemi nevšečnostmi, ki jih lahko zagode narava. Vzemite si čas in se zapeljite mimo.