Božiček v Kostelu (Kostel) 19. 12. 2020

V soboto zjutraj je v Kostel z daljnega severa prispel Božiček. Kostelske otroke je obiskal in obdaroval kar na njihovih domovih. Ker se zaradi pomanjkanja snega, ni mogel prevažati s svojimi sanmi, smo mu na pomoč priskočili gasilci in ga po Kostelu popeljali v gasilskem kombiju.

Prevoz vode za namene izpiranja vrtine (Srobotnik ob Kolpi, Jakšiči) 1. 12. - 16. 12. 2020

V začetku decembra je podjetje Geo-Hidro po naročilu Občine Kostel pričelo z vrtanjem dveh vrtin za namene pridobivanja pitne vode. Prvo vrtino so naredili v kraju Srobotnik ob Kolpi in drugo v kraju Jakšiči. Pri vrtanju v globine so za namene izpiranja potrebovali večje količine vode. Ker v bližini ni bilo vodnega vira, smo jim vodo dovažali gasilci. V času vrtanja smo jim vodo dostavili kar 9 krat. Pri vsakem prevozu smo iztočili okoli 5500 litrov vode. Sodelovala sta dva gasilca in vozilo AC 30/60.

INTERVENCIJA - Pomoč pri piskanju detektorja CO (Srobotnik ob Kolpi) 4. 12. 2020

Kratek naziv: Piska detektor CO
Aktiviranje: 18:05
Zaključek intervencije: 19:30
Sodelovalo: 3 gasilci PGD Vas-Fara + 1 vozilo (PV-1)
Opis poteka intervencije: S strani občanke smo bili obveščeni, da ji v hiši piska detektor CO. Svetovali smo ji kaj naj naredi in se odpeljali na kraj dogodka. Občanka je že sama odprla okna in se umaknila iz hiše. Ko smo prišli na kraj dogodka, smo še dodatno prezlačili prostor in preverili kurilna naprave. Vidnih napak ni bilo, zato smo ji svetovali naj ne kuri in obvesti dimnikarsko službo za natančnejši pregled. V tem času je prišlo vozilo NMK. Občanka se je počutila nekoliko slabše, zato so jo priklopili na kisik in odpeljali v zdravstveni dom na natančnejši pregled.

Čiščenje parkirišča pri cerkvi (Fara) 24.11.2020

S pomočjo avtocisterne smo pomagali občinskim delavcem očistiti parkirišče pri cerkvi v Fari. V naslednjih dneh bodo na parkirišču zarisali parkirne prostore. Sodelovala sta dva naša člana.

Čiščenje prepustov (Štalcer parg) 17. 10. - 19. 10. 2020

Gasilci PGD Vas-Fara smo čistili cestne prepuste na cestišču kjer je Direkcija RS za infrastrukturo na cesti Livold – Fara izvajala rekonstrukcijo 2 km odseka ceste na relaciji odcepa za Črni Potok do vrha Livoldskega klanca. Zaradi večjega števila prepustov smo za njihovo očiščenje potrebovali tri dni. V delovni akciji je sodelovalo 7 gasilcev. pri delu smo upoštevali vsa priporočila NIJZ. Prepuste smo očistili z močjo vode in naših mišic, pri tem pa smo si pomagali s cevmi, “podgano” in lopatami.

Prevozi pitne vode (Kostel) April - November 2020

Kot vsako leto, smo tudi letos v sušnih mesecih prevažali pitno vodo. Prevozi se začnejo nekje v mesecu Aprilu in se nepretrgoma nadaljujejo vse do meseca Novembra. Največ težav s pitno vodo so imeli krajani v naseljih: Puc, Drežnik, Štajer in Bilpa. Pitno vodo prevažamo s pomočjo cisterne AC 30/60. Pri prevozu sodelujeta dva do tri gasilca. V letošnjem letu smo vodo dostavili več kot 30 krat.

INTERVENCIJA - Izvlačenje in prenos utopljenca (Vas) 31. 10. 2020

Kratek naziv: Prenos utopljenca – Tehnična pomoč
Aktiviranje: 10:27
Zaključek intervencije: 11:56
Sodelovalo: 7 gasilcev PGD Vas-Fara + 2 vozila (GVGP-1, PV-1)
Opis poteka intervencije: S strani ReCO Ljubljana smo bili obveščeni o truplu utopljene osebe, ki naj bi se nahajalo med naseljema Vas in Pirče. Ko smo prispeli na kraj dogodka smo ugotovili, da se je utopljenec zagozdil med veje grmovja ob obrežju reke Kolpe. Utopljenca smo s pomočjo nosil prenesli na brežino kjer ga je prevzela policija. Po prihodu zdravnika, ki je potrdil smrt smo se vrnili v dom. Policija je ostala pri truplu do prihoda ostalih potrebnih služb.

Čiščenje prepustov (Stari Log) 31. 10. 2020

Gasilci PGD Vas-Fara smo čistili cestne prepuste, kateri so bili v celoti zamašeni s peskom, ki so ga nanesle meteorne vode, ki se v obcestne kanale spuščajo z bližnjih hribov. Prepuste smo očistili z močjo vode in naših mišic, pri tem pa smo si pomagali s cevmi, “podgano” in lopatami.

Dokončanje obnove doma (Vas) 4. 10. - 13. 10. 2020

Ker se je lepilo na novo postavljenih ploščicah moralo še posušiti, smo fugiranje in montažo prestavili na kasnejši čas. Teden dni po postavitvi ploščic se je fugiranja lotil naš mojster Jure Malnar. Še teden kasneje pa sta se montaže umivalnika, bojlerja in nastavka za vodno cev lotila Matej in Marjan Dolšak. Za elektriko pa je kot vedno poskrbel Anton Bauer. Kako jim je uspelo si lahko ogledate na spodnji sliki. Manjka samo še zadnje dejanje. Namestitev ogledala, milnika in podajalnika brisač. Tega pa se bomo lotili, ko se epidemija malce poleže.

Jesenski gasilski piknik (Nova sela) 26. 9. 2020

Vsako leto vodstvo društva pripravi za svoje člane dva piknika. Enega v spomladanskem času in drugega v jesenskem času. Pomladnega smo zaradi epidemiološlih razmer odpovedali. Odločili pa smo se, da jesenskega, kljub še vedno prisotnemu virusu vseeno izpeljemo. Seveda smo se držali vseh zahtev in priporočil NIJZ. Kljub nekoliko slabši udeležbi smo se veselo zabavali.

Urejanje, obnova in čiščenje doma (Vas) 26. 9. 2020

Vodstvo društva se je odločilo, da je čas, da dom nekoliko obnovimo in uredimo. V ta nemen je pripravilo delovno akcijo. Zbor prostovoljcev, ki so lahko in so želeti dati svoj prispevek k lepšemu izgledu doma je bil ob 8. uri. Zbralo se nas 13 članov in članic. Predvidenih del je bilo veliko, zato smo se razdelili v več skupin, ki so dela opravljale postopoma. Seveda je po potrebi ena skupina priskočila na pomoč drugi. Vsak, ki se je udeležil delovne akcije je seboj prinesel določeno orodje, ki naj bi ga pri delu potrebovali. Dela so neprekinjeno potekala do 14. ure, ko je bil predviden pričetek piknika. Nekaj del je ostalo nedokončanih in bodo izvedena nekoliko kasneje (fugiranje, montaža umivalnika in bojlerja). V vmesnem času je bila tudi obilna malica, saj bi brez nje le težko zdržali tako dolgo.

Kaj vse smo postorila ta dan:

 • Čiščenje vseh prostorov v domu (WC, hodnik, kuhinja, sejna soba, 3 garaži prostori, zunanjost, soba z rezervno opremo).
 • Privitje obešalnih kljukic v bokse za obešanje kombinezonov za gašenje gozdnih požarov.
 • Napeljava internetne povezave (kabel) od brezžične dostopne točke na zunanjosti doma do računalnika v sejni sobi (cca. 20 m kanalov).
 • Na stene v sejni sobi smo postavili in pričvrstili okrasne deske na katerih bodo visela priznanja in zahvale pridobljena ob različnih priložnostih.
 • V umivalnem kotu smo odstrani dotrajane ploščice, umivalnik in vodovodno napeljavo.
 • Postavitev popolnoma nove vodovodne napeljave (2 pipi) in odtoka.
 • Kitanje razbitega zidu.
 • Postavitev novih ploščic v umivalnem kotu.
 • Napeljava elektrike do umivalnega kota za priključitev bojlerja.
 • Polnjenje rezervarjev z gorivom na vseh vozilih, motorkah, agregatih…
 • Preizkus delovanja MB, motornih žag, agregatov, izpihovalnikov…

Slovo Franc Volf (Fara) 9. 8. 2020

Na pokopališču v Fari smo se poslovili od dolgoletnega člana Franca Volfa iz Vasi.

Ko nas tesno objema žalost in bolečina ob izgubi, nikar ne pozabimo, da so nam ostali spomini. Obujajmo in čuvajmo jih – saj so dragoceni in na koncu nam ostanejo, kot zaklad s katerim si kupujemo čas v labirintu življenja. Ne nazadnje ti to tudi dolgujemo, saj se ti bomo le tako lahko skromno oddolžili za vso tvojo požrtvovalnost, nesebičnost, predanost, načinu življenja ki si ga ljubil: biti gasilec z dušo in srcem.

INTERVENCIJA - Gašenje kmetijskega stroja (Vas) 25. 6. 2020

Kratek naziv: Požar na prometnih sredstvih
Aktiviranje: 16:18
Zaključek intervencije: 17:14
Sodelovalo: 10 gasilcev PGD Vas-Fara + 4 vozila (GVM, PV-1, GVGP-1, AC 30/60)
Opis poteka intervencije: Iz ReCo ljubljana smo bili obveščeni o gorečem traktorju. Ko smo prišli na kraj dogodka smo ugotovili, da so policisti in lastnik traktor že pogasili. Traktor smo izpihali z zrakom in preverili ali obstaja še kakšna možnost za vžig. Ker ni bilo nobene nevarnosti, smo nazaj priklopili akumulator. Traktor je ponovno vžgal. Lastnika smo pospremili do bližnje domačije, ker bo traktor počakal na serviserja in natančnejši pregled.

INTERVENCIJA - Reševanje ponesrečenca (Kostel) 14. 6. 2020

Kratek naziv: Reševanje ponesrečenca – Tehnična pomoč
Aktiviranje: 14:12
Zaključek intervencije: 17:55
Sodelovalo: 11 gasilcev PGD Vas-Fara + 2 vozila (GVM, GVGP-1) + NMP Kočevje
Opis poteka intervencije: Iz ReCO smo bili obveščeni o poškodovancu, ki je padel z gradu na težko dostopen teren. Na kraj dogodka smo prispeli skupaj z NMP. Reševalcem smo pomagali pri prenosu opreme do ponesrečenca in njegovi oskrbi. Ponesrečenca smo na nosilih prenesli do reševalnega vozila. Pripravili in označili smo prostor za pristanek helikopterja. Ponesrečenca smo na nosilih prenesli od reševalnega vozila do helikopterja. Po odhodu helikopterja smo se vrnili v gasilski dom in zaključili intervencijo.

Kurjenje ostankov skednja (Ajbelj) 9. 5. 2020

V naselju Ajbel je občanka porušila star skeden. Vse ostanke so zvozili na jaso nekoliko stran od naselja. Kot društvo smo bili naprošeni, da pomagamo kup zakuriti in hkrati tudi varovati okolico pred možnim prenosom ognja. To smo tudi storili. Na prizorišče smo prišli z dvema voziloma – AC 30/60 in GVGP-1. Vse je potekalo brez kakršnihkoli težav. Na pogorišču smo bili prisotni okoli 5 ur. Kasneje pa smo naredi še dva obhoda in pregleda okolice. Pri celotni akciji so sodelovali trije gasilci.

7. Florjanova maša (Fara) 3. 5. 2020

Kakor že vsi vemo, je leto 2020 zaznamovano z epidemijo nalezljive bolezni COVID-19, ki je pošteno zarezala v naša življenja. Ukrepi ob epidemiji so marsikatero stvar spremenili ali obrnili na glavo.

Ker so v času epidemije duhovniki v cerkvah  lahko maševali le sami, brez prisotnosti vernikov, smo se odločili, da bomo letos, 7. Florijanovo mašo izvedli nekoliko drugače.

Ker živimo v sodobnem svetu in nam virtualni svet in tehnologija omogočajo marsikatero stvar, smo se odločili, da bomo zato, da ohranimo ta tradicionalni dogodek, izkoristili možnost, ki se nam je ponudila.

Z župnikom Župnije Fara pri Kočevju, Andrejem Pažurjem,  smo se dogovorili, da bo sveto mašo daroval in prenašal v živo na župnijskem FB profilu v nedeljo, 3. 5. 2020.

Na takšen način nam je bilo omogočeno, da smo, kljub prepovedi obiska maše v cerkvi, lahko spremljali 7. Florijanovo sveto mašo in tudi na takšen način pripomogli k ohranjanju tradicije.

TRAVNIŠKI POŽAR (Kostel) 21. 3. 2020

Kratek naziv: Travniški požar
Aktiviranje: 20:26
Zaključek intervencije: 21:33
Sodelovalo: 15 gasilcev PGD Vas-Fara + 4 vozila (GV-1, PV-1, GVGP-1, AC 30/60)
Opis poteka intervencije: Iz strani ReCO Ljubljana smo bili obveščeni o travniškem požaru pod gradom Kostel. Ob prihodu na lokacijo smo ugotovi, da so domačini s pomočjo priročnih gasilnih sredstev požar omejili in skoraj v celoti pogasili. Izvedli smo tri napade iz gasilskih vozil in celotno površino zalili z vodo. Ko ni bilo več nobene nevarnosti, smo se vrnili v gasilski dom.

Slovo Matija Jurkovič (Štajer) 14. 3. 2020

Poslovili od dolgoletnega člana Matije Jurkoviča iz Štajerja.

Ko nas tesno objema žalost in bolečina ob izgubi, nikar ne pozabimo, da so nam ostali spomini. Obujajmo in čuvajmo jih – saj so dragoceni in na koncu nam ostanejo, kot zaklad s katerim si kupujemo čas v labirintu življenja. Ne nazadnje ti to tudi dolgujemo, saj se ti bomo le tako lahko skromno oddolžili za vso tvojo požrtvovalnost, nesebičnost, predanost, načinu življenja ki si ga ljubil: biti gasilec z dušo in srcem.

DAN ŽENA (Ribnica) 7. 3. 2020

Letos smo se gasilke PGD Vas-Fara prvič dogovorile, da si bomo na predvečer našega praznika, dneva žena, vzele nekaj časa in si skušale pričarati prijeten večer. Dogovorile smo se, da se odpeljemo nekam v neznano in si tam, ob dobri hrani, privoščimo prijetno druženje.

S kombijem, ki dam ga je posodilo matično društvo, smo se odpeljale v Ribnico. Ugotovile smo, da bi tudi to srečanje moralo postati tradicionalno, saj smo se imele, kot priča spodnja fotografija, zelo lepo.

PODELITEV PRIZNANJ CIVILNE ZAŠČITE (Moravče) 4. 3. 2020

Ob dnevu Civilne zaščite je Izpostava Ljubljana Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, v sodelovanju z Občino Moravče, v Kulturnem domu Moravče organizirala regijsko prireditev v počastitev dneva Civilne zaščite. Zbrane je uvodoma pozdravil župan Občine Moravče Milan Blažič,  slavnostna govornica pa je bila direktorica urada za preventivo, usposabljanje in mednarodno sodelovanje Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Olga Andrejek. Med govori pa se je odvijal zelo prijeten kulturni program. Najbolj slovesen del prireditve je bila podelitev priznanj zaslužnim, ki so s svojimi dejanji pomagali in sodelovali pri reševanju, zaščiti in pomoči. Priznanja sta letošnjim dobitnikom podelila Olga Andrejek in vodja ljubljanske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Elza Majcen.

Občina Kostel in štab Civilne zaščite občine Kostel vsako leto predlagata najbolj zaslužne krajane, člane Civilne zaščite ali Prostovoljnega gasilskega društva zaradi njihovega prispevka na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami za prejem priznaja znak Civilne zaščite. V letošnjem letu je bronasti znak Civilne zaščite prejel naš član Jure Malnar.

16. OBČINSKI KVIZ GASILSKE MLADINE (Kočevje) 29. 2. 2020

Komisija za mladino pri GZ Kočevje je letos pripravila že 16. kviz gasilske mladine. V letošnjem letu je bila gostiteljica kviza OŠ Ob Rinži. Že od 8. ure so se proti šoli valile trume nadebudnih mladih gasilcev, njihovih mentorjev in spremljevalcev. Sam kviz se je pričel ob 9. uri. Mladi gasilci so nastopali v treh kategorijah: Pionirji, Mladinci in Gasilci pripravniki. Vsi pa so se pomerili v teoretičnem in praktičnem znanju iz področja gasilstva. Ekipo, ki sodeluje na tekmovanju sestavljajo trije člani. Spol tekmovalca ni pomemben. Naše društvo se je tekmovanja udeležilo s 4 ekipami (dve ekipi Pionirjev in po eno ekipo Mladincev in Gasilcev pripravnikov). Na celotnem tekmovanju je sodelovalo 22 različnih ekip. Tekmovanje je bilo v celoti zaključeno okoli 13. ure. Sledilo je slavje in obvezen obisk picerije. Prve tri uvrščene ekipe v vsaki kategoriji, so se uvrstile na regijski kviz, ki bo 14. 3. 2020 na POŠ Zagradec v kraju Zagradec.

Na letošnjem tekmovanju smo dosegli naslednje rezultate:

PIONIRJI

1.mesto: David, Zala, Aleksander, Domen
9. mesto: Žan, Aljaž, Marcel

MLADINCI

3.mesto: Tjaša, Ajda, Veronika

GASILCI PRIPRAVNIKI

1.mesto: Jan, Matej, Zaja, Žiga

Vsem ekipam še enkrat čestitamo na velikanskem uspehu.

OBČNI ZBOR PGD VAS-FARA (Petrina) 15. 2. 2020

Občni zbor PGD Vas-Fara se je pričel ob 18. uri in je potekal v lokalu PR´MATIČKU v Podjetniškem inkubatorju Kostel. Gasilci in gasilke PGD Vas-Fara smo se zbrali že 2 uri prej, saj je bilo potrebno še celoten prostor pripraviti in urediti. Raznosili smo mize, postavili stole, pogrnili mize s prti, postavili zastave, pripravili projekcijo slik, postavili ozvočenje…

Občnega zbora se je udeležilo 46 domačih gasilcev in 18 gostov. Sam uradni del je trajal od 18. do 19. ure. Po uradnem delu je sledilo druženje ob pogostitvi. Na uradnem delu smo podelili kar nekaj odlikovanj, značk, nagrad in napredovanj:

Odlikovanja GZ Kočevje

1. Alen Kolenc – Priznanje gasilske zveze II. Stopnje
2. Milan Preložnik – Priznanje gasilske zveze II. stopnje
3. Matija Zdravič – Priznanje gasilske zveze I. stopnje
4. Mirko Zdravič – Priznanje gasilske zveze I. stopnje
5. Tjaša Cimprič – Mladinsko priznanje
6. Filip Štefančič – Mladinsko priznanje

Značke za dolgoletno delo

1. Anja Ferderber (10 let)
2. Bojan Ožanič (20 let)
3. Boštjan Ožanič (20 let)
4. Jože Selan (40 let)
5. Ivan Ožanič (40 let)
6. Milan Preložnik (50 let)
7. Martin Rauh (50 let)
8. Jože Rauh (50 let)
9. Igor Wolf (50 let)
10. Anton Selan (50 let)
11. Cvetko Skok (50 let)
12. Jože Štefančič (50 let)
13. Alojz Bizjak (60 let)

Značke za delo v operativi

1. Aleš Cimprič (20 let)

Pridobljene specialnosti

1. Jure Malnar (Strojnik)

Novo pridobljeni čini

1. Zaja Cimprič (Gasilec pripravnik)
2. Jan Pečnik (Gasilec pripravnik)
3. Jure Selan (Gasilec pripravnik)
4. Žiga Jelenovič (Gasilec pripravnik)
5. Matej Dolšak (Gasilec pripravnik)
6. Gašper Bizjak (Gasilec pripravnik)

NAPREDOVANJA

1. Božica Skok – Višji gasilec I. stopnje
2. Miha Južnič – Višji gasilec I. stopnje
3. Alen Kolenc – Višji gasilec I. stopnje
4. Rački Borislav – Gasilec I. stopnje
5. Selan Vanja – Gasilec I. stopnje
6. Štefančič Klemen – Gasilec I. stopnje
7. Zdravič Ožanič Monika – Gasilec I. stopnje
8. Mušič Denis – Gasilec I. stopnje
9. Vršnik Matej – Gasilec I. stopnje
10. Selan Žiga – Gasilec I. stopnje
11. Vršnik Simon – Gasilec I. stopnje
12. Zdravič Bauer Andreja – Gasilec I. stopnje
13. Zdravič Malnar Barbara – Gasilec I. stopnje
14. Selan Bojana – Gasilec I. stopnje
15. Pleše Ana – Gasilec I. stopnje
16. Klarič Maja – Gasilec I. stopnje
17. Dolšak Malnar Petra – Gasilec I. stopnje
18. Bukovac Klara – Gasilec I. stopnje
19. Ferderber Anja – Gasilec I. stopnje
20. Skender Gregor – Gasilec I. stopnje
21. Malnar Jure – Gasilec I. stopnje
22. Arko Martina – Gasilec I. stopnje

Vsem dobitnikom še enkrat čestitamo.

Po končanem druženju smo celoten lokal pospravili in vrnili v prvotno stanje.

POSVET MLADINSKIH MENTORJEV (Zreče) 17.-18. 1. 2020

V petek,17. 1. 2020 se je v Zrečah zbralo preko 180 mentorjev gasilske mladine na dvodnevnem posvetu. Po uvodnem pozdravu predsednice Mladinskega sveta GZS Renate Rupreht je Žarko Trušnovec predaval o stresu pri reševalcih, v nadaljevanju pa sta predsednik in poveljnik GZS, Janko Cerkvenik in Franci Petek spregovorila o aktualnostih v gasilski organizaciji. V sobotnem dopoldnevu so potekale delavnice: predstavitev igre na temo gasilcev, ki jo je vodil Andrej But, o odnosih med ljudmi je predavala Neva Kumer, delavnico z naslovom “Velike zgodbe na malem odru” pa je vodil Oskar Neuvirt. Po kosilu sta članici Mladinskega sveta GZS Lavra Slatenšek in Nina Kotar predstavili temeljne programe usposabljanja mladih gasilcev in novosti letošnjega kviza. Posveta se je udeležil predsednik Komisije za mladino pri PGD Vas-Fara Aleš Cimprič.