Tečaj za gasilca pripravnika (Kočevje) 8. 11. - 17. 11. 2019

GZ Kočevje je v preteklem tednu organizirala Tečaj za gasilca pripravnika. Iz PGD Vas-Fara se je tečaja odeležilo 5 bodočih operativnih gasilcev in 1 bodoča operativna gasilka. To nedeljo so imeli zaključne izpite, ki so jih vsi uspešno opravili. Prvi korak je premagan in vsi so si pridobili čin gasilec pripravnik. Poleg čina so si pridobili potrebno teoretično in praktično znanje za opravljanje preventivnih in manj zahtevnih operativnih nalog v gasilstvu. Sledi drugi korak – Tečaj za operativnega gasilca.

Pregled hidrantnega omrežja III (Občina Kostel) 16. 11. 2019

Ekipa za pregled hidrantov se je ponovno zbrala in izvedla še zadnji del pregledovanja higrantov. Na terenu smo bili od 8. do 12. ure in pregledali hidrantno omrežje v krajih Rajšele, Pirče, Petrina, Grivac in Kuželj. S tem je pregled celotnega hidrantnega omrežja v občini Kostel zaključen. Vse ugotovitve bomo zbrali v obširno poročilo in ga skupaj s predlogi za izboljšave in popravila predali pristojnim službam.

INTERVENCIJA - Dimniški požar (Potok) 31. 10. 2019

Kratek naziv: Dimniški požar
Aktiviranje: 11:34
Zaključek intervencije: 12:27
Sodelovalo: 13 gasilcev PGD Vas-Fara + 4 vozila (GVM, PV-1, GVGP-1, AC 30/60)
Opis poteka intervencije: Iz strani ReCO Ljubljana smo bili obveščeni o dimniškem požaru v naselju Potok. Ob prihodu na lokacijo smo pregledali dimnik in okolico. Gorenje v dimniku ni predstvljalo grožnje za objekt, zato smo počakali, da saje izgorijo. Po ugasnitvi smo očistili dimnik in ga ponovno pregledali. Ker ni bilo več nobene nevarnosti, smo se vrnili v gasilski dom.

Sektorska vaja članov (Štalcerji) 26. 10. 2019

Tudi letos smo skupaj s sosednjimi društvi PGD Morava in PGD Kočevska Reka izvedli sektorsko vajo. Vajo je pripravila PGD Kočevska Reka v kraju Štalcerji kjer je navidezno gorel večji gospodarski objekt, še dva pa so bila ogrožena. PGD Vas-Fara je sodelovala s 4 vozili (PV-1, GVM, GVGP-1, AC 30/60) in 14 operativci. V celotni vaji smo izvedli 4 napade kjer smo varovali ogrožene stavbe in napajanje dveh vozil. Več o samem poteku vaje si lahko ogledate v galeriji slik.

Oprema za gašenje gozdnih požarov (Vas) 10. 10. 2019

Republika Slovenija Ministrstvo za obrambo Uprava RS za zaščito in reševanje je izvedla na prošnjo PGD Vas-Fara brezplačen prenos premičnega premoženja v trajno last PGD Vas-Fara v namene zagotavljanja potrebne pripravljenosti na naravne in druge nesreče zaradi uresničevanja javnega interesa na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. V ta namen je društvo pridobilo:

2 izpihovalnika zraka PIRITEC SB03
1 motorna žaga HUSQVARNA 61 FF
5 gasilskih protipožarnih metel
5 nahrbtnikov gasilskih za vodo – Luveti naprtnjača V25
20 mask za zaščito pred plini Vallfirest
20 respiratorjev FFP2 Tector
10 zaščitnih kombinezonov za gozdne požare Prevent&Deloza K_217 NO278PR561

Vaja članic (Črni Potok) 4. 10. 2019

Tudi letos so članice GZ Kočevje pripravile svojo vajo na kateri je sodelovalo več kot 30 članic iz 7 različnih društev. Osnovna naloga  je bila gašenje skladovnic desk na žagi v Črnem Potoku. Ker napajanje iz hidrantnega omrežja ni zadoščalo so morale potegniti vodo iz bližnjega kala. Zaradi oddaljenosti kala (400 m) in precejšne višinske razlike so morale članice postaviti rele treh motornih bizgaln. Članice PGD Vas-Fara so na začetku vaje izvedle dva hitra napada iz vozila GVGP-1. V nadaljavanju, ko je bilo vzpostavljeno napajanje iz kala pa so postavile in izvedle tri napade na goreče skladovnice desk. Vajo so uspešno izvedle in deske so bile pogašene. Po zaključnem postroju in nagovoru predsednika GZ Kočevje je sledilo veselo druženje. Članice PGD Livold so poleg hrane in pijače pripravile zelo zanimiv kulturni program.

Regijsko gasilsko tekmovanje (Ribnica) 28. 9. 2019

Prišel je dan, ko se je bilo potrebno odpeljati v Ribnico na regijsko tekmovanje. Naša mladinska ekipa se je mora zglasiti pri Komisiji A ob 8:35 uri. Vsi smo bili odlične volje in komaj čakali, da se podamo v boj s časom in pravili. Le dež, ki se je vsake toliko vlil je bil nekoliko moteč dejavnik. Ekipa je vse vaje oddelal tako kot smo se uči in dosegla odlične čase. Žal se nam je prikradlo nekaj kazenskih točk. Na koncu so naša dekleta in fantje zasedli odlično 7 mesto v kategoriji mladincev. ČESTITAMO!

Mladinske vaje na stadionu (Kočevje) 25. 9. 2019

Ena izmed gasilskih vaj ali disciplin je tudi Štafeta na 400 metrov z ovirami. Ker v okolici društva nimamo najbolj primernega terena za izvajanje štafete, smo se odločili, da zadnje vaje pred regijskim tekmovanje izvedemo na stadionu v Kočevju. Kljub dežju smo v GVM naloži vso opremo in se odpeljali v Kočevje. Prepričani smo bili, da bo dež za vsaj eno uro ponehal in nam dopustil, da izvedemo trening. Tako se je tudi zgodilo. Poleg treninga štafete smo vadili tudi razvrščanje. Po napornem treningu smo si vsi skupaj privoščili slastne pice v Rekreaciji Gaj.

Varovanje kolesarske dirke (Osilnica) 21. 9. 2019

Navkreber na Strmo reber – Je dirka za navzdržljivejše kolesarje, dolga 8,4 kilometra in se dvigne za 720 metrov višinske razlike. Ima 19 serpentin pod kotom 180 stopinj, povprečni naklon je 8,8 odstotka, z največjim naklonom 17 odstotkov. Tekmovanje je bilo podobno vzponu na Vršič, ki je letos že 41. po vrsti, a je tam proga dolga 11 kilometrov in prinaša 800 metrov višinske razlike. Da so tekmovalci varno in ne moteno prispeli do vrha in se nato spustili nazaj, smo poskrbeli gasilci vseh okoliških društev (4 društva). Naše društvo je prispevalo 5 redarjev.

Jesenski gasilski piknik (Nova sela) 21. 9. 2019

Da bi v popolnosti izkoristili prelepo sončno soboto, smo v popoldanskem času pripravili piknik za vse člane društva. Povabilu se je odzvalo 27 članov, članic in mladine. Preživeli smo prijetno popoldne ob dobri hrani in pijači. Kdor je zamudil priložnost za druženje, bo moral počakati do spomladi, ko bomo pripravili tradiconalni Spomladanski piknik.

Čiščenje prostorov gasilskega doma (Vas) 21. 9. 2019

Tudi gasilski dom je potrebno vsake toliko časa “spraviti v red”. Zato so se dekleta odločila, da bodo za to izkoristile isti dan, ko bomo fantje na terenu. Ne samo, da so domu vrnile sijaj, pripravile so nam tudi okusno malico, da smo lažje nadaljevali z delom.

Pregled hidrantnega omrežja II (Občina Kostel) 21. 9. 2019

V mesecu maju smo izvedli prvo akcijo pregledovanja nadzemnih in podzemnih hidrantov v občini Kostel. V soboto se je ekipa za pregled hidrantov ponovno zbrala in izvedla drugi del pregledovanja higrantov. Na terenu smo bili od 7. do 14. ure. Vse dobre in slabe ugotovitve so zabeležene in bodo predane pristojnim službam. V kratkem načrtujemo tudi tretji in zadnji del pregledovanja hidrantov, ko bomo izdeli dokončno poročilo in z njim opremili tudi vsa vozila.

Izbirno tekmovanje CTIF - Člani (Kočevje) 15. 9. 2019

Tudi izbirno člansko tekmovanje je potekalo na športnem stadionu Gaj v Kočevju. Tekmovanja smo se udeležili s pomlajeno člansko A ekipo. Tudi člani so se pomerili v treh disciplinah: vaji razvrščanja, štafeti na 400 metrov in vaji z motorno brizgalno. Osvojili so odlično 8. mesto. Žal pa se niso uvrstili na regijsko tekmovanje. Smo pa veseli, da je ekipa izvedla vse vaje brezhibno z minimalnim številom kazenskih točk. ČESTITAMO.

Izbirno tekmovanje CTIF - Mladina (Kočevje) 15. 9. 2019

V nedeljo je na športnem stadionu Gaj v Kočevju potekalo izbirno tekmovanje CTIF. Tekmovanja smo se udeležili z ekipo Mladincev v kateri pa je bilo kar 5 deklet. Mladinci so tekmovali v treh vajah: vaji razvrščanja, štafeti na 400 metrov in v vaji z ovirami. Tekmovanje je potekalo v odličnem vzdušju in prav vse se je poklopilo tako kot mora. Časi so bili odlični in kazenskih točk ni bilo. Ekipa Mladincev je prepričljivo osvoji prvo mesto v svoji kategoriji in se tako uvrstila na regijsko tekmovanje. ČESTITAMO. Regijsko tekmovanje bo potekalo 28. 9. 2019 v Ribnici. Navijači vabljeni.

150 let gasilstva (Metlika) 8. 9. 2019

V nedeljo, 8. 9. 2019, je v Metliki, zibelki slovenskega gasilstva, potekalo praznovanje gasilskih jubilejev: 150-letnica gasilstva na Slovenskem, 70-letnica Gasilske zveze Slovenije in 50 let gasilskega muzeja dr. Branka Božiča. V ta namen je popoldan, skozi stari del Metlike, potekala velika gasilska parada gasilcev, gasilske tehnike ter enot zaščite in reševanja.
Veličastnega dogodka, kjer je bil po paradi kulturni program in svečanost, na kateri je bil slavnostni govornik Marjan Šarec, predsednik Vlade RS, sta se udeležila tudi dva člana PGD Vas – Fara.

Lovci prevzeli nov prapor (Banja Loka) 7. 9. 2019

V soboto, 7. 9. 2019, je Lovska družina Banja Loka – Kostel, pred lovskim domom v Banja Loki, praznovala svojo 70. obletnico ustanovitve. Ob tem jubileju so slovesno razvili nov prapor. Ker je za nov prapor doniralo tudi naše društvo, smo bili povabljeni na to svečanost, kjer smo v zahvalo prejeli jubilejno priznanje.

Vaje članske desetine (Potok) Avgust - September 2019

Tako kot mladinci se na tekmovanje pripravlja tudi desetina članov A. Pomerili se bodo v podobnih vajah kot mladinci: vaji razvrščanja, štafeti na 400 metrov in vaji z motorno brizgalno. Desetino smo v letošnjem letu pomladili in tako omogočili tudi mlajšim, da obnovijo svoje znaje in si naberejo izkušnje na tekmovanjih. Ker jih je večina med tednom odsotnih, potekajo njihove vaje med vikendi.

Pomoč pri čiščenju zamašenega prepusta (Pirče) 3. 9. 2019

V naselju Pirče se je v prepustu, ki poteka čez dvorišče privatne hiše zagozdil velik štor. Okoli štora se je nabralo veliko blata, kamenja, vej… kar je naredilo prepust neprehoden. Ob vsakem nalivu pa je voda preplavila dvorišče. Delavci režijskega obrata občine Kostel so s stroji izkopali štor in s pomočjo gasilske tehnike očistili celoten prepust. Pri delu sta bila prisotna dva gasilca in avtocisterna (AC 30/60).

Vaje mladinske desetine (Potok) Avgust - September 2019

V nedeljo 15. 9. 2019 bo na stadionu v Kočevju potekalo izbirno tekmovanje GZ Kočevje. Na tekmovanje smo v letošnjem letu prijavili mladinsko ekipo, ki bo nastopila na treh vajah: vaja razvrščanja, štafeta na 400 metrov in vaji z ovirami. V ekipi je 5 mladink in 4 mladinci. Mladinci in mladinke pridno vadijo dvakrat na teden in sicer v sredo in petek po 2 uri. Vsi si želimo čim boljšega uspeha.

Nov način odpiranja gasilskih vrat (Vas) 16. 8. 2019

Tehnologija se nazadržno razvija in tako omogoča tudi gasilcem izboljšave, ki pripomorejo k hitrejšemu odzivanju. Tako smo na gasilska vrata namestili GSM modul za daljinsko odpiranje vrat. Vrata se sedaj dvigujejo in spuščajo s pomočjo telefonskega klica na GSM številko vrat. Registrirani gasilci lahko sedaj odprejo ali zaprejo vrata iz katerega koli koščka našega planeta.

Tamburanje va Kostele (Fara) 14. - 15. 8. 2019

Tudi na letošnjem Tamburanju va Kostele smo gasilci PGD Vas-Fara poskrbeli za požarno stražo in redarjenje na prireditvi. Prvi dan je bilo dežurnih 5 gasilcev. V drugem dnevu pa smo bili razdeljeni v dve skupini. Dopoldne je dežuralo 8 gasilcev in popoldne 5 gasilcev. Na prizorišču je bilo vedno prisotno vozilo GVGP-1. Celotna prireditev je potekala mirno, brez zapletov in nevšečnosti.

Svečani prevzem novega vozila GVGP-1 (Fara) 14. 8. 2019

Napočil je čas, da novi GVGP-1 tudi svečano prevzamemo. Odločili smo se, da bo prevzem potekal v okviru Tamburanja va Kostele. Na svečani prevzem smo povabili vsa društva v GZ Kočevje, donatorje, izdelovalca vozila in mnogo drugih uglednih gostov. Poleg svečanega prevzema vozila je potekal tudi njegov blagoslov. Ker pa smo poleg novega vozila GVGP-1, nabavili tu starejše rabljeno gasilsko vozilo (GV-1) smo se na upravnem odboru odločili, da se spodobi, da tudi to vozilo svečano prevzamemo in blagoslovimo. Hkrati z našim svečanim prevzemom in blagoslovom dveh vozil je potekal tudi prevzem in blagoslov novega občinskega traktorja z različnimi priključki. Našemu povabilu so se odzvala skoraj vsa društva in povabljeni gosti. Svečanost je bila kratka in bogata. Po svečanosti je sledilo družabno srečanje z malico. Celoten potek svečanosti pa si lahko ogledate s pomočjo slik v naši galeriji.

INTERVENCIJA - Iskanje utopljence (Slavski Laz - Brsnik) 3. 8. 2019

Kratek naziv: Nesreče ljudi na in v vodi
Aktiviranje: 19:20
Zaključek intervencije: 21:00
Sodelovalo: 14 gasilcev PGD Vas-Fara + 4 vozila (GVGP1, GVM, AC 30/60. GV-1) + Gasilci PGD Kočevje in PGD Predgrad
Opis poteka intervencije: Iz strani ReCO Ljubljana smo bili obveščeni, da so pri naselju Slavski Laz opazili truplu neznane osebe, ki ga je nosila reka Kolpa. Gasilci smo med krajema Slavski Laz in Brsnik pregledovali bregove reke Kolpe in iskali utopljenca. Ko smo odkrili truplo utopljenca, so ga gasilci PGD Kočevje s pomočjo čolna pripeljali do brega. Utopljenca smo pomagali spraviti na breg reke Kolpe in počakali na prihod policije. Po prihodu policije in pogrebne službe smo se vrnili vrnili v dom.

Jakolkje v Banja Loki (Banja Loka) 28. 7. 2019

Kot že vrsto let je tudi letos konec julija potekala prireditev, ki jo pripravljajo prebivalci Banja Loke in okolice. Letos je prireditev potekal pred Lovskim domom v Banja Loki. Gasilci smo poskrbeli za urejanje prometa, redarjenje in požarno stražo. Sodelovali so 3 gasilci z vozilom GVGP-1.

INTERVENCIJA - Požar avtomobila (Nova sela) 21. 7. 2019

Kratek naziv: Požari na prometnih sredstvih
Aktiviranje: 20:57
Zaključek intervencije: 22:10
Sodelovalo: 10 gasilcev PGD Vas-Fara + 3 vozila (GVM, PV-1, GVGP-1) + Gasilci PGD Kočevje
Opis poteka intervencije: Iz strani ReCO Ljubljana smo bili poklicani na pomoč h gašenju osebnega vozila v Novih selih. Ob prihodu na lokacijo smo ugotovili, da je požar na motorju osebnega vozila že pogasil lastnik vozila s pomočjo gasilnika S-2. Kraj dogodka smo zavarovali in ga primerno osvetlili. Vozilo smo temeljito pregledali. Pri tem smo si pomagali s termo kamero. Ker ni bilo nobenih dejavnikov, ki bi kazali na to, da bi se osebno vozilo ponovno vžgalo, ga je lahko varno prevzel voznik vlečne službe. Po odhodu vlečne službe smo pospravili orodje in se vrnili v orodišče.

Novi GVGP-1 v gasilskem domu (Vas) 12. 7. 2019

Natančno ob 19. uri se je pred domači gasilski dom pripeljal popolnoma nov GVGP-1 (Gasilsko vozilo za gašenje gozdnih požarov). Vozilo je pričakala množica krajanov in gasilcev skupaj z občinskimi svetniki, županom in predstavniki Gasilske zveze Kočevje. Ogled in rajanje je trajalo pozno v noč. Kako izgleda vozilo in kako je bilo na sprejemu pa si oglejte v galeriji slik. Poleg vozila GVGP-1 smo pripeljali tudi na novo poslikan in opremljan GVM.


Nova sirena (Vas) 13. 7. 2019

Na gasilski dom so montirali popolnoma novo sireno, ki je sedaj daljinsko vodena iz Regionalnega klicnega centra v Ljubljani. Vsako prvo soboto v mesecu, natančno ob 12. uri bo klicni center prezkusil delovanje sirene.


Ogled novega GVGP-1 (Ptujska Gora) 9. 7. 2019

Še zadnjič smo se pred končnim prevzemom odpeljali na Ptujsko Goro na ogled novega GVGP-1. Kako izgleda od zunaj si lahko ogledate na spodnjih slikah. Za bolj podrobnejši ogled pa ga boste morali pričakati pred domom v petek 12. 7. 2019 ob 19. uri. Z izdelovalcem SVIT-ZOLAR-jem smo dorekli še zadnje malenkosti, ki bodo postorjene do petka. Poleg ogleda novega vozila, smo s seboj pripeljali vozilo GVM, ki bo deležno nove poslikave in vgraditve vzvratne kamere.8. pohod članic GZ Kočevje (Kostel) 6. 7. 2019

Članice gasilskih društev v GZ Kočevje vsako leto pripravijo pohod v spomin na Gasilsko mladinsko olimpiado, ki je potekala v Kočevju. Vsako leto članice gosti določeno društvo, ki tudi pripravi program druženja in pogostitev. Letošnji že osmi pohod je gostilo naše društvo.

Ob 9 uri je bil prihod in zbor članic pred gasilski dom v Vasi, kjer so domače članice pripravile manjšo pogostitev. Po okrepčilu je članice nagovorila Predsednica komisije za članice pri GZ Kočevje Romana Marinč in domači poveljnik. Članice so se nato odpravile peš do bližnje Fare, kjer so si ob vodenju gospoda župnika ogledale cerkev Marije Vnebovzete. Sledil je vodeni ogled gradu Kostel. Po ogledu je sledilo kosilo v Matkotovi koči v Novih selih. Po kosilu so se članice zabavale z različnimi zabavnimi igrami. Tekmovale so v trojkah in se trudile osvojiti prehodni pokal. To je letos uspelo PGD Mahovnik. Celotnega pohoda se je udeležilo okoli 50 članic od tega 9 naših članic.

Suša in prazni rezervoarji (Vas) 4. 7. 2019

Poletje se je komaj dobro začelo in vode že primanjkuje. V času od 1. do 4. julija smo odpeljali že 4 polne cisterne vode (24000 litrov). Največ potreb po vodi je v kraju Jesenov vrt. Pri prevozu sodelujeta dva gasilca.


Slovo od starega GVGP-1 (Vas) 3. 7. 2019

Društvo v postopku pridobitve novega vozila GVGP-1, ki naj bi v društvene prostore prispelo v petek 12. 7. 2019 v večernih urah. Ob znanem datumu prispetja novega vozila je stari GVGP-1 šel v prodajo. Povpraševanje je bilo veliko in prodali smo ga le v nekaj dneh. Vozilo je odšlo na Hrvaško v JVP Krapina.

GVGP-1

Praznovanje v PGD Šalka vas (Šalka vas) 29. 6. 2019

V soboto smo se udeležili velikega praznovanja v PGD Šalka vas. Potekala je otvoritev popolnoma obnovljenega gasilskega doma in prevzem dveh novih vozil: GVM-1 in GVC 16/25. Otvoritve in prevzema se je odeležilo 6 gasilcev in gasilk s praporom.


Piknik lovcev in ribičev (Morava) 22. 6. 2019

Vsako leto smo predstavniki gasilskega društva povabljeni na piknik LD Banja loka – Kostel in RD Kočevje. Letos je piknik potekal na športnem igrišču v Moravi. Piknika sta se udeležila predsednik Matija in poveljnik Aleš.


(Slika je simbolična in posneta v času VAŠKIH ŠPORTNIH IGER V MORAVI OB PRAZNIKU KS KOČEVSKA REKA » Dan narcis ».)

Čiščenje asfaltnih površin pred PIK Kostel (Petrina) 19. 6. 2019

S pomočjo avtocisterne smo pomagali občinskim delavcem očistiti asfaltne površine pred Podjetniškim inkubatorjem Kostel, kjer bo potekala osrednja prireditev ob občinskem prazniku. Sodelovali so trije naši člani.

Spominska slovesnost (Petrina) 15. 6. 2019

OO ZZB za vrednote NOB Kostel je tudi to leto pripravila proslavo posvečeno dogodkom iz polpretekle zgodovine, ki je potekala v prostorih PIK Kostel. Gasilci smo poskrbeli za urejanje prometa, redarjenje in požarno stražo. Sodelovalo je 5 gasilcev z vozilom GVGP-1.

11. regijsko tekmovanje v gasilski orientaciji (Retje) 8. 6. 2019

Mladinska komisija pri Regiji Ljubljana II vsako leto pripravi regijsko tekmovanje v gasilski orientaciji. V letošnjem letu je orientacija potekala v kraju Retje (GZ Loški Potok). Tekmovanja se udeležijo po dve najboljši ekipi v posamezni kategoriji na občinskem tekmovanju. Tekmovanja smo se udeležili z dvema ekipama mladincev. Vse ekipe, ki smo predstavljale GZ Kočevje smo na tekmovanje odšle skupaj z avtobusom. Supaj nas je bilo 10 ekip in njihovi mentorji. Tekmovanje je po dolgem času zopet potekalo v zelo vročem vremenu. Dosegli smo naslednje rezultate:

3. mesto: Val, Jure, Filip – mentor: Mirko Zdravič
11. mesto: Jan, Žiga, Matej – mentor: Aleš Cimprič.

Obema ekipama še enkrat čestitamo.

Slovo Franc Poje (Kočevje) 7. 6. 2019

Na pokopališču v Kočevju smo se poslovili od dolgoletnega člana Franca Pojeta iz Kuželja.

Ko nas tesno objema žalost in bolečina ob izgubi, nikar ne pozabimo, da so nam ostali spomini. Obujajmo in čuvajmo jih – saj so dragoceni in na koncu nam ostanejo, kot zaklad s katerim si kupujemo čas v labirintu življenja. Ne nazadnje ti to tudi dolgujemo, saj se ti bomo le tako lahko skromno oddolžili za vso tvojo požrtvovalnost, nesebičnost, predanost, načinu življenja ki si ga ljubil: biti gasilec z dušo in srcem. 

Gasilski piknik (Nova sela) 25. 5. 2019

Gasilsko društvo vsako leto pripravi dva piknika, kjer se članice, člani in mladina družimo in zabavamo. Prvi piknik je spomladi, drugi pa jeseni. Spomladanski piknik smo pripravili to soboto. Udeležilo se ga je 25 gasilcev. Ob žaru in dobri kaplici smo se tudi športno udejstvovali. Kdor je bil na pikniku, ve kako izgleda, tisti, ki vas pa ni bilo, si ga boste morali pridet ogledat na lastne oči, ker slik ne bomo objavljali. Največja zahvala za uspešno izvedbo piknika pa gre organizatorju in glavnemu kuharju Matiji.

Čiščenje prostorov gasilskega doma (Vas) 25. 5. 2019

Tudi članice niso ta vikend stale križem rok. Ko smo se fanti odpravili na pregled hidrantov, so one zavihale rokave in pospravile in očistile celoten gasilski dom. Pa ne samo to, pripravile so nam tudi okusno malico, da smo lažje nadaljevali s svojim delom. Z domom se je celotno dopoldne mučilo kar 6 gasilk.

Pregled hidrantnega omrežja (Kostel) 25. 5. 2019

Po trenutno znanih podatkih naj bi bilo v Občini Kostel 59 nadzemnih hidrantov in 23 podzemnih hidrantov. V kakšnem stanju so in kje so ventili pa ve le malokdo. Zato smo se odločli, da sestavimo ekipo, ki bo pregledala vse hidranti in ugotovila v kakšnem stanju so in kaj je potrebno okoli njih postoriti. Prvi dan pregleda je za nami. Glede na hitrost pregledovanja in število hidrantov smo ugotovili, da bomo potrebovali še vsaj dva dneva. Večina hidrantov je v dobrem stanju. Odkrili pa smo tudi nekaj pomanjkljivosti in napak. Po celotnem pregledu bomo svoje ugotovitve predali ustreznim službam, ki bodo poskrbele za njihovo odpravo. V ekipi nas je po terenu hodilo 8 gasilcev.


10. Občinska orientacija gasilske mladine (Klinja vas) 18. 5. 2019

V soboto je v Klinja vasi potekala gasilska orintacija. Tekmovanja smo se udeležili s štirimi ekipami: pionirji, mladinkami in 2 ekipi mladincev. Kot vedno, smo ekipe spremljali njihovi 4 mentorji. Poleg mentorjev so na tekmovanju sodili trije naši sodniki. Vreme je bilo tekmovanju naklonjeno in vzdušje prekrasno. Ko se enkrat vse stvari poklopijo, je tudi dober rezultat blizu. Vsaj tako smo upali in ne zaman. Na tekmovanju je nastopilo 29 ekip v 6 kategorijah.

  • PIONIRJI: 8 mesto (Aleksander, David, Aljaž)
  • MLADINKE: 3. mesto (Ajda, Tjaša, Veronika, Lucija)
  • MLADINCI1: 1. mesto (Jure, Val, Filip)
  • MLADINCI2: 2. mesto (Zaja, Matej, Jan)

Vsem ekipam še enkrat čestitamo. Ekipi, ki sta zasedli 1. in 2. mesto sta se uvrstili na regijsko orientacijo, ki bo 8. 6. 2019 v Retjah (Loški Potok).


6. Florjanova maša (Fara) 5. 5. 2019

V nedeljo smo se pred cerkvijo Marije Vnebovzete pri Fari, zbrali gasilci in gasilke PGD Vas-Fara. Domači župnik Andrej Pažur je daroval že šesto tradicionalno Florjanovo mašo za žive in mrtve gasilce. Po maši smo se vsi navzoči posladkali z dobrotami, ki so jih pripravile naše gasilke.

Sveti Florijan goduje 4. maja in sodi med najbolj čaščene ljudske svetnike. Na mnogih hišah vidimo podobo ali kip rimskega častnika s čelado ter vedrom, ko gasi gorečo hišo ali vas pod seboj. V času življenja je bil Sveti Florjan veteran rimske vojske in sicer v času Dioklecijana, ki ga je zelo preganjal, kajti Florijan je bil kristjan. Ker se ni hotel odreči veri, so ga pregnali in vrgli v reko Enns, kjer je utonil. Gasilci ga za svojega zavetnika častijo od ustanovitve gasilskih društev na slovenskem.


Namestitev novega vzdrževalca za vozilo GV-1 (Vas) 4. 5. 2019

Vsa vozila v garažah so vedno priklopljena na avtomatske polnilce in vzdrževalce nepetosti svinčenih akumulatorjev. Tudi vozilo GV-1 smo želeli priključiti na vzdrževalec. Za razliko od ostalih vozil je to vozilo parkirano pred gasilskim domom.  Zaradi varnosti in boljšega delovanja smo vzdrževalec namestili znotraj stavbe, prevrtali zid in napeljali daljši kabel do vozila. Tako bo tudi njegov akumulator v vsakem trenutku v brezhibnem stanju, kar bo omogočalo siguren vžig.


Čiščenje tlakovane ceste pod gradom (Kostel) 30. 4. 2019

S pomočjo avtocisterne smo pomagali občinskim delavcem očistiti tlakovano cesto, ki vodi do gradu Kostel. Sodeloval sta dva naša člana.


Pridobitev vozila GV-1 (Ptujska Gora) 29. 4. 2019

Na Ptujsko Goro k podjetju SVIT-ZOLAR se nismo odpeljali samo na ogled novega GVGP-1, ampak je podjetje za nas tudi pripravilo gasilsko vozilo GV-1. Vozilo TAM 75 T5 smo kupili od PGD Grabe, ki so ga po prevzemu novega vozila pustili pri podjetju SVIT-ZOLAR. Pri podjetju so vozilo pregledali, namestili nove gume, nalepili nove oznake in vozilo opremili z novimi intervencijskimi lučmi. Nad vozilom smo bili navdušeni saj za njegovih častitiljivih 38 let izgleda in deluje vrhunsko. Vozilo smo srečno pripeljali domov in ga parkirali pred gasilski dom, saj zanj trenutno nimamo garaže. Zakaj se je društvo podalo v ta nakup, pa je že druga zgodba.

Oprema za novi GVGP-1 (Ptujska Gora) 29. 4. 2019

V ponedeljek se je delovna skupina ponovno odpeljala na Ptujsko Goro do podjetja SVIT-ZOLAR. Ogledali smo si kako napreduje nadgradnja vozila Ford Ranger v gasilsko vozilo GVGP-1. Pogovorili smo se z izvajalcem in uskladili še zadnje podrobnosti o izgledu. Ker nadgradnja lepo napreduje smo s seboj odpeljali tudi vso potrebno opremo, ki bo bila nameščena v novem vozilu. S potekom nadgradnje smo bili zelo zadovoljni.

Skupščina GZ Kočevje (Kočevje) 5. 4. 2019

V soboto je v Kočevju v Turističnem kompleksu Jezero (Kozolec) potekala skupščina GZ Kočevje. Skupščine so se udeležili trije naši člani.

INTERVENCIJA – Požar v nestanovanjskem objektu (Vas) 20. 3. 2019

Kratek naziv: Požar drvarnice
Aktiviranje: 10:26
Zaključek intervencije: 13:17
Sodelovalo: 20 gasilcev PGD Vas-Fara + 3 vozila (GVGP1, GVM + priklopnik, AC 30/60)
Opis poteka intervencije: Iz strani ReCo Ljubljana smo bili obveščeni o goreči drvarnici na naslovu Vas 4. Izvozili smo z dvemi vozili. Ugotovili smo, da je požar v pojenjanju in je večina drvarnice pogorela. Preostanek drvarnice smo pogasili. Preventivno smo ohladili tudi bližnji silos za žaganje. Konstrukcijo, ki je še stala smo podrli in vse grede zalili z vodo. Med tem se je pričelo kaditi iz ostrešja bližnje stavbe in silosa za žaganje. Silos smo izprazni. Pogasili smo posamezna žarišča, ki so nastala v žaganju. Po ogledu bližnje stavbe smo ugotovili, da je veter prinesel manjšo žerjavico na ostrešni tram, ki je začel tleti. Tram smo uspešno pogasili še preden je začel goreti. Po pregledu celotnega požarišča smo ugotovili, da ni več nobene nevarnosti zato smo se vrnili v dom in požarišče prepustili policiji.

Podelitev priznanj Civilne zaščite (Kočevje) 6. 3. 2019

V sredo smo se odpeljali v Kočevje, kjer je v športni dvorani potekala regijska prireditev ob podelitvi priznanj, ki jih podeljuje Civilna zaščita najbolj zaslužnim na področju zaščite in reševanja v preteklem letu. V letu 2018 sta se na tem področju najbolj izkazala Marjan dolšak in Petra Dolšak Malnar. Za svoj prispevek na področju zaščite in reševanja je prijel Marjan SREBRNI ZNAK CIVILNE ZAŠČITE in Petra BRONASTI ZNAK CIVILNE ZAŠČITE. OBEMA DOBITNIKOMA ISKRENO ČESTITAMO!

14. Regijski kviz gasilske mladine (Stara Cerkev) 2. 3. 2019

Na regijsko tekmovanje sta se v tem letu uvrstili dve ekipi: ekipa mladincev in ekipa pripravnikov. Tekmovanje je potekalo v osnovni šoli Stara Crkev. Na tekmovanje smo se odpravili z vozilom GVM. Poleg 6 tekmovalcev smo ekipi spremljali tudi 4 mentorji. Ekipa mladincev je na otvoritvi tekmovanja nosila in dvignila gasilsko tekmovalno zastavo. V skupini mladincev je tekmovalo 18 ekip, v skupini pripravnikov pa 15 ekip. Ekipa mladincev je zasedla odlično 4. mesto, ekipa pripravnikov pa 6. mesto. Po zaključko tekmovanja smo si še privoščili zasluženo pizzo. Čestitam vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem na dosženem uspehu.

Naročilo novega GVGP-1 (Ptujska Gora) 28. 2. 2019

V četrtek se je delovna skupina odpeljala na Ptujsko Goro do podjetja SVIT-ZOLAR, kjer so potekali še zadnji pogovori in uskladitve glede izgleda, opremljenosti in časa izdelave novega GVGP-1. Kot osnovo za izdekavo gasilskega vozila bomo uporabili Ford Ranger 3.2. Ko bo vozilo končano bo izgledalo približno takole:

SVEČANOST – Občni zbor PGD Osilnica (Osilnica) 23. 2. 2019

V soboto je v dvorani občine Osilnica potekal Občni zbor PGD Osilnica. Občnega zbora so se udeležili trije naši člani.

15. Občinski kviz gasilske mladine (Fara) 23. 2. 2019

[expand title=”Preberi”]Na letošnji kviz smo prijavili 6 tekmovalnih ekip v različnih kategorijah. Ker nekaj tekmovalcev ni prišlo na tekmovanje, smo ekipe nekoliko preuredili, si sposodili tekmovalce iz drugih društev in sestavili dve mešani ekipi, ki sta nastopali, kot ekipi GZ Kočevje. Ekipi sta bili sestavljeni iz članov PGD Vas-Fara, PGD Mahovnik in PGD Predgrad. Vse ekipe so se pomerile v teoretičnem in praktičnem delu. Na koncu pa smo dosegli naslednje rezultate:

PIONIRJI: 9. mesto

PIONIRJI – GZ Kočevje:  8. mesto

MLADINCI: 1. mesto in 4. mesto

MLADINCI – GZ Kočevje: 8. mesto

PRIPRAVNIKI: 1. mesto

Dve ekipi sta se uvrstili na regijsko tekmovanje, ki bo 2.3.2019 v OŠ Stara Cerkev v Stari Cerkvi.

Na tem mestu bi se še enkrat najlepše zahvalil OŠ Fara in njenemu ravnatelju, ki nam je omogočil izvedbo kviza.

Na samem tekmovanju je bilo prisotnih 14 gasilk in gasilcev, ki so opravljali najrazličnejša dela. Z otroci je bilo 5 mentorjev, 3 smo opravljali sodniško delo, fotograf, 3 kurirji in 2 za tehnično podporo. Vsem prisotnim hvala za vrhunsko opravljeno delo.

Priprava prostorov in tekmovališča za kviz (Fara) 22. 2. 2019

Že drugo leto je naše društvo gostitelj in organizator občinskega kviza. Kviz prirejamo v prostorih OŠ Fara. Dan pred izvedbo kviza je potrebno vse prostore ustrezno pripraviti in označiti. Jedilnico smo preuredili v veliko učilnico, kjer so ekipe pisale teoretični del kviza. Tri razrede smo preuredili v čakalnice, kjer so ekipe čakale, da bodo na vrsti za praktični in teoretični del. Telovadnico pa smo preuredili v en velik poligon za praktično preizkušanje gasilskih veščin. Pri tem bi se poleg vsem sodelujoči gasilcem in gasilkam, zahvalil tudi javnim delavcem občine Kostel, ki so predhodno celotno dvorano prekrili z gumijasto podlogo. Pri pripravi je sodelovalo 12 gasilk in gasilcev.

OBČNI ZBOR PGD VAS-FARA (Petrina) 16. 2. 2019

Letošni občni zbor je potekal v hali v Podjetniškem inkubatorju Kostel. Celotno halo smo za občni zbor pripravi že en večer prej. Raznosili smo mize, postavili stole, pogrnili mize s prti, pripeljali pijačo, postavili zastave in pripravili projekcijo slik. Pri pripravi je sodelovalo 7 gasilcev.

Domači gasilci smo se dobili že uro pred občnim zborom, saj je bilo potrebno postoriti še marsikaj. Največ časa nam je vzelo postavitev ozvočenja, priprava sladkih dobrot in postavljanje obešalnikov.

Občnega zbora se je udeležilo 43 domačih gasilcev in 26 gostov. Sam uradni del je trajal od 18 ure do 19:30 ure. Po uradnem delu je sledilo druženje ob pogostitvi. Da smo vsem prisotnim, lažje predstavili naše delovanje in dogodke se je celoten čas na steni prikazovala slikovna projekcija. Seveda smo za razlago poskrbeli z ustreznim ozvočenjem. Na uradnem delu smo podelili kar nekaj odlikovanj, značk, nagrad in napredovanj:

Značke za dolgoletno aktivno delo v društvu

1. Ana Pleše (10 let)
2. Petra Dolšak Malnar (10 let)
3. Bojana Selan (10 let)
4. Borislav Rački (20 let)
5. Mirko Zdravič (40 let)
6. Cvetko Florjan Skok (60 let)

Odlikovanja GZ Kočevje

1. Denis Mušič – Priznanje gasilske zveze III. Stopnje
2. Anton Bauer – Priznanje gasilske zveze II. stopnje
3. Ana Pleše – Priznanje gasilske zveze II. stopnje
4. Petra Dolšak Malnar – Priznanje gasilske zveze II. stopnje
5. Andreja Zdravič Bauer – Priznanje gasilske zveze II. stopnje

NAPREDOVANJA

1. Marjan Dolšak – Višji gasilec I. stopnje
2. Žarko Šnajdar – Višji gasilec I. stopnje
3. Jernej Štefančič – Višji gasilec I. stopnje
4. Igor Volf – Nižji gasilski častnik II. stopnje

Nagrada za posebne dosežke

1. Zaja Cimprič – kipec mladega gasilca
2. Kaja Bizjak Lisac – kipec mladega gasilca
3. Tit Lisac – kipec mladega gasilca

Vsem dobitnikom še enkrat čestitamo.

Po končanem druženju smo celotno halo pospravili in jo vrnili v prvotno stanje. Zaključi smo okoli 22 ure.

INTERVENCIJA - Iskanje pogrešanih oseb (Slavski Laz - Dol) 16. 2. 2019

Kratek naziv: Iskanje pogrešanih oseb
Aktiviranje: 7:00
Zaključek intervencije: 12:30
Sodelovalo: 15 gasilcev PGD Vas-Fara + 2 vozila (GVM, PV-1)
Opis poteka intervencije: S strani ReCO Ljubljana smo bili obveščeni, da se bo ob 8 uri pričela akcija iskanja pogrešanih oseb. Zbrali smo se na mejnem prehodu Petrina. Razdelili smo se v 11 skupin po dva iskalca. Vsaka skupina je morala pregledati 2 km dolg pas ob reki Kolpi v obeh smereh. Šoferji so nas razvozili po točkah. Iskalna akcija je potekala od Slavskega Laza do Dola. Vsaka skupina je svoj del terena pregledovala dobri dve uri. Pogrešanih oseb nismo opazili. Poleg iskalcev so reko Kolpo pregledovali tudi potapljači. Tudi potapljači niso našli pogrešanih oseb.

INTERVENCIJA - Reševanje ljudi (Slavski Laz) 16. 2. 2019

Kratek naziv: Pomoč policiji pri reševanju ljudi
Aktiviranje: 1:53
Zaključek intervencije: 3:38
Sodelovalo:
11 gasilcev PGD Vas-Fara + 4 vozila (GVGP1, GVM, PV-1, AC 30/60)
14 gasilcev PGD Kočevje + 2 vozila + čoln (HTRV1)
Opis poteka intervencije: S strani ReCO Ljubljana smo bili obveščeni, da so pri ilegalnem prestopu meje štiri osebe obtičale na skali sredi reke Kolpe v Slavskem Lazu. Na pomoč smo se odzvali gasilci PGD VAS-FARA in gasilci PGD Kočevje. Gasilci PGD Kočevje so s čolnom prepeljali osebe na breg in jih predali policiji. Gasilci PGD Vas-Fara smo pomagali z razsvetljevanjem okolice in prenašanjem opreme. Po pogovoru z rešenimi osebami so policisti ugotovili, da naj bi dve osebi odnesel tok reke. Gasilci smo pregledali breg in reko Kolpo vendar nismo videli nikogar. Zaradi teme in strmega nevarnega pobočja je bila iskalna akcija prestavljena na čas, ko bo vidljivost dovolj velika.

Občni zbor PGD Kočevska Reka (Štalcerji) 9. 2. 2019

V soboto je v gasilskem domu v Štalcerjih potekal Občni zbor PGD Kočevska Reka. Občnega zbora so se udeležili trije naši člani. S PGD Kočevska Reka že vrsto let sodelujemo na različnih področjih. Zaradi dobrega dolgoletnega sodelovanja so našemu društvu podelili spominski kipec. V imenu društva je kipec prevzel predsednik društva.

Postavitev ograje in razsvetljave (Vas) 6. 2. 2019

Da bi bilo parkirišče pred gasilnim domom  popolnoma varno, sta manjkali dve stvari. Boljša razsvetljava in ograja ob potoku. Za ograjo smo poskrbeli sami, za boljš razsvetljavo celotnega parkirišča pa Elsa Elektro Sladič. Tako je zgodba okoli parkirišča zaključena in lako nadaljujemo z nadaljno izgradnjo poligona. Pri delih so sodelovali 3 gasilci.

Občni zbor PGD Morava (Morava) 19. 1. 2019

V soboto je v gasilskem domu v Moravi potekal Občni zbor PGD Morava. Občnega zbora so se udeležili trije naši člani.

Priprave na Gasilski kviz (Vas) Januar - Februar 2019

Datum gasilskega kviza se nezadržno bliža (23. 2. 2019). Na kviz smo prijavili 6 ekip (2 ekipi pionirjev, 3 ekipe mladincev in 1 ekipo gasilcev pripravnikov). Vaje potekajo po že ustaljenem urniku (Sreda – Mladinci, Petek – Pionirji in Gasilci pripravniki). Z mladimi na vajah redno dela 5 mentorjev (Petra, Ana, Simon, Mirko in Aleš). Vaj se redno udeležuje 21 mladih gasilcev. Z malo sreče in veliko znanja se bo katera izmed ekip uvrstila na regijsko tekmovanje, ki bo 2. 3. 2019 v Stari Cerkvi na OŠ Stara Cerkev. Občinsko tekmovanje pa bo v Fari na OŠ Fara v organizaciji našega društva.